Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Όλο το χρονικό των εκβιαστών-δημοσιογράφων






 

Και δείτε ολόκληρη τη δικογραφία  ΕΔΩ (κλικ πάνω στις φωτο για μεγέθυνση)
 
Τα πρόσωπα που συνελήφθησαν είναι ο Παναγιώτης Μαυρίκος, εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολη», ο υπεύθυνος τύπου γνωστών ΔΕΚΟ αλλά και της Τράπεζας Αττικής μέχρι σήμερα Παναγιώτης (Τάκης) Μουσάς και ο δημοσιογράφος που εκδίδει την ηλεκτρονική εφημερίδα Σοφοκλέους In και τη free press εφημερίδα Free Money Χρήστος Φράγκος.
Ο τελευταίος μάλιστα το πρωί της Δευτέρας υπέγραψε κείμενο το οποίο υιοθέτησε αναδημοσίευσε το left.gr σχετικά με τον ρόλο της google... για να πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ! Συγκεκριμένα ο κ. Φράγκου κατηγορούσε την Google για «συνεργασία» με τις μεγαλύτερες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες της χώρας, προκειμένου να ρίξουν από την εξουσία τον Αλέξη Τσίπρα υπό την λογική ότι η google προωθούσε αντικυβερνητικά άρθρα! Το Left.gr χωρίς κανέναν δισταγμό αναδημοσίευσε ως είδηση και γεγονός την «παρέμβαση» ενός ανθρώπου που έχει συλληφθεί και καταγγέλλεται ως συμμέτοχος σε κύκλωμα εκβιασμών.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία στελέχους δημόσιας επιχείρησης το οποίο εκβίαζαν για να τους δώσει διαφήμιση λέγοντας πως όχι μόνο θα δυσφημήσουν την ίδια και τη δημόσια επιχείρηση, αλλά άφηναν να αιωρούνται απειλές κατά της οικογένειάς της και του παιδιού της. Αναζητούνται κι άλλοι συνεργοί των τριών δημοσιογράφων που έχουν ήδη συλληφθεί και μάλιστα αναφέρουν πως πρόκειται για δύο άτομα ακόμα που κινούνται στον ευρύτερο τομέα της δημοσιογραφίας και της διαφήμισης. Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε από τον Μάιο του 2015, όταν σε ένα δημοσίευμα εφημερίδας του συγκεκριμένου εκδότη είχε προκληθεί σάλος και είχε οδηγηθεί σε παραίτηση διευθυντικό στέλεχος μίας ΔΕΚΟ. Οι εκβιασμοί όπως προκύπτει είχαν ξεκινήσει πριν από 9 χρόνια, αλλά μετά την παραίτηση αυτού του στελέχους άρχισαν οι έρευνες.

