Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Δεκάδες ατασθαλίες της «Θέμις» Α.Ε. επί θητείας Γ. Λιβανού


Βαριές σκιές για τη διαχείριση της «Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.» από την διοίκηση υπό την προεδρία του Χιώτη νομικού και πρώην υποψηφίου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Λιβανού πλανώνται μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που επενέβησαν στην Εταιρεία.
Να σημειωθεί ότι η «Θέμις» έχει αναλάβει και την κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Χίου, ενώ πολλά από τα συμπτώματα που κατεγράφησαν στο ρεπορτάζ της Έλενας Καρανάση στην «Καθημερινή» δείχνουν να διαθέτουν ομοιότητα και με την απόπειρα δημοπράτησης του Δικαστικού Μεγάρου Χίου.
Αναλυτικά το δημοσίευμα της «Καθημερινής» καταγράφει τα ακόλουθα: Αν κάποιος επιχειρούσε να γράψει ένα βιβλίο για τα πεπραγμένα της εταιρίας «Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.», φαίνεται πως θα είχε σε κάθε κεφάλαιο τουλάχιστον μια .. περιπέτεια με ατασθαλίες, παρατυπίες, αδιαφάνειες. Οι «περιπέτειες» της «Θέμιδος» απασχολούν τόσο τη Δικαιοσύνη όσο και το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που άνοιξαν ήδη τον φάκελο της εταιρίας και ανακάλυψαν σημεία και τέρατα.
Οι καταγγελίες για μη νόμιμη διαχείριση από την απελθούσα διοίκηση της εταιρίας, που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και είχε αναλάβει την κατασκευή δικαστικών μεγάρων και φυλακών περιήλθαν αρχικά στον υπουργό Αναστάσιο Παπαληγούρα, ο οποίος διαβίβασε τον φάκελο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δ. Λινό. Εν συνεχεία, η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε διώξεις κατά παντός υπευθύνου της εταιρίας για πέντε σημαντικά αδικήματα: απάτη κατά συναυτουργία, κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση με σκοπό το περιουσιακό όφελος δια βλάβης τρίτου, απιστία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος και έκδοση, αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων.
Χθες, ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κ. Λάμπρος Γεωργακόπουλος παρουσίασε λεπτομερώς τα στοιχεία που σκιαγραφούν τον ... αμαρτωλό χαρακτήρα της «Θέμιδος».
Η πρώτη γενική διαπίστωση είναι ότι η εταιρία από το 1997, που άρχισε να λειτουργεί, μέχρι σήμερα χρηματοδοτήθηκε με 420 εκατ. ευρώ και λειτούργησε υπό καθεστώς αδιαφάνειας και μη νόμιμης διαχείρισης. Έκανε συστηματικά και καθ’ υπέρβαση χρήση της δυνατότητας αύξησης του προϋπολογισμού του έργου μέχρι 50%. Μάλιστα επικαλούμενη το κατεπείγον της κατασκευής, απέφευγε τη διενέργεια διαγωνισμών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τακτικής, που οδήγησε σε κραυγαλέα υπέρβαση του αρχικού κόστους, είναι η ανέγερση του Εφετείου Αθηνών. Το έργο είχε ανατεθεί στην εταιρία το 1997 με προϋπολογισμό 22,338 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι τις 21.4.2004, η δαπάνη του είχε ανέλθει στα 247 εκατομμύρια ευρώ!
Φαίνεται ότι η πρώην διοίκηση της «Θέμιδος» δεν θεωρούσε απαραίτητο να ακολουθήσει τις τυπικές και σύμφωνες με το γράμμα του νόμου διαδικασίες, καθώς αρκετά έργα της εκτελέστηκαν χωρίς την ύπαρξη οικοδομικών αδειών και άλλων πιστοποιητικών (πυρασφάλειας, γεωτεχνικών – γεωλογικών μελετών, μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων κλπ)
