Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Μίκης : «εδώ που φτάσαμε χρειάζεται επανάσταση».





Αν ο Μίκης Θεοδωράκης μπορούσε σήμερα να περπατήσει, τότε θα έπαιρνε ένα καλάσνικοφ και θα κατέβαινε στις πλατείες γιατί «εδώ που φτάσαμε χρειάζεται επανάσταση».
Τα παραπάνω ανέφερε ο ίδιος ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, μιλώντας το Σάββατο από την πατρίδα του, τα Χανιά, εκεί όπου ταξίδεψε και τιμήθηκε από τον Δήμο Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Στην ομιλία που έδωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε προς τιμήν του στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά, ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε για τις αναμνήσεις που έχει από την Κρήτη, για τα τραγούδια του, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην χώρα μας και τις δυσκολίες που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες.
Αφού επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να είναι αυτάρκης καθώς έχει μεγάλο πλούτο που θέλουν να τον αρπάξουν οι ξένοι, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εδώ που φτάσαμε, εκεί που μας φτάσανε χρειάζεται επανάσταση».
Και υπό τα χειροκροτήματα του κόσμου, που είχε κατακλύσει ασφυκτικά την αίθουσα, συμπλήρωσε πως λυπάται που δεν μπορεί να περπατήσει και να πάρει ένα καλάσνικοφ να κατεβεί στις πλατείες.
Επίσης με το πιο θερμό χειροκρότημά τους και με τις μελωδίες του υποδέχθηκαν μικροί και μεγάλοι τον Μίκη Θεοδωράκη στα πατρογονικά του εδάφη, στον Γαλατά Χανίων, όπου η πατρική του οικία μετατρέπεται σε μουσείο.
Τα Χανιά, η Κρήτη είναι ο τόπος του και οι Κρητικές του ρίζες ισχυρές. Από αυτήν την Κρητική καταγωγή του καθορίζεται το περήφανο και ασυμβίβαστο στοιχείο της προσωπικότητάς του αλλά και οι παραδοσιακές ρίζες της μουσικής του, αφού η Κρητική μουσική κυλά στο αίμα του. 
Είναι γνωστή η απάντησή του όταν στη Μακρόνησο του ζήτησαν να υπογράψει για να γλυτώσει. «Δεν υπογράφω απάντησε ο Μίκης· όχι γιατί είμαι κομμουνιστής αλλά γιατί είμαι Κρητικός.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...