Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Ονοματάκια δεν έχουν οι της συμμορίας της ντόπας;Δίχτυα στα γυμναστήρια και τους αθλητικούς χώρους όλης της επικράτειας είχε απλώσει η εγκληματική οργάνωση που παρασκεύαζε και διακινούσε αναβολικά σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Τη «ντόπα» προμηθεύονταν αθλητές που συμμετείχαν σε πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες «body building» καθώς και άτομα που επιθυμούσαν την βελτίωση της σωματικής τους εμφάνισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην υπόθεση εμπλέκεται ακόμη ένας μάνατζερ ποδοσφαιριστών και ένας σύλλογος bodybuilding.
Το κύκλωμα είχε προβεί σε περισσότερες από 500 αποστολές «πακέτων» αποστολών στο εξωτερικό και άλλες τόσες στο εσωτερικό.
Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής συνολικά 11 ανώνυμοι Έλληνες – 8 άνδρες και 3 γυναίκες – ηλικίας 25 έως 35 ετών, από τους οποίους ο ένας αποτελεί αρχηγικό μέλος της οργάνωσης και ένας είναι Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετεί στην Αττική. Παράλληλα, αναζητείται για να συλληφθεί το δεύτερο αρχηγικό μέλος της οργάνωσης.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπίστηκαν 2 παρασκευαστήρια, μία αποθήκη καθώς και 8 κατοικίες που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι για τις παράνομες δραστηριότητές τους.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα –κατά περίπτωση- για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράβαση της νομοθεσίας για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, της νοθείας τροφίμων, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, για τα όπλα, τα ναρκωτικά, για πλαστογραφία, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της υπόθαλψης εγκληματία.
Το «μαγείρεμα»

Η σπείρα γέμιζε με αναβολικά γυμναστήρια και άλλους χώρους άθλησης τουλάχιστον την τελευταία πενταετία, ενώ η δράση της είχε διαχωριστεί σε τρία επίπεδα.
Στο πρώτο επίπεδο, τα μέλη της οργάνωσης προμηθεύονταν τις πρώτες ύλες, με παραγγελίες μέσω διαδικτύου, τις παραλάμβαναν μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών από χώρες από Η.Π.Α., Καναδά και Κίνα και πραγματοποιούσαν τις πληρωμές, μέσω εμβασμάτων σε διεθνή εταιρεία μεταφοράς χρημάτων.
Στο δεύτερο επίπεδο, παρασκεύαζαν τα αναβολικά αρχικά σε αποθήκη, σε περιοχή της Αττικής, ενώ στη συνέχεια, λόγω αύξησης της παραγωγής και του κύκλου εργασιών, η παρασκευή τους επεκτάθηκε και σε μονοκατοικία, στα νότια προάστια.
Και στους δύο χώρους, χρησιμοποιούσαν κατάλληλο ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό για παρασκευή δισκίων χαπιών, γέμισμα φιαλιδίων – αμπουλών και τοποθέτηση των φαρμάκων σε καρτέλες.
Στους χώρους αυτούς, αποκλειστική πρόσβαση είχαν τα δύο αρχηγικά μέλη της οργάνωσης και 4 άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης τους, τα οποία εργάζονταν επί πληρωμή για την παρασκευή και τη συσκευασία των αναβολικών.
Μάλιστα, για την αύξηση της παραγωγικότητας τους, τα παραπάνω μέλη εκτός από τους προαναφερόμενους χώρους, εκτελούσαν επιμέρους εργασίες και από τα σπίτια τους (επικόλληση ετικετών στις αμπούλες, πακετάρισμα συσκευασιών κ.λπ).
Το «σπρώξιμο»

