Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Η νύχτα βγάζει επίσκοπο, κι αυγή μητροπολίτη



Αργά το βράδυ της Τετάρτης κατατέθηκαν στη Βουλή οι τροπολογίες με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι τροπολογίες αφορούν θέματα αποκρατικοποιήσεων, του ΕΚΑΣ και των ειδικών μισθολογίων.
Με τη συζήτηση και ψήφιση των τροπολογιών, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, κλείνει ουσιαστικά η αξιολόγηση και ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες -όπου απαιτηθεί- από τα εθνικά κοινοβούλια.

Διαβάστε την τροπολογία για το ΕΚΑΣ

Διαβάστε την τροπολογία για τον ΑΔΜΗΕ

Διαβάστε την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τα ειδικά μισθολόγια και τις διορθώσεις στον «κόφτη»

Διαβάστε την τροπολογία τα «κόκκινα» δάνεια 

Οι αλλαγές
ΕΚΑΣ
Μεταφέρεται από 1η Ιουνίου η εφαρμογή των χαμηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων, κάτι που σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής αναδρομικών από το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με αυτό τον τρόπο προκύπτει δαπάνη της τάξεως των 38 εκατ. ευρώ. Επίσης, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενους. Συγκεκριμένα, ως αποδοχές για τον υπολογισμό του λαμβάνεται υπόψη η τελευταία πενταετία έως και 31/12/2013 και όχι μέχρι την αποχώρηση όπως ίσχυε. Επίσης, ο υπολογισμός γίνεται με συντελεστή 60% και όχι 75%.

Ειδικά μισθολόγια
Η αναστολή του «παγώματος» των μισθολογικών προαγωγών δεν εφαρμόζεται, υπό την προϋπόθεση ότι θα ορίζονται, θα εξειδικεύονται και θα νομοθετούνται ισοδύναμα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, αναφέρει η σχετική τροπολογία. Αν αυτό δεν γίνει εντός της προθεσμίας, τότε «παγώνουν» οι μισθολογικές προαγωγές.

«Κόφτης»
Σύμφωνα με την τροπολογία, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας, η αναστολή ή μείωση του ύψους των δαπανών που θα κόβονται θα απαιτεί συμφωνία και όχι απλή διαβούλευση με τους δανειστές. Επιπλέον, στην ετήσια έκθεση που θα συντάσσει ο υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να καθορίζει το ποσό και το ποσοστό επί του ΑΕΠ των «καθαρών» μέτρων, δηλαδή αφού υπολογιστεί και αφαιρεθεί η υφεσιακή τους επίπτωση.

«Κόκκινα» δάνεια
Η τροπολογία προστατεύει τους δανειολήπτες των οποίων θα πωληθεί το δάνειο από υπέρογκο επιτόκιο. Συγκεκριμένα, στις νομοτεχνικές διευκρινίσεις για τις εταιρείες που θα αγοράζουν τα δάνεια αναφέρεται ότι στην περίπτωση που μεταβιβάζεται κάποιο δάνειο για το οποίο ισχύει κυμαινόμενο επιτόκιο, αυτός που το αγοράζει δεν μπορεί να ορίσει περιθώριο παραπάνω από το επιτόκιο αναφοράς, υψηλότερο από εκείνο που είχε ορίσει η τράπεζα. Εκτός αν στην αρχική δανειακή σύμβαση περιγράφονται με ακρίβεια τα συγκεκριμένα κριτήρια για τη μεταβολή του κριτηρίου.

Στην εν λόγω τροπολογία δεν γίνεται καμία αναφορά για τα «κόκκινα» δάνεια με εγγύηση Δημοσίου, κάτι που επιβεβαιώνει το ότι το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...