Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Ψεκάζουν με το απαγορευμένο Lebaycid για λόγους…. οικονομίας…


Φυτοφάρμακο απειλεί το ελαιόλαδο

1""Έχει απαγορευτεί από την Ε.Ε., αλλά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δίνει έγκριση κυκλοφορίας του

Έξι χρόνια μετά την απαγόρευση συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιμένει να παρέχει «κατ’ εξαίρεση» έγκριση κυκλοφορίας, θέτοντας σε κίνδυνο τις ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου. Ο λόγος για το Lebaycid (δραστική ουσία fenthion) που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του δάκου, η χρήση του οποίου απαγορεύεται σε ΗΠΑ και Αυστραλία. Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι οι νομαρχίες Φθιώτιδας και Βοιωτίας προκήρυξαν διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου της δακοκτονίας με το συγκεκριμένο φάρμακο δύο μήνες πριν (στις 11 Μαρτίου 2009) δοθεί η κατ’ εξαίρεση έγκριση κυκλοφορίας στην Ελλάδα (στις 11 Μαΐου 2009).

Γνωμοδότηση

Στις 3 Ιουλίου 2003 η αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ε.Ε. εξέδωσε γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία έπρεπε να απαγορευτεί η κυκλοφορία του φυτοφαρμάκου Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, «είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις στα πουλιά». Πρόκειται για ισχυρό οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο, με δυνατότητα βιοσυσσώρευσης στο περιβάλλον και κυρίως στο έδαφος ή στα έλαια των καρπών. Ενδεικτικά, ο χρόνος αναμονής για τη συγκομιδή καρπού που έχει ψεκαστεί με τη συγκεκριμένη χημική ουσία είναι 30 ημέρες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ το fenthion δεν διαθέτει πλέον έγκριση κυκλοφορίας από το FDA (Federal Drug Administration) καθώς θεωρήθηκε υπεύθυνο για πολλούς θανάτους από δηλητηρίαση.

Παρά την αρνητική γνωμοδότηση, και με το σκεπτικό ότι μπορεί να υπάρχουν αποθέματα του φυτοφαρμάκου, το 2004 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπειτα από αίτημα της Ελλάδας και άλλων χωρών (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία) επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση χρήση του fenthion για την ελαιοκαλλιέργεια έως το τέλος του 2007 με απόφαση των κρατών-μελών. Και ενώ το εν λόγω φυτοφάρμακο έχει απαγορευτεί ουσιαστικά στην Ε.Ε. από το 2004 και η παράταση για τη χρήση του έληξε το 2007, το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χρησιμοποιώντας ένα «παραθυράκι» της ευρωπαϊκής νομοθεσίας χορηγεί κατ’ εξαίρεση έγκριση διάθεσης στην αγορά για 120 ημέρες του φυτοπροστατευτικού προϊόντος Lebaycid για το 2008 στην καταπολέμηση του δάκου. Ανάλογη απόφαση επιτρέπει τη χρήση του σκευάσματος για 120 ημέρες και για το 2009.

Αδιάθετα αποθέματα

«Τα δύο τελευταία χρόνια λόγω των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών περιορίστηκαν στο ελάχιστο οι ψεκασμοί. Με αποτέλεσμα να παραμείνουν αδιάθετα αποθέματα του σκευάσματος Lebaycid με δραστική ουσία fenthion», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση. Η υπηρεσία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα αποθέματα, εισηγήθηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο Γεωργικών Φαρμάκων τη δυνατότητα χρήσης τους. Το Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά, οπότε και εκδόθηκε η σχετική απόφαση που αποτελεί σύμφωνα με το υπουργείο δείγμα «χρηστής διοίκησης εφόσον αποφεύγεται η σπατάλη του δημοσίου χρήματος».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_25/06/2009_319826

Σύμφωνα με την απόφαση του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με ημερομηνία 27/4/2005 και βάση οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η έγκριση κυκλοφορίας του Lebaycid έληξε στις 30/6/2007 και η χρήση του επιτρεπόταν μέχρι τις 31/12/2007.

http://www.minagric.gr/greek/data/FENTHION%20apofasi%20paratasis.pdf

http://agro-rodakino.blogspot.com/2008/07/lebaycid.html

Κάποιοι δεν έχουν τον θεό τους. Πήραν χοντρές μίζες για να το σπρώξουν προς «κατανάλωση» και ας αφήσουν τα παραμύθια περί ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. βρωμάει από χιλιόμετρα η υπόθεση. Το κακό είναι, ότι πάλι στο στομάχι μας θα καταλήξουν οι «βρωμιές» τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...