Με έναν οικονομικό κυνισμό που μαρτυρά τις κατευθύνσεις που δίνονται από τους γερμανούς στην ελληνική οικονομία ο υποτίθεται Διοικητής της υποτίθεται Τράπεζας της Ελλάδας Προβόπουλος προτείνει σε συνέντευξή του στους Financial Times να αφεθούν η να σπρωχτούν προς κατάρρευση οι επιχειρήσεις που χρωστάνε τραβώντας τους την πρίζα.
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αφήσουν τις αδύναμες επιχειρήσεις να καταρρεύσουν και να ενθαρρύνουν τον συγκεντρωτισμό σε όλο το φάσμα της οικονομίας, δηλώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ωστόσο, οι τράπεζες εμφανίζονται μέχρι στιγμής απρόθυμες να «τραβήξουν την πρίζα» σε δανειολήπτες επιχειρηματίες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις αποπληρωμές των χρεών τους.
«Προτρέπω τις τράπεζες να στοχεύουν στον συγκεντρωτισμό άλλων κλάδων της οικονομίας, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικοί και ανταγωνιστικοί. Έτσι θα δημιουργηθούν μεγάλα ευεργετήματα στην οικονομία: Η εξαετής ύφεση έχει αφήσει βαθιές πληγές στον επιχειρηματικό κλάδο, αλλά μόνο μια μεγάλη εισηγμένη επιχείρηση, κατασκευαστική των Αθηνών, υποχρεώθηκε σε χρεοκοπία. Μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες και όμιλοι μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, εξακολουθούν να λειτουργούν ως συνήθως, μολονότι οι εταιρίες αυτές είναι φορτωμένοι με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε μη εξυπηρετήσιμα δάνεια.
Tονίζει ότι ο επιτυχής συγκεντρωτισμός του ίδιου του τραπεζικού κλάδου αποτελεί σημείο αναφοράς για την υπόλοιπη οικονομία. Από τις 18 εμπορικές τράπεζες που υπήρχαν το 2009, η Ελλάδα έχει σήμερα μόνο τέσσερις συστημικές τράπεζες –ανακεφαλαιωμένες από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης 172 δισ. ευρώ- μια μικρή ιδιωτική τράπεζα και λίγες περιφερειακές συνεταιριστικές τράπεζες.
«Σαφέστατα, η επιστροφή στην σταθερή ανάπτυξη θα πρέπει να υποστηριχθεί με την κατάλληλη πιστωτική επέκταση. Κατά τα πρώτα στάδια της ανάκαμψης, όμως, η προσφορά πιστώσεων θα είναι περιορισμένη και οι τράπεζες θα πρέπει να κατευθύνουν τις πιστώσεις στις πλέον αποδοτικές εταιρίες και κλάδους της οικονομίας», τονίζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου