Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Γερμανοί ,Ολλανδοί και Φιλανδοί επαναπατρίζουν τον χρυσό τους.



Και εμείς τον …μπρούτζο μας, γιατί χρυσός δεν υπάρχει. Μπήκε ενέχυρο στους τοκογλύφους.  

Μπορούν οι κινήσεις της Bundesbank να "αποκαλύψουν" τις πραγματικές προθέσεις του Βερολίνου για το μέλλον της Ευρωζώνης; Σε ποιον βαθμό συνδέεται η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της χώρας να συνεχίσει και να ενισχύσει μάλιστα το πρόγραμμα επαναπατρισμού των γερμανικών αποθεμάτων χρυσού με την κρίση στην ευρωζώνη ;
Γερμανικός χρυσός
Η απόφαση της Γερμανίας –που διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού διεθνώς μετά τις ΗΠΑ– να ξεκινήσει πρόγραμμα επαναπατρισμού έγινε γνωστή τον Ιανουάριο του 2013. Ο αρχικός της σχεδιασμός προέβλεπε ότι σταδιακά μέχρι το 2020 θα έφερνε εντός συνόρων το 50% των αποθεμάτων της, όταν το ποσοστό αυτό στα τέλη του 2012 ήταν μόλις 31%. Αυτό αντιστοιχεί σε μια μετακίνηση της τάξης των 674 τόνων, εκ των οποίων 300 θα μεταφερθούν από τη Νέα Υόρκη και 374 από το Παρίσι.
Φέτος τον Ιανουάριο (για την ακρίβεια, στις 20 Ιανουαρίου), με επίσημη ανακοίνωσή της η Bundesbank επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα επαναπατρισμού όχι μόνο συνεχίζεται –από το 2013 έχουν μεταφερθεί στη Φρανκφούρτη 67 τόνοι χρυσού από το Παρίσι και 90 τόνοι από τη Νέα Υόρκη–, αλλά και ενισχύεται, με επαναπατρισμό μεγαλύτερων ποσοτήτων από αυτούς που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.
Ολλανδία - Φινλανδία
Κινούμενη "διακριτικά", η Ολλανδία αιφνιδίασε τον Νοέμβριο του 2014, όταν ανακοίνωσε ότι είχε επαναπατρίσει 122,5 τόνους χρυσού από τη Νέα Υόρκη στο Άμστερνταμ. Η ποσότητα αυτή, που με τις τότε τιμές είχε αξία 5 δισ. δολαρίων, αντιστοιχούσε στο 20% των συνολικών αποθεμάτων χρυσού της χώρας, ανεβάζοντας εν μία νυκτί στο 31% το ποσοστό των αποθεμάτων που φυλάσσονται εντός συνόρων. Ένα ποσοστό επίσης κοντά στο 31% εκτιμάται ότι απομένει στη Νέα Υόρκη, ενώ τα υπόλοιπα αποθέματα μοιράζονται μεταξύ Λονδίνου και Οτάβας.
Η Φινλανδία, αν και δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τις προθέσεις της, όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται να εξετάζει το ενδεχόμενο επαναπατρισμού μέρους των δικών της αποθεμάτων, εκ των οποίων μόνο το 4% φυλάσσεται εντός συνόρων. Το μεγαλύτερο μέρος τους (51%) βρίσκεται στο Λονδίνο, το 20% στη Σουηδία, το 17% στις ΗΠΑ και το 7% στην Ελβετία. Κάποιες απαντήσεις θα δοθούν (ότ)αν γίνει γνωστό ποιοι είναι οι πελάτες της Bank of England που απέσυραν 351 τόνους χρυσού από το Λονδίνο στη διάρκεια του 2014. Μερίδα του ξένου Τύπου, πάντως, προεξοφλεί ότι μεταξύ αυτών θα βρίσκεται και η Φινλανδία…

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.topontiki.gr/article/51256/i-germania-o-hrysos-kai-polemos

4.4.2013 / ΜΙΧΑΛΟΥ
Η Γερμανία, ο χρυσός και… πόλεμος;

Φωτιές άναψε και πάλι η δήλωση του Δημήτρη Καζάκη σχετικά με την κίνηση της αγοράς χρυσού… Σημαντικό μάλιστα εδώ είναι να τονίσουμε ότι δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια, ξεφυτρώνει το ένα μετά το άλλο τα ενεχυροδανειστήρια χρυσού δίπλα από τις πόρτες μας!!! Λοιπόν όλα αυτά τα χρυσά κοσμήματα που μαζεύουν από τους εξαθλιωμένους Έλληνες λειώνονται και γίνονται ράβδοι χρυσού που αποστέλλονται (πωλούνται) στην Γερμανία!!!
Ο γνωστός οικονομολόγος υπογράμμισε τον τρελό ρυθμό με τον οποίο αγοράζει χρυσό η Γερμανία αναρωτώμενος ποια οικονομία που διαθέτει τέτοιο σκληρό νόμισμα που την εξυπηρετεί όσο τίποτε να μαζεύει χρυσό ούσα 2η σε απόθεμα στον κόσμο και 3.800 τόνους;
Απαντώντας ο ίδιος τόνισε, αυτό συμβαίνει μόνο σε δύο περιπτώσεις… «Είτε περιμένουν πόλεμο, άμεση εμπλοκή σε πόλεμο, είτε περιμένουν πολύ μεγάλη μεταβολή σε παγκόσμιο επίπεδο στο νομισματικό»,
Εν τω μεταξύ, αναφορά σε πόλεμο έκανε πρόσφατα και ο “guru” του αμερικανικού hedge fund, Hayman Capital Management, Kyle Bass, ο οποίος προέβλεψε «θερμή» κατάληξη της έκρηξης του παγκόσμιου χρέους με έναν μεγάλο πόλεμο: «Όλο αυτό θα τελειώσει με πόλεμο», δήλωσε ο Bass.
«Δεν ξέρω ποιος θα πολεμήσει ποιον αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος πως τα επόμενα χρόνια θα δούμε να ξεσπούν πόλεμοι και μάλιστα όχι μικροί», είπε!!!
Ο Bass στηρίζει την πρόβλεψη του στο γεγονός ότι το χρέος της πιστωτικής αγοράς έχει ανέλθει στο 340% του παγκόσμιου ΑΕΠ, επισημαίνοντας πως «ο κόσμος δεν είχε ζήσει ποτέ στο παρελθόν ειρηνικά με τέτοιο φορτίο και είναι πρακτικά αδύνατον να συμβεί κάτι άλλο πέρα από πόλεμο. Ειδικά οι ΗΠΑ μπορεί να δουν μια θερμή σύγκρουση ως απόδραση από το αδιέξοδο του χρέους».
Ο ίδιος εξήγησε ακόμη πως «ορισμένες κοινωνίες δεν θα αντέξουν τις πιέσεις τη στιγμή που χρέος τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, επιφέροντας βαριές απώλειες σε εκατομμύρια επενδυτών. Αυτό αλλάζει μόνο με πόλεμο».
Την ίδια ώρα στην έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού το Φεβρουάριο του 2013, αναφέρεται πως το υπάρχον νομισματικό σύστημα, στηριγμένο στους δυο μεγάλους αποθεματικούς πυλώνες του δολαρίου και του ευρώ, είναι ουσιαστικά «τελειωμένο», και λίαν συντόμως πρόκειται να αντικατασταθεί από ένα πολυνομισματικό αποθεματικό σύστημα.
Από όλα αυτά το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως η Γερμανία δεν εμπιστεύεται το κοινό νόμισμα -δηλαδή δεν εμπιστεύεται την περιφέρεια της ευρωζώνης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που η ίδια απαιτεί.
Και το ερώτημα είναι γιατί τα κάνει όλα αυτά;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...