Στελέχη ΔΕΚΟ και επιχειρηματίες θύματά τους για πολλά χρόνια: Καθοριστικό ρόλο στην εξάρθρωση του κυκλώματος των εκβιαστών όπου πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν ένας εκδότης και δύο δημοσιογράφοι φαίνεται ότι έπαιξε ο λεγόμενος σούπερ κοριός της ΕΥΠ που κατέγραψε απίστευτες συνομιλίες μεταξύ των εκβιαστών και των θυμάτων τους.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δράστες που είχαν βάλει στο στόχαστρό τους διοικητές ΔΕΚΟ και δημοσίων οργανισμών αλλά και επιχειρηματίες είχαν φτάσει σε σημείο να κάνουν ως και 40 τηλεφωνήματα την ημέρα στα θύματά τους για να εξασφαλίσουν την είσπραξη.
Τα ίδια στοιχεία λένε μάλιστα ότι η δράση του κυκλώματος φτάνει πίσω τουλάχιστον ως το 2009, ενώ πλέον με τους εκβιασμούς τους είχαν καταφέρει να έχουν απίστευτους… τζίρους που έφταναν ως και τα 500.000 ευρώ το μήνα.
Είναι ενδεικτικός ο τρόπος που δρούσαν όπως φαίνεται μέσα από ένα από τα δεκάδες τηλεφωνήματα πόυ σύμφωνα με την εφημερίδα το Έθνος έχουν καταγραφεί και όπου ο ένας εκ των εκβιαστών φέρεται να λέει σε ένα από τα θύματά του:
“Αν δεν βάλεις τα λεφτά μέχρι το μεσημέρι θα σε γαμήσουμε…”
Ο εκδότης και οι δύο δημοσιογράφοι φαίνεται ωστόσο ότι είναι μόνο ένα μέρος του κυκλώματος των εκβιαστών.
Το κύκλωμα εκβίαζε τα θύματα με απειλές για οικονομικά και φορολογικά στοιχεία, ενώ έφταναν σε σημείο να απειλούν ακόμη και με αποκάλυψη στην οικογένειά τους ή στον Τύπο των σεξουαλικών τους προτιμήσεων.
Τα χρήματα που έπαιρναν από τα θύματά τους τα εμφάνιζαν ως… διαφήμιση σε χαμηλής κυκλοφορίας εφημερίδες ή σε κατ’ ευφημισμό και μόνο ενημερωτικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, όπως σημειώνεται σε σχετικό άρθρο. Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία στελέχους δημόσιας επιχείρησης το οποίο εκβίαζαν για να τους δώσει διαφήμιση λέγοντας πως όχι μόνο θα δυσφημήσουν την ίδια και τη δημόσια επιχείρηση, αλλά άφηναν να αιωρούνται απειλές κατά της οικογένειάς της και του παιδιού της.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούνται κι άλλοι συνεργοί των τριών συγκεκριμένων ανθρώπων που έχουν ήδη συλληφθεί και μάλιστα αναφέρουν πως πρόκειται για δύο άτομα ακόμα που κινούνται στον ευρύτερο τομέα της δημοσιογραφίας και της διαφήμισης, όπως σημειώνει ρεπορτάζ ειδησεογραφικού πρακτορείου.
«Τα μέλη του κυκλώματος απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά που υπερέβαιναν τις 70.000 ευρώ το μήνα. Απειλούσαν ότι ''θα βγάλουν τα άπλυτα στη φόρα'', ότι θα προβούν σε δημοσιεύσεις με προσωπικές λεπτομέρειες σε δεκάδες site που εμφανίζονταν να ελέγχουν, εάν οι ιθύνοντες των δημόσιων υπηρεσιών δεν υπέκυπταν», αναφέρει αξιωματικός που συμμετέχει στην έρευνα.
Ο ασκός του Αιόλου για την απίστευτη δράση των συλληφθέντων άνοιξε έπειτα από αναφορά υπαλλήλου ΔΕΚΟ προς τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας για τους αφόρητους και χυδαίους εκβιασμούς, ακόμα και απειλές, που δεχόταν.
Το κύκλωμα ζητούσε από τη συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία το ποσό των 3.000 ευρώ το μήνα σαν διαφήμιση για καθεμία από τις δεκάδες ιστοσελίδες που διατηρούσε. Οι δημοσιογράφοι φέρονται να επιχειρούσαν πρώτα να «στρατολογήσουν» τους εκάστοτε δημοσίους υπαλλήλους, που ήταν υπεύθυνοι για τα κονδύλια διαφήμισης. «Αν μας δώσεις τα χρήματα που ζητάμε, θα σου δώσαμε το 1/3 του ποσού», φέρονται να έχουν πει σε υπεύθυνο επικοινωνίας μεγάλης ΔΕΚΟ.
Όταν στο Τμήμα Εκβιαστών έφτασαν οι καταγγελίες για τη δράση των δημοσιογράφων - εκβιαστών σήμανε συναγερμός.
 Οι αξιωματικοί της Υπηρεσίας ήρθαν άμεσα σε επικοινωνία με τους διευθύνοντες συμβούλους όλων των ΔΕΚΟ και των τραπεζικών ιδρυμάτων και τους έδωσαν οδηγία να μην αποθαρρύνουν απόπειρες προσέγγισής τους, ώστε οι εκβιαστές να μιλάνε όσο το δυνατόν περισσότερο στο τηλέφωνο.
Οι ιθύνοντες των ΔΕΚΟ, υπακούοντας στις οδηγίες των αξιωματικών, άρχισαν να ρωτάνε σε ποιες ιστοσελίδες θα δημοσιευθούν οι υποτιθέμενες διαφημίσεις ή ποια ΜΜΕ είναι υπό τον έλεγχό τους.
Εξάλλου, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» στο φύλλο της Δευτέρας 15 Ιουνίου 2015, σοβαρές καταγγελίες περί εκβιασμών και απειλών είχε διατυπώσει και ο παραιτηθείς, έπειτα από εννέα χρόνια παραμονής στη θέση του, διευθυντής Επικοινωνίας της ΔΕΗ, Κίμωνας Στεριώτης.
Εξαιτίας των δημοσιευμάτων του εκδότη, ο τότε βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ., Νίκος Νικολόπουλος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τα διαφημιστικά κονδύλια του οργανισμού και ο τότε υπουργός Επικρατείας, Παναγιώτης Νικολούδης, παρήγγειλε στο ΣΔΟΕ και στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης να ερευνήσουν τις δαπάνες της ΔΕΗ μέχρι το 2014.
Στις καταγγελίες του εκείνες ο Κ. Στεριώτης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Παναγιώτης Μαυρίκος συστηματικά ασκούσε εδώ και χρόνια με διάφορους τρόπους -κυρίως με συκοφαντικά δημοσιεύματα και απειλές- πίεση, ώστε να πάρει μερίδιο από τη δαπάνη της ΔΕΗ προς τα μέσα ενημέρωσης».
Δραστηριότητα
Η πρώτη εφημερίδα που εξέδωσε ο 42χρονος εκδότης ήταν η «Μεσημβρινή». Ομως, η οικογένεια Βαρδινογιάννη κατέθεσε εναντίον του ασφαλιστικά μέτρα, διεκδικώντας τον τίτλο που της ανήκε και μετά την τελεσίδικη απόφαση ο Π. Μαυρίκος αναγκάστηκε να αναστείλει την έκδοσή της. Εκτός από την «Ακρόπολη», εξέδιδε την «Επικαιρότητα», τις «24 ώρες» και τον «Ελληνικό Βορρά», ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι πριν από την ενασχόλησή του με τη δημοσιογραφία ο Π. Μαυρίκος ήταν υπάλληλος της ΔΕΗ, όπου γνώρισε και τη σύζυγό του.
Στα 35 χρόνια του, ο πρώην εργαζόμενος στο «Τηλεάστυ» του Γιώργου Καρατζαφέρη εμφανιζόταν αυτοδημιούργητος, ιδιοκτήτης τεσσάρων εφημερίδων, των οποίων όμως η συνολική κυκλοφορία κυμαινόταν πανελλαδικά στα 1.000 φύλλα. Παρ’ όλα αυτά στις σελίδες των εντύπων του και στο «κεντρικό» πόρταλ των εφημερίδων υπήρχε συνήθως πλουσιοπάροχη κρατική διαφήμιση. Η αστυνομική έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε πριν από μήνες και από χθες το μεσημέρι η επιχείρηση εξάρθρωσης της «ομάδας εκβιαστών» ήταν σε εξέλιξη.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...