Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ρε Κουρουπλη. Μήπως είναι ακόμη «υπουργοί» ο Μπουμπούκος με τον Βαρίδη;



Κατάπληξη προκαλεί η πρόθεση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή  που μετά την τοποθέτηση της Σαρτζετάκιας Πετρούλας στην επιτροπή προμηθειών  θέλει να τοποθετήσει στην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ τον Μιχάλη Χλέτσο στενό συνεργάτη των μπουμπουκοβορίδηδων όταν ήταν υπουργοί.,
Εκείνο που είναι ευρέως γνωστό είναι ότι πάνω σε πολυσέλιδη αναφορά του στοιχειοθετήθηκε η αγορά των γερμανικών DRGs από την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμοστούν στο ελληνικό ΕΣΥ.

Πρόκειται για το γερμανικό μοντέλο κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων, το οποίο αγόρασε η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ πριν από λίγο καιρό (η αγορά του ανακοινώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2014) και ήρθε να συμπληρώσει την πολιτική δραστικής συρρίκνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών δημόσιας Υγείας μετά και την ψήφιση του νόμου για την ΕΣΑΝ Α.Ε. τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το τιμόνι, δηλαδή, του ΕΟΠΥΥ ετοιμάζεται να αναλάβει ο άνθρωπος που χειρίστηκε το κομμάτι της επιστημονικής τεκμηρίωσης της πανάκριβης αγοράς των γερμανικών DRGs, έτσι όπως του ανατέθηκε από τον τέως υπουργό Υγείας ΆδωνιΓεωργιάδη.
Τη σχετική αναφορά του ο Μιχάλης Χλέτσος, θυμίζουμε, παρέδωσε στον διάδοχο του Αδώνιδος Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη, ο οποίος και υπέγραψε τη συμφωνία, δρομολογώντας τη «μεταρρύθμιση»-ταφόπλακα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Κληθείς να σχολιάσει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Εφ. Συν.» σχετικά με την πρόθεση του Παναγιώτη Κουρουμπλή να τοποθετήσει στον ΕΟΠΥΥ τον Μιχάλη Χλέτσο, που συνέταξε τη μελέτη «στραγγαλισμού» των νοσοκομείων, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς έστειλε σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αποφύγουν επιλογές σε κρίσιμα πόστα που συνδέονται με το μνημονιακό παρελθόν και την παρελθούσα συγκυβέρνηση εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του και κάλεσε τον υπουργό Υγείας να κινηθεί με βάση την πρωθυπουργική εξαγγελία για το «ξήλωμα» του μνημονιακού μηχανισμού «που εμποδίζει και συστηματικά μπλοκάρει πολλές φορές την εφαρμογή της πολιτικής της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ». 

Επίσης την άμεση παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να αποτραπεί η τοποθέτηση του Μιχάλη Χλέτσου στη θέση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ζητεί το Σάββατο 14 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, με μία ιδιαιτέρως "σκληρή" για τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή γραπτή δήλωσή του, η οποίο δημοσιεύεται στο ygeianet.gr.
 Συγκεκριμένα, η σχετική γραπτή δήλωση του Δημήτρη Βαρνάβα έχει ως εξής:
 "Ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί ένα υπουργείο από μόνος του, λόγω της δομής, της σπουδαιότητας αλλά και του προϋπολογισμού του, που είναι μεγαλύτερος ακόμη και από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας! Διαχρονικά η επιλογή του εκάστοτε Διοικητή του ΕΟΠΥΥ απασχολούσε απευθείας το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο κατέληγε στο πρόσωπο του Διοικητή και έδινε την έγκριση στον υπουργό Υγείας να προχωρήσει στην τοποθέτηση. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο σημερινός υπουργός Υγείας φαίνεται πως έχει επιλέξει για την καίρια αυτή θέση τον κ. Χλέτσο, ο οποίος - όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα, είναι ο «εισαγωγέας» των Γερμανικών DRGs στην Ελλάδα σε αγαστή συνεργασία με τους μνημονιακούς υπουργούς κκ Γεωργιάδη και Βορίδη, προκειμένου να ολοκληρωθεί υπό την εποπτεία της Γερμανικής κυβέρνησης το εγχείρημα της ΕΣΑΝ ΑΕ. Συνεπώς οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή ότι πιθανόν θα διατηρήσει την ΕΣΑΝ ΑΕ, δένουν με την επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου και ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου για μία άνευ προηγουμένου σύγκρουση με τους γιατρούς και υγειονομικούς του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και με τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα στο χώρο της υγείας.
Επειδή αμφισβητούνται πλέον ανοικτά οι επιλογές και η ευθυκρισία του κ. Κουρουμπλή, είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση του Μαξίμου, προκειμένου να αποφευχθεί η αναίτια σύγκρουση με τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και οι εντάσεις ανάμεσα στα μέλη της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας".
Όμως από ότι δείχνουν όλα μπλοκάρει προς το παρόν ο διορισμός του νέου Προέδρου του ΕΟΠΥΥ διότι με βάση το νόμο που έχει ψηφιστεί για το ΠΕΔΥ και τον ΕΟΠΥΥ και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον Φεβρουάριο του 2014, για να διοριστεί νέος πρόεδρος απαιτείται προηγουμένως να γίνει προκήρυξη της θέσης αλλά και να καθοριστούν τα προσόντα του με υπουργική απόφαση. Μέχρι στιγμής προκήρυξη δεν έχει υπάρξει.
Ο νόμος που ψηφίστηκε δια χειρός Άδωνι Γεωργιάδη αναφέρει τα εξής: «Ο Πρόεδρος επιλέγεται για θητεία πέντε (5) ετών κατόπιν προκήρυξης θέσης και με τη διαδικασία του άρθρου 49Α του Κανονισμού της Βουλής. Με απόφαση
του Υπουργού Υγείας καθορίζονται τα προσόντα, τα κριτήρια, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας. Είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και πρέπει να έχει πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής, καθώς και διοικητική εμπειρία και κατάρτιση σε διοικητικά ή οικονομικά θέματα υγείας.»
Το ΦΕΚ που προβλέπει προκήρυξη της θέσης
Και το συγκεκριμένο πρόσκομμα που εμποδίζει τον άμεσο διορισμό νέου προέδρου είναι φυσικά σε γνώση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που ψάχνει να βρει φόρμουλα παράκαμψης για να ξεπεραστεί το πρόβλημα ώστε να διοριστεί το πρόσωπο της αρεσκείας των  Κουρουμπλή, Βοριδη, και Γεωργιαδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...