Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Άλλοι ψάχνουν το… μήνυμα των εκλογών, και άλλοι τον..μισθό τους.




Και το ποτάμι …παρθένες που ..θέλουν να …το κάνουν για… πρώτη φορά .Προτιμούνται όμως οι αγάμητες  κολόγριες που έχουν και πολλές διασυνδέσεις λόγω ..ηλικίας. Εδω μάλλον θα πρέπει να παρέμβει η αξέχαστη …θεια από το Σικάγο.  Γαμώ την πολιτική του κούνια και τους πάτρωνες του. Παρεμπιπτόντως ένας φίλος μας έλυσε την απορία τι κουβαλά στο σακίδιο του. Είναι το χρήμα από τους σπόνσορες - εργολάβους γιατι δεν έχει εμπιστοσύνη στις τράπεζες. Κάλλιο πέντε και στο χέρι που λένε.  

 Είναι εργαζόμενοι, αλλά μόλις και μετά βίας καταφέρνουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Δεν είναι τόσο οι μειώσεις μισθών ή η υψηλή φορολόγηση που τους έχουν γονατίσει. Είναι ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι δουλεύουν, αλλά παραμένουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, απλήρωτοι.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) που παρουσιάζει το dikaiologitika.gr, ξεπερνάει τις 600.000 ο αριθμός των εργαζομένων που δουλεύει απλήρωτος για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών. Υπάρχουν μάλιστα και πολύ ειδικές περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι βρίσκονται απλήρωτοι πάνω από ένα χρόνο. «Άλλοι τόσοι έχουν εξαναγκαστεί να δουλεύουν υποχρεωτικά με εκ περιτροπής εργασία ή μερική απασχόληση και να παίρνουν ψίχουλα αντί για κανονικό μισθό», σημειώνει η ΟΙΥΕ.
Η εικόνα που επικρατεί στην αγορά εργασίας περιγράφεται μόνο με όρους «ζούγκλας», αφού σύμφωνα με τα εργατοϋπαλληλικά κέντρα, μόλις τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους πληρώνονται στην ώρα τους. Οι υπόλοιποι οπλίζονται με υπομονή και συμβιβάζονται με τα «έναντι», δηλαδή συμβολικά ποσά που τους βοηθούν κάπως να βγάλουν το μήνα...
Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, καλούν τους εργαζόμενούς τους να προσφέρουν... εθελοντική εργασία. Αντί μισθού, οι επιχειρήσεις μοιράζουν υποσχέσεις για άμεση καταβολή των οφειλομένων. Κάτι τέτοιο όμως δεν γίνεται ποτέ, αλλά αντίθετα η κατάσταση χρόνο με τον χρόνο επιδεινώνεται. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ το 2013, η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων διπλασιάστηκε σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Πλέον υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που οφείλουν δεδουλευμένα εξαμήνου, όταν το 2012 το αντίστοιχο διάστημα ήταν ακριβώς στο μισό, δηλαδή στους τρεις μήνες.
«Το πρόβλημα είναι ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από την εικόνα που έχουν τα συνδικάτα», τονίζουν στελέχη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ). «Αιτία το γεγονός ότι, αρκετοί εργαζόμενοι αποφεύγουν να καταγγείλουν τον εργοδότη τους και προτιμούν να κάνουν υπομονή, περιμένοντας ότι η κατάσταση στο μέλλον θα βελτιωθεί, κάτι που δεν γίνεται, συνήθως».
Τα πιο πολλά κρούσματα έχουν εντοπιστεί στους κλάδους των εταιριών security, στη καθαριότητα και στον τουρισμό. Μάλιστα, παρατηρείται εσχάτως και το φαινόμενο επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το Δημόσιο να πληρώνουν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, ενώ εισπράττουν κοινοτικά κονδύλια για προγράμματα.
Ειδικά στον κλάδο των ξενοδοχείων, παρατηρείται ότι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις καθυστερούν την καταβολή των μισθών χρονικό διάστημα άνω του ενός μηνός. Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδίας ξενοδοχοϋπαλλήλων το 10% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, χρωστάει δεδουλευμένα έξι μηνών. Άλλωστε είναι γνωστή η περίπτωση ξενοδοχειακής επιχείρησης σε νησί του Αιγαίου, η οποία έψαχνε να βρει εργαζόμενους για την καλοκαιρινή περίοδο που ξεκίνησε τον Απρίλιο, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα δέχονταν να πληρωθούν για πρώτη φορά τον... Αύγουστο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...