Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Ψυχάρη η εξαπάτηση των αναγνωστών δεν καλύπτεται με ένα συγγνώμη


Μια παρεμβατική (απάντηση) στην επιστολή Ψυχάρη

Αγαπητοί αναγνώστες,

Πολλές εφημερίδες της Κυριακής 21.6.2009, με πρώτο «Το Βήμα», διέπραξαν μια μνημειώδη γκάφα.(Αυτό ήταν εξαπάτηση με μαϊμού ρεπορτάζ) Στις πρώτες τουλάχιστον εκδόσεις τους, στα φύλλα δηλαδή που προορίζονται για περιοχές μακράν της πρωτευούσης, αναφέρονται στη δήθεν συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν,( ποιος Μυγχαουζεν το έγραψε;) που βεβαίως δεν έγινε καθώς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ματαίωσε την τελευταία στιγμή την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Η μεγάλη αυτή γκάφα (ξανά γκάφα την αποκαλείς; ΑΠΑΤΗ ήταν) οφείλεται στο ότι οι εφημερίδες της Κυριακής, λόγω του μεγάλου αριθμού φύλλων κυκλοφορίας, αρχίζουν να εκτυπώνονται από το πρωί του Σαββάτου. Έτσι, πολλές φορές ( βάζουν φανταστικά ρεπορτάζ; ) αναφέρονται σε συναντήσεις και άλλες δραστηριότητες ως εάν επρόκειτο για γεγονότα (ονειροκρίτη γράφεις;). Τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί πολλές φορές (παραδέχεσαι ότι το έχετε ξανακάνει)και δυστυχώς τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα.

Η γκάφα (εγώ συνεχίζω να την αποκαλώ εξαπάτηση) του «Βήματος» ήταν μεγαλύτερη καθώς δημοσιεύθηκε και «ρεπορτάζ» για το τι (θα) έλεγαν μεταξύ τους οι δύο πρωθυπουργοί. (Δηλαδή εικονική πραγματικότητα) Δεν είναι παράδοξο να γράφεται προκαταβολικώς ένα κείμενο για τη συνάντηση ηγετών κρατών, καθώς οι ανεπίσημες αλλά έγκυρες πηγές (δηλ. άτομα του επιτελείου των ηγετών) (λέγε τους παπαγαλάκια)αφήνουν να διαρρέουν προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους πληροφορίες για τη συνάντηση και τις εκατέρωθεν θέσεις. Συνήθως αρκετοί δημοσιογράφοι συντάσσουν (Μάλλον τους τα συντάσσουν)βάσει αυτών των πληροφοριών τα κείμενά τους και τα παραδίδουν προς δημοσίευση προτού λήξει η συνάντηση...(Καλά παραδέχεσαι ότι έχεις πληροφοριοδότες μέσα στο πρωθυπουργικό κύκλο και ότι αυτοί σε κρέμασαν;)

Αυτή η πρακτική οδηγεί σε γκάφες,(ΑΠΑΤΕΣ) όπως η τελευταία του «Βήματος» _ δεν χρειάζεται να αναφερθούν συγκεκριμένες περιπτώσεις (όχι να μας πεις και για τα άλλα μαϊμού ρεπορτάζ που δεν έχουμε πάρει χαμπάρι)διότι αυτά τα γεγονότα ασφαλώς δεν αποτελούν δικαιολογίες.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στο «Βήμα online» που παρουσιάζει την ειδησεογραφία από λεπτό προς λεπτό ΔΕΝ αναρτήθηκε το κείμενο της γκάφας.(εξαπάτησης) Φυσικά δεν υπήρχε πρόθεση παραπλανήσεως των αναγνωστών,( σε πόσα κατευθυνόμενα ρεπορτάζ υπάρχει πρόθεση;)καθώς είναι φανερό ότι η αποκάλυψη της γκάφας δεν θα αργούσε.

Οπωσδήποτε «Το Βήμα» έλαβε τα μέτρα (ποια μέτρα ; άλλαξε πληροφοριοδότες;)που απαιτούνται για να μην ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό, για το οποίο ζητεί συγγνώμη από τους αναγνώστες του.

Σταύρος Π. Ψυχάρης

Διευθυντής

Σε ένδειξη συγγνώμης και καλής πρόθεσης θα δωρίσεις ένα ποσό από τα κέρδη της κυριακάτικης εξαπάτησης σε ένα ίδρυμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...