Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009
To μεγάλο τους αγγούρι είναι… οι «μετανάστες»
" Ευρείες αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης. Μεταξύ άλλων, προβλέπουν την παροχή του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι σε μετανάστες, για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά που μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, την ελληνική ιθαγένεια θα αποκτούν παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και των οποίων οι γονείς ήδη ζούσαν κάποιο διάστημα στη χώρα, αλλά και σε παιδιά που μετείχαν της ελληνικής παιδείας, πηγαίνοντας σε ελληνικό σχολείο για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα. Αναφορικά με το δικαίωμα ψήφου, θα αφορά σε μετανάστες δεύτερης γενιάς και όσους έχουν συμπληρώσει πενταετία παραμονής στη χώρα, στο πρότυπο των ρυθμίσεων που ακολουθούν άλλες χώρες της Ε.Ε. Στόχος είναι να ψηφίσουν στις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές."
Ο Νέος αυτοδιοικητικός χάρτης
Ο «Καποδίστριας ΙΙ» και η διαμόρφωση του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες της. Σύμφωνα με τις απόψεις στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης που ανήκουν στον χώρο του κυβερνώντος κόμματος, ο χρόνος μέχρι τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης τον Οκτώβριο του 2010 δεν είναι αρκετός έτσι ώστε να υλοποιηθεί με επιτυχία το σύνολο των διοικητικών μεταρρυθμίσεων αφού η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου καλείται να αντιμετωπίσει μία σειρά σημαντικών ζητημάτων που αφορούν τις αρμοδιότητες της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, τις συνενώσεις των αστικών δήμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τον προσδιορισμό των μητροπολιτικών αρμοδιοτήτων κ.ά. Για τον λόγο αυτό, δήμαρχοι που υποστηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ πρότειναν στον Γ. Ραγκούση την παράταση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών κατά …
Για να δούμε τώρα τι θα κάνουν; Δεν είναι τόσο εύκολο η υπόθεση «ψήφος των μεταναστών» γιατί υπάρχουν περιοχές και ολόκληρα χωριά όπου έχουν πλειοψηφία. Εκεί τι θα γίνει θα δούμε αλλοδαπούς άρχοντες; Τα ίδια δεν είχαμε παλιά με την Θράκη και αναγκαστήκαμε να κάνουμε την περιβόητη υπερνομαρχία Θράκης για να βγαίνει υπερνομάρχης Έλληνας; Κοντέψαμε τότε να την βρούμε μέσα μας από την Ε.Ε και κάναμε για άλλοθι και την άχρηστη-αχρείαστη Αθηνών – Πειραιώς. Ενθυμούμενοι αυτό μάλλον κάποιοι βάλανε τις «φωνές» στον Ραγκούση για την «βιασύνη» του, και τώρα σπεύδει ταυτόχρονα να δει τι θα κάνει με τον Καποδίστρια νο 2 μήπως μέσω των συνενώσεων «περισώσει» την κατάσταση. Το ωραίο είναι ότι πάνε να το πλασάρουν ως «για την καλύτερη λειτουργία» άλλα είναι αποφάσεις της ελεεινής Ε.Ε ,και η νομιμοποίηση των μεταναστών, και η συνένωση των δήμων, και ο αιρετός περιφερειάρχης, αφού είναι μέσα στο ευρωσύνταγμα. Ο πρωθυπουργός θα «παίζει» τον ρόλο του συντονιστή-διαμετακομιστη αιτημάτων στις Βρυξέλλες και μόνο.
τρεις έως έξι μήνες έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν εντός του 2011 για να εξασφαλιστεί αρκετός χρόνος για τις επικείμενες συνενώσεις των δήμων. Τα προβλήματα που θα κληθεί να λύσει το υπουργείο Εσωτερικών αφορούν:
Τον προσδιορισμό του αριθμού των περιφερειών στις οποίες θα εκλεγούν αιρετός νομάρχης και νομαρχιακό συμβούλιο. Υπάρχουν προτάσεις που μιλούν για 13-16 περιφέρειες και άλλες που κάνουν λόγο για 6-7.
Τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων που θα έχουν οι νέες περιφέρειες και τα εκλεγμένα περιφερειακά συμβούλια.
Την εφαρμογή του «Καποδίστρια ΙΙ», σύμφωνα με τον οποίο οι 1.035 δήμοι που υπάρχουν στη χώρα θα συγχωνευτούν σε 300-350 με συνενώσεις δήμων που βρίσκονται όχι μόνο στην περιφέρεια, αλλά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Κρίσιμο ρόλο θα παίξουν βεβαίως και οι μητροπολιτικές λειτουργίες. Ποιος θα τις αναλάβει; Υπάρχουν έντονες σκέψεις να τελούν υπό την αιγίδα της αιρετής περιφέρειας». Οι νομαρχίες δεν θα υφίστανται με τη σημερινή μορφή τους, νέοι ρόλοι θα ανακύψουν, πόροι και αρμοδιότητες θα μεταφερθούν
Και όλα αυτά όταν κύριο ζητούμενο είναι η επιτάχυνση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ μέσω των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Μονη λυση επαναπατρισμος.
Δημοσίευση σχολίου