Τοξικά βαρέα μέταλλα σε πόσιμο νερό, ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα, σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που έχει θέσει η Ε.Ε. ή σε τιμές δυνητικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, ανιχνεύονται σε πολλές περιοχές της χώρας. Έρευνα από το Γεωπονικό και το Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό του ΕΦΕΤ, φέρνει στο φως αποκαλυπτικά ευρήματα: Στο νερό ύδρευσης της Καλαμάτας ανιχνεύθηκε νικέλιο. Στον δήμο Ασωπού Λακωνίας εντοπίζεται συγκέντρωση μολύβδου. Δηλητήριο και στο νερό της Χίου. Χαρακτηριστικό στοιχείο των νερών ύδρευσης δημοτικών διαμερισμάτων της Θήβας η παρουσία εξασθενούς χρωμίου, και οι εξαιρετικά υψηλές τιμές υδραργύρου. Στην Πάτρα ανιχνεύθηκαν νικέλιο, ολικό χρώμιο, μόλυβδος και αρσενικό (στο Ν. Σούλι). Το ίδιο κοκτέιλ βαρέων μετάλλων, ανιχνεύθηκε στα πόσιμα ύδατα Ορεστιάδας, Ν. Βύσσας και Αρδα.
Χαμηλές συγκεντρώσεις εντοπίζονται στις λίμνες Μαραθώνα, Υλίκης, Μόρνου. Σίδηρος και μαγγάνιο σε υψηλές συγκεντρώσεις -κατά περίπτωση πάνω από τα όρια- βρέθηκε στο νερό του νομού Έβρου. Στην Ορεστιάδα αρσενικό . οι τιμές χαρακτηρίζονται υψηλές. Ιδιαίτερα στην κοινότητα Μπάκι παρατηρούνται τιμές διπλάσιες του επιτρεπτού, με αποτέλεσμα το νερό να κρίνεται ακατάλληλο. Τα υπόγεια νερά στο Λαύριο έντονα επιβαρυμένα σε μόλυβδο. Η χρήση των νερών αυτών είναι απαγορευτική τουλάχιστον για ανθρώπινη κατανάλωση. Ακατάλληλα για κατανάλωση είναι και τα υπόγεια ύδατα στα Μεσόγεια. Μεταξύ Κορωπίου-Μαρκοπούλου-Παιανίας εντοπίζεται ολικό χρώμιο. Εκτός ορίων καταγράφεται ο μόλυβδος και το κάδμιο. Σε Ωρωπό και Οινόφυτα το εξασθενές εντοπίζεται σε τιμές μέχρι και 80 μg/l όλα τα τοξικά βαρέα μέταλλα υπερβαίνουν τα όρια. Προβληματικός και ο υδροφόρος ορίζοντας της Πτολεμαΐδας, Παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού ,υδραργύρου, μολύβδου ,και καδμίου . Εκτεταμένη ρύπανση στους υδροφορείς στο Αλιβέρι και τη Μεγαλόπολη. Έντονη η τοξικότητα σε υπόγεια ύδατα της Ορεστιάδας, της Κομοτηνής, της Ξάνθης και του Πύργου Ηλείας, με κοκτέιλ μεταλλικών ιχνοστοιχείων. Στον Πύργο το νερό περιέχει μαγγάνιο 50 φορές πάνω από το όριο και σίδηρο τριπλάσιο του επιτρεπτού. Τα υπόγεια ύδατα είναι ακατάλληλα για ανθρώπινη χρήση και κατά περίπτωση ακατάλληλα και για άρδευση.
Τα «πρωτεία» στη ρύπανση κατέχει ο Ασωπός, καθώς όλα τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία υπερβαίνουν τα όρια. Χρώμιο ,εξασθενές χρώμιο, μόλυβδος, κάδμιο. Στον Πηνειό υψηλές συγκεντρώσεις σε νικέλιο και χρώμιο. Ο Έβρος έχει τη μεγαλύτερη τιμή στον υδράργυρο. Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος στη λίμνη Πετρών νομού Φλώρινας. Σε Δοϊράνη και Κορώνεια υψηλές τιμές αρσενικού. Γενικότερα, όλα τα λιμναία συστήματα της Βόρειας Ελλάδας εμφανίζουν επιβαρύνσεις σε αρσενικό μόλυβδο και νικέλιο. Πηγή: http://www.enet.gr
Γνώριζαν! 2025 & Bang! 4 Φονικές επιθέσεις! Εδώ είναι τι κρύβουν και τι
έρχεται!
-
Από τη Lisa Haven
Το 2025 ξεκίνησε με μια έκρηξη καθώς θανατηφόρες επιθέσεις κατακλύζουν το
αμερικανικό
έδαφος. Από τη Νέα Ορλεάνη στο Λας Βέγκας στη Ν...
Πριν από 52 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου