Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Swap για τα έσοδα από τον αγωγό;





Σε συμφωνία για την κατασκευή του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου προχώρησε σήμερα Ελλάδα και Ρωσία κατά την διάρκεια της δίωρης συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Vladimir Putin, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Η συμφωνία αυτή – σύμφωνα με την ίδια πηγή – προβλέπει την προκαταβολή από ρωσικής πλευράς στο αμέσως επόμενο διάστημα, η οποία θα εξοφληθεί από την Ελλάδα δια συμψηφισμού από τα κέρδη που της αναλογούν το 2019, οπότε και θα λειτουργήσει ο αγωγός.

Κυβερνητικοί κύκλοι τόνισαν ότι «άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη. Η χρηματοδότηση θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ε.Ε.», σημειώνουν και προσθέτουν:
«Θα δημιουργηθούν μεγάλα οφέλη στα από την κατασκευή του αγωγού που θα αφορούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και εμπορική εκμετάλλευση του που υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα».
Οι πηγές επίσης αναφέρουν ότι επεξεργάζεται φόρμουλα για τη δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά μέσω της ίδρυσης κοινών ελληνορωσικών εταιριών.
«Turkish stream στο ελληνικό έδαφος δεν θα υπάρξει, θα υπάρξει ελληνικός αγωγός. Ο τουρκικός αγωγός θα είναι στο τουρκικό έδαφος» ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, εν είδει… παρατήρησης προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος απαντούσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου σε σχετική ερώτηση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον νέο αγωγό φυσικού αερίου «Turkish stream».
Ο κ. Τσίπρας έκανε τη διευκρίνιση… χαμογελαστός, όμως αίσθηση προκάλεσε η αντίδραση του κ. Πούτιν, ο οποίος απάντησε με μια χειρονομία, σηκώνοντας τα χέρια… ψηλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...