Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Κάθε ...σπίτι και… εργολαβική… γκανιότα.



Απελευθερώνεται η προβολή παιχνιδιών τζόγου στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Οι σταθμοί απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του 30% επί του μεικτού κέρδους από τον τζόγο. Παρακάμπτεται η γνωμοδότηση του ΕΣΡ, Ανεξάρτητης Αρχής που συγκροτείται και λογοδοτεί στη Βουλή

Ένα ακόμη δώρο στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών προσφέρει η κυβέρνηση, μετά την αναβολή του ειδικού φόρου τηλεόρασης και τις ψηφιακές άδειες. Σε ένδειξη… ευγνωμοσύνης για τις υπηρεσίες υποστήριξης που της έχουν προσφέρει ως τώρα στο σύνολό τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί, η κυβέρνηση απελευθερώνει την προβολή παιχνιδιών τζόγου στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Ο τζόγος θα είναι πλέον επιτρεπτός, θα μπαίνει στο σπίτι του καθενός, θέλει δεν θέλει, μέσω του τηλεοπτικού δέκτη και ο κάθε τηλεθεατής θα γίνει δυνάμει… τζογαδόρος. Τα σπίτια μας, μια απέραντη ρουλέτα! Τα τυχερά παιχνίδια του είδους «Call 4 cash», «Τηλεκύβος», «Super Game» ή όποιο άλλο όνομα έχουν, θα είναι πλέον νομίμως προβαλλόμενα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, μαζί βεβαίως με νέα παιχνίδια που θα αρχίσουν να ξεφυτρώνουν.
Όμως η εξυπηρέτηση στους πιστούς διαμεσολαβητές των πολιτικών της τρόικας και του Μνημονίου δεν σταματά εδώ. Όταν μάλιστα η κυβέρνηση έχει διαλύσει στη φορολογία όλες τις μεσαίες και χαμηλότερες τάξεις. Με άλλη διάταξη νόμου, οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί ή όσοι κατέχουν την άδεια εκμετάλλευσης των τυχερών παιχνιδιών απαλλάσσονται και από την υποχρέωση να καταβάλλουν το 30% επί του μεικτού κέρδους από τα ποσά που θα προέρχονται από τη δραστηριότητα του τζόγου. Με άλλα λόγια, τα δημόσια ταμεία δεν θα έχουν το όφελος του 30% από τα ποσά θα αρχίσουν να διακινούνται μέσω των εκπομπών τυχερών παιχνιδιών, παρ’ ότι το κάθε σπίτι θα επιβαρύνεται με αυτού του είδους την “ειδική” εμπορική δραστηριότητα.
Με τον νόμο 4209/21.11.2013 η διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών μέσω ραδιοτηλεοπτικών μέσων επιτρέπεται, έως ότου εκδοθεί ο Κανονισμός Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων (από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων – ΕΕΕΤ) υπό δύο προϋποθέσεις: (α) αποδοχή εκ μέρους του παρόχου των γενικών αρχών και κανόνων διεξαγωγής των παιγνίων και (β) απόδοση των δικαιωμάτων του Δημοσίου σύμφωνα με τον νόμο (Ν.4002/2011 περί 30%) και του φόρου στα κέρδη των παικτών.
Όμως, με άλλη διάταξη, το δικαίωμα του Δημοσίου περιορίζεται στη φορολόγηση των παικτών και απαλλάσσει τις εταιρείες από την καταβολή του 30% επί των μικτών εσόδων τους: με τον Ν. 4224 της 31 Δεκεμβρίου 2013 αναστέλλεται για μεταβατικό διάστημα η απόδοση των δικαιωμάτων στο Δημόσιο. Για όσο διάστημα δεν εκδίδεται από την ΕΕΕΤ ο Κανονισμός διεξαγωγής και ελέγχου παιγνίων μπορούν να προβάλλονται ραδιοτηλεοπτικά τυχερά παιχνίδια, χωρίς οι εταιρείες να υποχρεούνται στην καταβολή των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου.
Μέχρι σήμερα το ΕΣΡ έχει επιβάλει πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ, κυρίως σε AΝΤ1 και Alpha, αλλά και σε περιφερειακά κανάλια, για την προβολή «τυχερών παιχνιδιών», με αποτέλεσμα να διακοπεί η προβολή τους από τον περασμένο Απρίλιο. Πλέον τα τυχερά παιχνίδια είναι νόμιμα.
Να σημειωθεί ότι για την απελευθέρωση μετάδοσης τυχερών παιχνιδιών από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς είχαν δείξει έντονο ενδιαφέρον στο παρελθόν ιδιοκτήτες αθλητικών ραδιοφώνων και εφημερίδων, όπως ο Φ. Μπόμπολας, ο οποίος και πίεζε σε αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...