Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Μην το κουράζετε.Ολοι οι κλεπτοπρωθυπουργοί έχουν ασυλία.


«Πρόστιμο» ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ πλήρωσε το ελληνικό Δημόσιο στην αμερικανική εταιρεία SAIC για την εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, γνωστό ως C4I. Τα 40 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε υπόλοιπο οφειλής του Δημοσίου προς τη SAIC και τα 12 εκατ. ευρώ στους τόκους που καταλογίστηκαν. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», τα χρήματα καταβλήθηκαν την περασμένη Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου. Η πολυετής δικαστική διαμάχη ξεκίνησε πριν από σχεδόν 10 χρόνια. Τον Ιούνιο του 2009 η αμερικανική εταιρεία είχε προσφύγει στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο (ICC) αξιώνοντας οφειλές ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους νομικούς ισχυρισμούς της, το Δημόσιο και ειδικότερα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε παραλάβει και αποδεχθεί ως κατάλληλο το σύστημα C4I δίχως όμως να καταβάλει το αντίστοιχο τίμημα, επικαλούμενο αποκλίσεις από τα αρχικώς συμφωνηθέντα. Τον Ιούλιο του 2013 το ICC καταδίκασε το ελληνικό Δημόσιο υποχρεώνοντάς το να καταβάλει στη SAIC αποζημίωση ύψους 40 εκατ. ευρώ. Απέρριψε τη θέση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σύμφωνα με την οποία το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είχε οριστικά παραληφθεί από το ελληνικό Δημόσιο λόγω τεχνολογικού χαρακτήρα αποκλίσεων των υποσυστημάτων που παραδόθηκαν από τη SAIC στις 28 Οκτωβρίου 2008.

H αμαρτωλή Siemens ήταν υπεργολάβος της SAIC στην υπόθεση του C4I, ενώ η αίτηση επιδιαιτησίας είχε συμπέσει χρονικά με την κλήση σε απολογία του πρώην γενικού διευθυντή της Siemens Διονύση Δενδρινού.

Η εκτέλεση της απόφασης αρχικά ανεστάλη, καθώς το Εφετείο της Αθήνας έκανε δεκτή την αγωγή του ελληνικού Δημοσίου και ακύρωσε την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου ζητώντας επανεξέταση της υπόθεσης. Η ετυμηγορία αυτή ωστόσο αναιρέθηκε τον Νοέμβριο του 2016 από τον Aρειο Πάγο, με αποτέλεσμα τα χρήματα της αποζημίωσης να καταστούν άμεσα απαιτητά από την εταιρεία. Την άνοιξη του 2017, μάλιστα, τα υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη καθώς επίσης και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχαν ενημερωθεί για τον κίνδυνο κατάσχεσης της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου στις ΗΠΑ, σε εκτέλεση της απόφασης αποζημίωσης της SAIC. Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο το Δημόσιο κατέθεσε αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου, η οποία όμως τελικά απορρίφθηκε (απόφαση 716/2019). Ετσι, έχοντας εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα ένδικα μέσα, το Δημόσιο υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση στη SAIC ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ, προσαυξημένη δηλαδή κατά 12 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε τόκους.

Αρχηγοί της “συμμορίας” του C4i ήταν οι: Κάρολος Παπούλιας, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου! Υπεύθυνοι υπουργοί οι: Γιάννος Παπαντωνίου (Εθνικής Άμυνας) και Μιχαήλ Χρυσοχοΐδης (Δημόσιας Τάξης)! Επιτροπή Εισηγητών: Ε. Μαλέσιος, Κ. Καρτάλης, Δ. Ευσταθιάδης, Ι. Σπανουδάκης, Ι. Τραυλός. Για τη SAIC ο Γιώργος Τρεπεκλής και για τη Siemens οι Μιχάλης Χριστοφοράκος και Διονύσης Δενδρινός! Μιλάμε για ένα Σύστημα Ασφαλείας, το οποίο παράγγειλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το οποίο ουδέποτε μέχρι σήμερα λειτούργησε! Αυτό το Σύστημα Ασφάλειας ανατέθηκε στις 19 Μαΐου 2003 από το ΠΑΣΟΚ με έναν περίεργο διαγωνισμό, στον παιδικό και αδελφικό φίλο του τότε ΥΠΕΞ και μετέπειτα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργου Τρεπεκλή, αντιπρόσωπο της αμερικανικής εταιρίας SAIC, ο οποίος εισέπραξε 6,5 εκατομμύρια ευρώ (;;;) ως προμήθεια από τη Siemens στην οποία ανάθεσε την υπεργολαβία του εν λόγω έργου (προσωπικός φίλος του Διονύση Δενδρινού και συνεχείς οι επισκέψεις του στα γραφεία της Siemens στο Μαρούσι)! Δηλαδή, με λίγα λόγια αυτό το Σύστημα Ασφαλείας C4i, ουδέποτε λειτούργησε και βέβαια το πλήρωσε ο ελληνικός λαός με 255 εκατομμύρια ευρώ!

Σκέτη σιφοράϊ. C4i

Για να θυμηθούμε τι έλεγε το πόρισμα της εξεταστικής για την Siemens.
Μια σειρά από πράξεις του κ. Μαρκογιαννάκη τόσο ως υφυπουργού Δημόσιας Τάξης (2004-2006) όσο και ως αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών με αρμοδιότητα στα θέματα δημόσιας τάξης (9/1/2009-10/10/2009) οδήγησαν τα μέλη της επιτροπής στην ετυμηγορία πως «κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης με τις πράξεις και παραλείψεις του, ως Υπουργός δεν διαχειρίστηκε σωστά και με επιμέλεια τη δημόσια περιουσία, η οποία του ήταν εμπιστευμένη, καθ’ όσον η εταιρείες SAIC και SIEMENS ωφελήθηκαν οικονομικά από τη συμπεριφορά του και συγκεκριμένα από πληρωμές προς αυτές και από την αποδέσμευση εγγυητικών επιστολών τους καλής εκτέλεσης με αντίστοιχη ζημία της περιουσίας του Δημοσίου».
Άλλο το τι έγινε στο τέλος με τις παραγραφές και τις ατιμωρησίες τους. Τα γραπτά μένουν .




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...