Το τρίτο και τελευταίο επίπεδο αφορά στην διακίνηση και διάθεση των αναβολικών στην εγχώρια αγορά και το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, για την εμπορική τους δραστηριότητα στο Λεκανοπέδιο Αττικής, οι εμπλεκόμενοι προμήθευαν με ποσότητες αναβολικών, άτομο, που είχε το ρόλο του μεσάζοντα.
Στη συνέχεια το άτομο αυτό τα διακινούσε σε άλλα άτομα (ντίλερς), τα οποία με τη μέθοδο της πυραμίδας αναλάμβαναν την περαιτέρω διάθεση και πώληση τους στους τελικούς χρήστες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, στην Αττική καθώς και μεμονωμένα άτομα.
Τις αποστολές εκτός Αττικής (Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα, Ζάκυνθο, Θήβα, Λάρισα, Τρίκαλα, Κόρινθο και άλλες πόλεις) και στο εξωτερικό (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Μάλτα, Ιταλία κ.α.), πραγματοποιούσαν τα αρχηγικά μέλη και ένας εργαζόμενος, χρησιμοποιώντας εταιρείες ταχυμεταφορών.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν προκύψει πάνω από 500 αποστολές στο εξωτερικό και αντίστοιχες στο εσωτερικό.
Αξιοσημείωτα είναι επίσης, τα μέτρα που λάμβαναν τα μέλη της οργάνωσης για την αποφυγή της σύλληψής τους, καθώς χρησιμοποιούσαν κώδικα επικοινωνίας, ενεργοποιούσαν τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν σε στοιχεία αλλοδαπών, ενώ στις αποστολές των δεμάτων χρησιμοποιούσαν ψευδή στοιχεία αποστολέα.
Τα ευρήματα
Στα δύο παρασκευαστήρια της Αττικής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• ειδικός μηχανολογικός εξοπλισμός για την επεξεργασία, παρασκευή και τυποποίηση αναβολικών ουσιών και πρώτων υλών αυτών
• χιλιάδες σκευάσματα αναβολικών ουσιών, τυποποιημένων σε μορφή χαπιών – φιαλιδίων
• πλήθος, κενού περιεχομένου, χάρτινες συσκευασίες δισκίων – αμπουλών – φιαλιδίων
• ηλεκτρονικός υπολογιστής συνδεδεμένος με ειδικό εκτυπωτή, από τον οποίο παράγονταν αυτοκόλλητες ταινίες, στις οποίες αναγράφονταν εμπορικές επωνυμίες χαπιών, οι οποίες επικολλούνταν στις συσκευασίες
Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των μελών της οργάνωσης:
• Στην οικία του αρχηγικού μέλους, που συνελήφθη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 84.310 Λίρες Αγγλίας, 20.000 Ευρώ, 1.785 δολάρια Καναδά, 4 δολάρια Η.Π.Α., ναρκωτικά δισκία, φιαλίδια ναρκωτικών ουσιών και υλικά συσκευασίας αυτών, πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος, πλαστό δελτίο ταυτότητας και πολυτελές αυτοκίνητο.
• Στην οικία του μεσάζοντα βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 3.920 Ευρώ, αεροβόλο πιστόλι και μικροποσότητα κάνναβης.
• Σε οικία μεταπωλητή (ντίλερ) βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός αναβολικών σκευασμάτων και υλικών για την παρασκευή αυτών και το χρηματικό ποσό των 5.830 Ευρώ.
• Στις οικίες των έμμισθων μελών της εγκληματικής οργάνωσης βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος αναβολικών σκευασμάτων και υλικών για την τυποποίηση αυτών και το χρηματικό ποσό των 5.000 Ευρώ.
Ο ρόλος του Αστυνομικού

Όσον αφορά την εμπλοκή του Αστυνομικού προέκυψε ότι προμηθευόταν αναβολικά από το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης που συνελήφθη, ενώ κατά το χρονικό διάστημα που ήταν σε εξέλιξη η έρευνες, του ζήτησε να παράσχει πληροφορίες που ανάγονται στο υπηρεσιακό απόρρητο.
Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο Αξιωματικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα ενώ διατάχθηκε σε βάρος του η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Το τιμολόγιο
Σημειώνεται ότι η ελάχιστη τιμή που διατίθενται τα ανωτέρω σκευάσματα, ανέρχεται για τις αμπούλες στα 20 – 40 ευρώ ανά συσκευασία, ενώ για τα δισκία στα 10 ευρώ.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, εκτιμάται ότι το κέρδος που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση και η ταυτόχρονη ζημία του Δημοσίου από την φοροδιαφυγή και την απόκρυψη των παράνομων εσόδων είναι τεράστιο, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ακόμη το ακριβές ύψος του.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.
Οι έρευνες συνεχίζονται και στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...