Για τη διάθεση δικαιωμάτων έρευνας για πετρέλαιο στην ελληνική επικράτεια ακολουθείται η μέθοδος της «ανοιχτής πόρτας».
Πρόκειται ουσιαστικά για την προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για παραχώρηση συγκεκριμένων περιοχών για έρευνα. Στην περίπτωση του Αιγαίου προβλέπεται απευθείας παραχώρηση των ερευνητικών περιοχών σε μόνιμη βάση σε επενδυτή που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, εφόσον δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την ίδια περιοχή από άλλη πλευρά.
Τα κίνητρα για τις εταιρείες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον -πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιες το έχουν ήδη κάνει- περιλαμβάνουν μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 40% που είναι σήμερα, αντισταθμιστικά οφέλη, κατάργηση του περιορισμού της διάρκειας εκμετάλλευσης (που είναι σήμερα 25 χρόνια) κ.λπ. Οι αποφάσεις για το πού και πότε θα γίνουν έρευνες θα λαμβάνονται από διυπουργική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας, Εξωτερικών, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, ύστερα από εισήγηση του ΣΕΕΣ.
Υπενθυμίζεται ότι έναν πρώτο γύρο παραχώρησης «πετρελαιοπιθανών» περιοχών στην Ελλάδα είχαμε το 1996 με βάση το σχετικό νόμο του 1995 (ο νόμος αυτός τροποποιείται σήμερα) και είχε ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα ως προς την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα, αφού είχαν παραχωρηθεί προς έρευνα και εκμετάλλευση στις εταιρείες Enterprise Oil και Triton, περιοχές στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία και τα Ιωάννινα.
Οι έρευνες που ακολούθησαν δεν είχαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά την άντληση πετρελαίου, δεδομένου ότι η ολοκλήρωσή τους είχε συμπέσει και με την έναρξη του πτωτικού κύκλου των τιμών, ο οποίος είχε οδηγήσει στα επίπεδα των 20 δολαρίων ανά βαρέλι το αργό, καθιστώντας ασύμφορες τις επενδύσεις. Πρόσφατα η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε άδεια σε ξένη εταιρεία να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή της για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Να περιμένουμε κάτι αντίστοιχο και από την Ελλάδα για το Αιγαίο; Πράγματι, επεξεργαζόμαστε νέο νομικό πλαίσιο για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο, με στόχο να εκσυγχρονίσουμε το σημερινό πλαίσιο, το οποίο ισχύει από τη δεκαετία του 1990, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό για τους επενδυτές, να συμφωνεί πλήρως με τους κανόνες του κοινοτικού δικαίου και, φυσικά, να λάβει υπόψη του τις σύγχρονες περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Θέλουμε, για να το πω πιο απλά, λαμβάνοντας υπόψιν και τις τελευταίες εξελίξεις, να υιοθετήσουμε το μοντέλο, όπως λέγεται, της «ανοιχτής πόρτας». Τώρα για το πού στο Αιγαίο θα γίνονται οι έρευνες πετρελαίου, θα υπάρχει μια τετραμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους υπουργούς Οικονομίας, Εξωτερικών, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, ούτως ώστε να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι.
ΕΡΩΤΗΣΗ στον ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ: Και οι πάγιες αρνητικές αντιδράσεις της Τουρκίας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Η Ελλάδα δεν παραιτείται σε καμία περίπτωση από τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ούτε ξεφεύγει από τις δημόσιες τοποθετήσεις γι αυτό το θέμα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. Οι έρευνες θα γίνονται βάσει των στοιχείων που υπάρχουν και των προτεραιοτήτων της χώρας. Με άλλα λόγια, θα λαμβάνονται υπόψη η πιθανότητα εξεύρεσης πετρελαίου, το περιβάλλον και, φυσικά, ο παράγων εξωτερική πολιτική.
Για όποιον «καταλαβαίνει» τα είπε όλα.
1 σχόλιο:
ΚΑΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕΝΤΩΡ
Σωκρατης
Δημοσίευση σχολίου