Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Πανικός από τις αποκαλυπτικές δηλώσεις του Τόμσεν .



Έξαλλη η Αθήνα από την  άποψη του Τόμσεν ότι είναι η ελληνική κυβέρνηση που ευθύνεται για τις επιλογές λιτότητας.
«Η ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτή που συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2018 και όχι το ΔΝΤ» τονίζουν σε κείμενο τους που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Ταμείου ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελτν και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ταμείου Πολ Τόμσεν.
Ο τίτλος του κειμένου είναι χαρακτηριστικός των όσων υποστηρίζουν τα δύο στελέχη: «Το ΔΝΤ δεν ζητάει περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα».
Τι υποστηρίζει ο Τόμσεν
Ο κ. Τόμσεν τονίζει ότι ακόμα και το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% στο οποίο το ταμείο είναι σύμφωνο δεν βγαίνει χωρίς νέες μειώσεις στις συντάξεις και χωρίς νέο ψαλίδι στο αφορολόγητο.
«Ακόμη και ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ δεν συμβαδίζει με ισχυρή ανάπτυξη χωρίς να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και στο συνταξιοδοτικό» τονίζεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.
«H Ελλάδα έχει αναλάβει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς να αντιμετωπίζει δύο σημαντικά προβλήματα: ένα καθεστώς φορολογίας εισοδήματος που εξαιρεί πάνω από τα μισά νοικοκυριά από οποιαδήποτε υποχρέωση (ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι 8%), και ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα που κοστίζει στον προϋπολογισμό σχεδόν 11% του ΑΕΠ ετησίως (σε αντίθεση με τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη που είναι 2¼ του ΑΕΠ).
Αντί να αντιμετωπίσει αυτά τα δύσκολα προβλήματα, η Ελλάδα προχώρησε σε βαθιές περικοπές στις επενδύσεις» προστίθεται στο κείμενο.
Τάσσεται, δε, ξανά υπέρ της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων καυτηριάζοντας την ύπαρξη του υπουργικού βέτο. «Αντί να παρέχει υποστήριξη σε απολυμένους εργαζόμενους, αντ’ αυτού η κυβέρνηση περιορίζει τη δυνατότητα των εταιρειών να τους απολύσει.
Με απλά λόγια, η Ελλάδα δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει την οικονομία της ενισχύοντας την χρηματοδότηση για υποδομές και για καλά στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα, ενώ παράλληλα απαλλάσσει πάνω από τα μισά νοικοκυριά από τη φορολογία εισοδήματος, και καταβάλλοντας δημόσιες συντάξεις στα επίπεδα των πλέον πλούσιων ευρωπαϊκών χωρών».
Παράλληλα τα δύο στελέχη του Ταμείου ζητούν να νομοθετηθούν από τώρα τα απαραίτητα κατά τους ίδιους μέτρα «για λόγους αξιοπιστίας» γράφοντας στο κείμενό τους. «Επιπλέον, για λόγους αξιοπιστίας, είναι επίσης απαραίτητο να νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα που απαιτούνται για να σπρώξουν το πλεόνασμα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ» και υπογραμμίζουν ότι ο τρέχων προϋπολογισμός, που έχει συμφωνηθεί, δεν είναι φιλικός προς την ανάπτυξη, ενώ καλούν την Ελλάδα να κάνει περισσότερα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη δομή των φόρων και των δαπανών της -δηλαδή, τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση εισπράττει τα έσοδά της και σε τι τα ξοδεύει.
«Ίσως, με Ηράκλεια προσπάθεια, η Ελλάδα θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να καταφέρει τις περικοπές δαπανών που χρειάζονται για να πετύχει ένα έλλειμμα 3,5% του ΑΕΠ. Όμως, η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί και δεν συμβαδίζει με τον φιλόδοξο μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό στόχο της Ελλάδας. Η οικονομία της Ελλάδας χρειάζεται έναν εκτεταμένο εκσυγχρονισμό σε όλο της το φάσμα» υπογραμμίζουν οι Τόμσεν και Όμπστφελντ σε άλλο σημείο, ξεκαθαρίζοντας πως η προηγούμενη εμπειρία του Ταμείου από τη χώρα μας καθιστά ουσιαστικά ανέφικτα τα συμφωνηθέντα με τους Ευρωπαίους υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο Τσίπρας στο άρθρο του Πολ Τόμσεν, Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ. «Κάποιοι ανόητοι τεχνοκράτες μας λένε ότι το λάθος είναι το σωστό», είπε σημειώνοντας πως είναι οι ίδιοι που έφερναν συνεχώς νέα αποτυχημένα προγράμματα μέχρι σήμερα.