Μία ακόμα σημαντική παράβλεψη της εταιρίας ήταν η προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών. Έτσι, η «Θέμις Κατασκευαστικής Α.Ε.» προέβαινε σε απ’ ευθείας αναθέσεις (προφορικές) και εκ των υστέρων τηρούσε τις σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι εργολάβοι που κατασκεύασαν τα έργα, όπως συνέβη με τα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Επίσης, στο έργο «Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών», εμφανίζεται ο διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρίας να αναθέτει με προφορικές εντολές κατά παράβαση των όρων του συμβολαίου, συμπληρωματικές εργασίες ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες ο εργολάβος διεκδικεί δικαστικά.
Άλλη μία χαρακτηριστική ... αμαρτωλή ιστορία είναι το έργο «Κορυδαλλός 1 – επείγουσες εργασίες προσθήκης κελιών στις δικαστικές φυλακές ανδρών και γυναικών», όπου διαπιστώθηκαν κατατμήσεις, πληρωμές με νέες τιμές, υπερτιμολογήσεις, προβληματικές επιμετρήσεις και υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού από 4,7 εκατ. ευρώ σε 11-12 εκατ. ευρώ. Παρά ταύτα, το έργο εκτελέστηκε χωρίς δημοπρασία, με απευθείας αναθέσεις χωρίς αποφάσεις Δ.Σ., ενώ το τιμολόγιο των εργασιών ήταν άγνωστο όταν υπογράφονταν οι σχετικές συμβάσεις...
Συχνά, στους πίνακες αναδόχων εγγράφονταν ως εργολάβοι – υποψήφιοι ανάδοχοι έργων ή προμηθειών της εταιρίας ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι δεν διέθεταν τα απαραίτητα – νόμιμα δικαιολογητικά. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν προμήθειες με απόκλιση τιμών της τάξης του 255-355% σε σχέση με ομοειδείς προμήθειες, που είχαν διενεργηθεί λίγους μήνες νωρίτερα.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες φορές δεν διενεργείτο αποτελεσματικός έλεγχος των υποβαλλόμενων προσφορών κατά την δημοπράτηση των έργων, οπότε δημιουργούνται βάσιμες ενδείξεις ότι υπήρχε προσυνεννόηση της εταιρίας με συγκεκριμένους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς. Σε κάποια άλλα έργα είχαν λήξει οι εγγυήσεις καλής εκτέλεσης και λειτουργίας τους, επειδή η εταιρία είχε αμελήσει την προβλεπόμενη διενέργεια της προσωρινής και οριστικής παραλαβής τους.
Αναφορικά με το προσωπικό της «Θέμιδος Α.Ε» και ενώ βάσει του κανονισμού λειτουργίας απαγορεύεται οι εργαζόμενοι (μηχανικοί και διοικητικοί) να παρέχουν υπηρεσίες σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει σχέση με τον εργοδότη, διαπιστώθηκε ότι 11 από τους υπηρετούντες μηχανικούς στελεχώνουν ιδιωτικές εταιρίες ή έχουν μ’ αυτές μετοχική σχέση. Ορισμένες εξ αυτών έχουν εγγραφεί στον πίνακα αναδόχων της «Θέμιδος». Chios,Χίος, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Η "Θέμις" σκορπάει χρήμα...σε γνωστούς;

Από την "Θέμις" η οποία ελέγχεται από τον εκάστοτε
Υπουργό Δικαιοσύνης
και η οποία κατασκευάζει Σωφρονιστικά Καταστήματα
έχουν πάρει έργα πολλών εκατομμυρίων (πώς;;;)
και το γνωστό δίδυμο Καλογρίτσας-Τρομπούκης
(Εφετείο, Κορυδαλλό κ.λ.π.)

γνωστοί ...του Βλαστού και ΣΙΑ Ο.Ε.


1 σχόλιο:

http://naxios.blogspot.com είπε...

http://naxios.blogspot.com/2009/07/blog-post_13.html
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ: Η ισχυρή Ελλάδα του Σημίτη. Αίμα και πλιάτσικο με υπουργικές αποφάσεις. Οι βλαστοί του τρόμου πνίγουν και σήμερα τη δημοκρατία.
www.olympia.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...