Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Είσαι μαλάκας; υπόγραψε για το….. κακό σου


«Δηλώνω ότι: α) ενημερώθηκα για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εμβολιαστώ, καθώς και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και επιπλοκές του εμβολιασμού, β) γνωρίζω ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ασφαλής ιατρική πράξη, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών, γ) συμφωνώ να εμβολιαστώ με το εμβόλιο για τον νέο ιό της γρίπης Α (Η1Ν1)».

Υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να υπογράψουν οι πολίτες λίγο πριν εμβολιαστούν με το πολυαναμενόμενο πανδημικό εμβόλιο, όπως προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση πανδημίας γρίπης. Η απόφαση αυτή ωστόσο προκαλεί εύλογα ερωτήματα σε ό,τι αφορά τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου και συνεπώς αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες.

Δεν έχει ξαναγίνει
«Σε κανένα εμβόλιο μέχρι στιγμής- ούτε στο σχετικά νέο εμβόλιο κατά του τραχήλου της μήτρας- δεν απαιτήθηκε η έγγραφη συναίνεση του ασθενούς. Δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο ούτε με φάρμακο. Εδώ γιατί απαιτείται; Μου κάνει εντύπωση το γεγονός πως αναλαμβάνει ο πολίτης την ευθύνη της ιατρικής πράξης, αντί οι υπεύθυνοι», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) κ. Κώστας Λουράντος. Πάντως, όπως διευκρινίζουν νομικοί ακόμη και η υπογραφή υπεύθυνων δηλώσεων δεν απαλλάσσει τις φαρμακοβιομηχανίες από την ευθύνη τους απέναντι στους ασθενείς που κάνουν χρήση των προϊόντων τους. Κατ΄ αυτό τον τρόπο ωστόσο περιορίζονται οι δικαστικές επιπτώσεις που θα έχουν εάν προκληθούν προβλήματα υγείας στους πολίτες. πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...