Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Είναι αδίστακτοι. Θυσίασαν 150 οι ναζί για να καταργήσουν την Σενγκεν;



Την επαναφορά των ελέγχων ταυτότητας σε όλες τις πτήσεις εντός της ΕΕ και της ζώνης του Σένγκεν εξετάζει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ως απόρροια της αεροπορικής τραγωδίας της Germanwings.

Σε δηλώσεις του στη σημερινή Bild ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ λέει ότι μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της Germanwings στις γαλλικές Άλπεις, ελέγχθηκαν τα ονόματα των μελών του πληρώματος και των επιβατών καθώς οι αρχές «έπρεπε να μάθουν εάν επρόκειτο για τρομοκρατικό χτύπημα. Έπρεπε όμως να διαπιστώσουμε ότι καταρχήν δεν ήταν καν σαφές ποιος ήταν μέσα στο αεροπλάνο».

Μετά την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων στη βάση της Συνθήκης του Σένγκεν, δεν γίνεται πλέον συστηματικός έλεγχος των αστυνομικών ταυτοτήτων των επιβατών.
«Όταν ένας επιβάτης δίνει το εισιτήριό του σε κάποιον άλλο, τότε καταγράφεται μόνον το όνομα του πρώτoυ επιβάτη», λέει ο υπουργός και προσθέτει: «Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα ασφαλείας και θα πρέπει να σκεφτούμε εάν αυτό μπορεί να παραμείνει και στο μέλλον ως έχει».
Μια πτήση, σύμφωνα με τον Τόμας ντε Μεζιέρ, δεν μπορεί να συγκριθεί με μια διαδρομή με λεωφορείο ή τρένο όπου τα εισιτήρια εκδίδονται ανώνυμα. «Θα πρέπει να γνωρίζουμε για λόγους ασφαλείας ποιος είναι πραγματικά μέσα σε ένα αεροπλάνο».
Ας σημειωθεί ότι στη ζώνη του Σένγκεν ανήκουν σήμερα όλες οι χώρες της ΕΕ πλην της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου. Παράλληλα συμμετέχουν η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία και το Λιχτενστάιν.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Bild και όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, γάλλοι και γερμανοί ειδικοί εξετάζουν, στο πλαίσιο σχετικής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί, το ενδεχόμενο κατάργησης του μηχανισμού ασφαλείας στην πόρτα του πιλοτηρίου αεροσκαφών. Ο μηχανισμός ασφαλείας είχε εισαχθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...