Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Τα μνημονιακά λαμόγια της Alpha Bank, έχουν… κοντή μνήμη.


 Τους έχει κάνει η άνοδο του Τσίπρα να πάθουν …ακράτεια, και κάθονται και γράφουν ανακοινώσεις στην… τουαλέτα.
«Η ελληνική οικονομία υφίσταται τις αποσταθεροποιητικές τάσεις μιας προεκλογικής αναμέτρησης...   με επίκεντρο τη συμμόρφωση ή όχι στις συμβατικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του Μνημονίου» εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της Τράπεζας.
 «Μια καταγγελία του Μνημονίου, στα βασικά του σημεία, ισοδυναμεί με παύση της χρηματοδότησης της χώρας από το πρώτο και το δεύτερο Πακέτο Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης και από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ), πράγμα που θα οδηγήσει σε αδυναμία του ελληνικού δημοσίου για πληρωμή μισθών και συντάξεων καθώς και για κάλυψη των δαπανών για την Υγεία (ήδη ο ΕΟΠΠΥ και τα νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται διότι δεν έχουν ληφθεί οι δόσεις των δανείων από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ) και την Παιδεία και για άλλες δημόσιες δαπάνες. Η ενδεχόμενη τότε απόφαση για διακοπή της εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών μας από τόκους και από δάνεια έναντι της Ζώνης του Ευρώ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ (που αποτελούν σήμερα τα ¾ των δανειακών μας υποχρεώσεων και είναι δάνεια που μας διατέθηκαν για να καλύψουν τις δικές μας ανάγκες στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης) θα οδηγήσει τη χώρα σε πλήρη απομόνωση και ακόμη πιο οδυνηρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες» αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο.
Τα μνημονιακα λαμόγια όμως της Alpha Bank, έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν ότι οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών, οι τράπεζες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), έχουν εγκρίνει προς την Ελλάδα δύο πακέτα διάσωσης, με το ποσό των σχεδόν 148 δισ. ευρώ να έχει αντληθεί.
 Από το Πακέτο Νο1 προς την Ελλάδα (2010 - 2011): 73 δισ. ευρώ σε έξι δόσεις
 Η μερίδα του λέοντος - περίπου 55 δισ. ευρώ - πήγαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε ιδιωτικές τράπεζες και σε ασφαλιστικές εταιρείες για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών.
Από το Πακέτο Νο2 προς την Ελλάδα (από 2012): Μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί 74,7 δισ. ευρώ
• 30 δισεκατομμύρια πήγαν με τη σειρά τους στις τράπεζες και στους ιδιώτες πιστωτές.
• 5 δισ. ευρώ σε τόκους.
• Με 18 δισεκατομμύρια υποστηρίχθηκαν οι ελληνικές τράπεζες, ενώ άλλα 7 δισεκατομμύρια θα ακολουθήσουν σύντομα τον ίδιο σκοπό.
• Πάνω από 14 δισεκατομμύρια δαπανήθηκαν για την εξόφληση ομολόγων που θα κατατεθούν στην ΕΚΤ.
Δηλαδή με απλά λόγια το μνημόνιο ήταν για την σωτηρία των ληστρικών τραπεζών. Για ποια πληρωμή  συντάξεων και μισθών λοιπόν λένε. Αυτό ήταν το τυρί  για δόλωμα στην φάκα της παραπληροφόρησης των πολιτών..
Ας αφήσουν λοιπόν τις μπουρδο-ανακοινώσεις του τύπου….. «Σε κάθε περίπτωση, η έξοδος από το ευρώ δεν προβάλλεται από κανένα κόμμα εξουσίας ως επιθυμητή επιλογή. Διότι κάτι τέτοιο θα είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την οριστική απώλεια του ισχυρότερου περιουσιακού στοιχείου που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και γενικότερα τα νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στη χώρα. Το περιουσιακό αυτό στοιχείο είναι ασφαλώς το ευρώ. Αυτοί θα είναι που με την απώλεια του ευρώ θα δουν τον μισθό τους και ενδεχομένως και τις αποταμιεύσεις τους να εξανεμίζονται χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν. Η απώλεια του ευρώ και η αυτόνομη εγχώρια νομισματική και συναλλαγματική πολιτική θα είναι στην ουσία ο βασικός μηχανισμός που θα χρησιμοποιηθεί από τις κυβερνήσεις που θα την προκαλέσουν για να επιβάλλουν μείωση των πραγματικών μισθών και των συντάξεων στη χώρα. H καταστροφή της εγχώριας παραγωγικής βάσης που θα προκύψει λόγω της εξόδου από το ευρώ θα είναι πολύ ταχύτερη από την περαιτέρω μείωση της εγχώριας ζήτησης σε πραγματικές τιμές»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...