Υπενθυμίζεται πως ο Πολ Τόμσεν υπήρξε ο αρχιτέκτονας των προγραμμάτων λιτότητας από το ξέσπασμα της κρίσης, όμως το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο χαρακτήρισε μη αξιόπιστο, φέρει τη σφραγίδα του ESM.
«Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας αλλά τα χρήματα που πλεονάζουν δεν θα ρωτήσουμε κανένα για να τα δώσουμε σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη», επισήμανε κατά την ομιλία του στην ακριτική Νίσυρο.
Νωρίτερα, ιδιαίτερα ενοχλημένη με τους ισχυρισμούς του Πολ Τομσεν εμφανίστηκε και η Κομισιόν, η οποία υπογράμμισε «η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και είναι εντός τροχιάς για να εκπληρώσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους».
«Όλοι οι θεσμοί να αναγνωρίσουν αυτά τα επιτεύγματα», σημείωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε: «οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι οι πολιτικές στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM είναι συμπαγείς και μπορούν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στις αγορές».
«Δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σύντομα εάν όλες οι πλευρές εμπλακούν στις συζητήσεις εποικοδομητικά», είπε αφήνοντας αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ.
Έκπληκτος και ενοχλημένος εμφανίστηκε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον Guardian, αποδόμησε σημείο προς σημείο τους ισχυρισμούς του Πολ Τόμσεν βάσει των οποίων ζήτησε νέα μέτρα και περικοπές.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογράμμισε πως «οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι λανθασμένες ενώ οι πληροφορίες που αναφέρουν οι κύριοι Τόμσεν και Ομπσφελντ είναι ψευδείς». Σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασε και όλες τις ανακριβείς εκτιμήσεις του ΔΝΤ από το 2011 μέχρι σήμερα.
Την άποψη ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι απόλυτα αξιόπιστο, εξέφρασε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ, κληθείσα να σχολιάσει το χθεσινό άρθρο των αξιωματούχων του ΔΝΤ Τόμσεν και Όμπσφελντ.
 «Διαβάσαμε προσεκτικά την ανάρτηση των αξιωματούχων του ΔΝΤ», ανέφερε η Α. Μπράιντχαρτ, προσθέτοντας πως «οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι οι πολιτικές στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM είναι συμπαγείς και μπορούν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στις αγορές». Συνεχίζοντας, σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και είναι εντός τροχιάς για να εκπληρώσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «όλοι οι θεσμοί να αναγνωρίσουν αυτά τα επιτεύγματα».
Αναφερομένη στην αποστολή στην Αθήνα, σημείωσε πως «προσωπικό από όλα τα θεσμικά όργανα βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να επιτύχουν μια συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση» και επανέλαβε πως «δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σύντομα εάν όλες οι πλευρές εμπλακούν στις συζητήσεις εποικοδομητικά», δηλώνοντας την προσήλωση της Επιτροπής προς αυτό το σκοπό.
Ερωτηθείσα εάν θα μπορούσε το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο να αποφανθεί εάν το πρόγραμμα είναι αξιόπιστο, σε συνέχεια των αμφιβολιών του ΔΝΤ, η Ανίκα Μπράιντχαρτ ανέφερε πως το ελληνικό πρόγραμμα έχει περάσει από «λεπτομερείς ελέγχους από το Eurogroup και από άλλους θεσμούς, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο». Όπως είπε, το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο είναι ανεξάρτητο και έγκειται σε αυτούς να αποφασίσουν τι θέλουν να ελέγξουν, καθώς σε γενικές γραμμές η εντολή τους σχετίζεται με την τοποθέτηση έναντι των δημοσιονομικών πολιτικών που αφορούν συνολικά την ευρωζώνη.


Εμείς το ξαναλέμε για να το εμπεδώσουν κάποιοι.
Εάν δεν απολυθούν οι μισοί τουλάχιστον δημόσιοι κοπριτο-υπάλληλοι  και σταλθούν στα σπίτια τους οι χιλιάδες μυστικοσύμβουλοι των υπουργείων κ.λ.π δεν υπάρχει ούτε ανάκαμψη ούτε σωτηρία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...