Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Όσο γερνά ο ΜΙΚΗΣ τα «ΧΑΝΕΙ»;

Του Μiκη Θεοδωράκη*

H απόφαση του Σχολείου σας να με τιμήσει αναγορεύοντάς με επίτιμο διδάκτορά του με συγκινεί και με τιμά βαθύτατα, γι’ αυτό σας ευχαριστώ θερμά.

Πρώτον γιατί το Κολλέγιο σας αποτελεί πρότυπο στη χώρα μας στην υπηρεσία της αγωγής, της μάθησης και της πολιτιστικής καλλιέργειας των νέων μαθητών και δεύτερον γιατί εκπροσωπεί ένα μεγάλο λαό, τον αμερικανικό, η παρουσία του οποίου στους τελευταίους αιώνες προσέδωσε μια νέα ώθηση στον διεθνή πατριωτικό - πολιτικό - επιστημονικό και πνευματικό πολιτισμό, σε βαθμό που να εμπλουτισθεί και να πάρει καινούργια φρεσκάδα και ορμή ο αγώνας του ανθρώπου για ευημερία, μόρφωση και ανθρώπινα δικαιώματα. Η συμβολή του Λαού αυτού στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους υπήρξε αποφασιστικής σημασίας για τη νίκη των ελεύθερων λαών επί των σκοτεινών και απάνθρωπων επιθετικών δυνάμεων και οι μεγάλες θυσίες του κέρδισαν για πάντα την ευγνωμοσύνη μας. Προσωπικά πιστεύω ότι ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ σε όλους τους τομείς της ζωής, με συνέπεια την κατάκτηση αυτού του υψηλότατου επιπέδου ευημερίας, δεν οφείλεται μόνο στον φυσικό πλούτο της απέραντης αυτής χώρας, αλλά κυρίως στην εργατικότητα και μεθοδικότητα, στην τολμηρή και ελεύθερη λήψη των αποφάσεων, με μια λέξη στην αμερικανική ποιότητα σκέψης και δράσης. Έτσι μ’ αυτό τον τρόπο η χώρα αυτή έγινε τόσο δυνατή και με τέτοια επιρροή σε παγκόσμια κλίμακα, ώστε με βάση τη θεωρία περί Αρμονίας και Χάους να έχει τη δύναμη να μπορεί γυρίζοντας ένα διακόπτη από δω ή από κει να επιβάλει σε όλο τον κόσμο και σε όλους τους λαούς είτε την Αρμονία, δηλαδή τον Παράδεισο, είτε το Χάος, δηλαδή την Κόλαση. Και για τον λόγο αυτόν ακριβώς η ευθύνη της μπροστά στην Παγκόσμια Ιστορία είναι τεράστια. Δεν ξέρω αληθινά αν όλος ο αμερικανικός λαός έχει συνειδητοποιήσει το γεγονός αυτό, αλλά είμαι βέβαιος, επειδή σας γνωρίζω καλά, ότι εάν κάποτε συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο διακόπτης θα γυρίσει οριστικά προς την κατεύθυνση της Αρμονίας, της Ειρήνης και της Ευημερίας όλων των λαών, αν κάποτε το αποφασίσετε όλοι μαζί. Γνωρίζω ότι η συχνά κριτική στάση μου απέναντι στη χώρα αυτή θεωρείται από πολλούς «αντιαμερικανισμός». Όμως στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο: Δηλαδή ο θαυμασμός μου για τη χώρα αυτή και τον λαό της είναι τόσο μεγάλος, ώστε να υποφέρω και να διαμαρτύρομαι κάθε φορά που κάποιος ή κάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες στο όνομα της Αμερικής, τις οποίες θεωρώ κατάφωρα αντιαμερικανικές. Γιατί «Αμερική» για μένα σημαίνει προ παντός ελευθερία, πρόοδος, καλοσύνη, ειρήνη, αλληλεγγύη μορφωτική, επιστημονική και πολιτιστική καλλιέργεια. Δηλαδή Φάρος για όλους τους λαούς. Αμερική για μένα είναι αυτός ο Διακόπτης και περιμένω να δω το χέρι που θα τον στρέψει οριστικά και τελεσίδικα προς την κατεύθυνση της Αρμονίας, γεγονός που θα ανυψώσει τη χώρα αυτή στο βάθρο που της πρέπει και της αξίζει: του αγαπημένου φίλου όλων των λαών της οικουμένης και φυσικά και του ελληνικού, που δεν έπαψε ποτέ στο βάθος της ψυχής του να σας θαυμάζει, να σας αγαπά και να ελπίζει.

* Ο κ. Μίκης Θεοδωράκης είναι συνθέτης. Το κείμενο αυτό είναι μήνυμα που έστειλε στο «Deree College» του «Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος» με αφορμή την ανακήρυξή του σε επίτιμο διδάκτορα.

Πηγή: Καθημερινή

Τέτοιο λιβάνισμα δεν έχει ματαξαναγινει από «αριστερό» ψάλτη???



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...