Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Προσοχή: Χάκερς αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς.



Ακόμη ένα πρωτοφανές χτύπημα από χάκερ καλείται να αντιμετωπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με το FBI και την Εuropol. Επιτήδειοι άρχισαν να χακάρουν και ελληνικές εταιρείες (μικρές και μεγάλες).
Έλληνες επιχειρηματίες διαπιστώνουν ότι έχουν υποστεί οικονομική ζημιά, αφού χάκερ καταφέρνουν να διεισδύουν στην εσωτερική τους αλληλογραφία και να τους αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Οι χάκερ εντοπίζουν μικρές και μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα, και στέλνουν αρχικά ένα ενημερωτικό email σε αυτές, προσποιούμενοι τους πελάτες προμηθευτές ή νέους πελάτες. Στη συνέχεια το στέλεχος της εταιρείας ανοίγει το email και τότε σκάει η βόμβα διείσδυσης (electronic bomb). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξαπλωθεί άμεσα σε όλο το δίκτυο της εταιρείας-θύμα ένας ιός, με συνέπεια ο χάκερ να μπορεί πια να ελέγχει όλα τα ηλεκτρονικά της αρχεία. Ουσιαστικά ελέγχει όλο το δίκτυό της σαν να είναι δικό του» επισημαίνουν ειδικοί της Δίωξης. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο χτυπούν τα ηλεκτρονικά αρχεία των εταιρειών και αποσπούν χρήματα είναι η αποστολή ενός email με τα λογότυπα της εταιρείας-θύμα σε μια συνεργαζόμενη επιχείρηση. Στο συγκεκριμένο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο γράφουν πως η εταιρεία (το θύμα) αλλάζει τον λογαριασμό της και δίνουν τον λογαριασμό που έχουν φτιάξει αυτοί.

Στέλνουν τα χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού

Αφού λοιπόν αποκτήσουν τον έλεγχο του λογιστηρίου, αλλάζουν άμεσα ένα ψηφίο στον αριθμό λογαριασμού που η μητρική εταιρεία πληρώνει τους προμηθευτές της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα χρήματα να στέλνονται σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού, δίχως ο λογιστής ή ο ιδιοκτήτης να αντιληφθούν τίποτα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο οι δράστες καταφέρνουν να εισπράξουν τα χρήματα, αφού -όπως εξηγούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.- χρησιμοποιούν άνεργους πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Βάζουν αγγελίες στο διαδίκτυο, όπου ζητούν συνεργάτες στην Ευρώπη για να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό στο όνομά τους. Στη συνέχεια τους λένε πως θα βάζουν εκεί κάποια χρήματα και ο συνεργάτης θα παίρνει ένα ποσοστό αυτών. Συνήθως είναι το 10% του ποσού. Αυτοί οι συνεργάτες λέγονται “μουλάρια” (mules), διότι δεν γνωρίζουν ότι αποτελούν μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Απλώς εκμεταλλεύονται τη δυστυχία τους. Στην Ελλάδα έχουμε πολλές περιπτώσεις. Είχαν βγάλει ένα σωρό χρήματα με αυτόν τον τρόπο χωρίς να γνωρίζουν ότι τα ποσά ήταν κλεμμένα» διευκρινίζουν οι Αρχές. FBI, Εuropol και Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν στήσει γιγαντιαία επιχείρηση, προκειμένου να μπορέσουν να εντοπίσουν άμεσα τα ηλεκτρονικά ίχνη των δραστών, πριν προκαλέσουν μεγαλύτερες οικονομικές ζημιές σε εταιρείες στη χώρα μας.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μια γνωστή εταιρεία που εδρεύει στην Κρήτη έχασε μέσα σε μία ημέρα 450.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι η ζημιά στη χώρα μας μέχρι στιγμής αγγίζει τα 7 εκατ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...