Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Στα χρόνια του σκουπιδοτενεκέ κάποιοι θησαυρίζουν .



Στα 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθαν στην περίοδο 2012-16 τα καθαρά έσοδα από τόκους που είχαν εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ) του ευρωσυστήματος από την απόκτηση ελληνικών ομολόγων αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε απαντητική επιστολή του στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για ομόλογα, τα οποία αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων ((Securities Markets Programme, SMP) της ΕΚΤ.
Στo παραπάνω ποσό περιλαμβάνονται τόσο τα έσοδα από το τοκομερίδιο των ελληνικών ομολόγων όσο και τα έσοδα από την αγορά των ελληνικών τίτλων υπό το άρτιο (σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής τους).
Δεν περιλαμβάνονται, ωστόσο, τα έσοδα που είχαν ΕθνΚΤ του Ευρωσυστήματος από τις αγορές ελληνικών ομολόγων για δικό τους λογαριασμό (τα λεγόμενα ANFA), καθώς αυτά εμπίπτουν «στο πεδίο των εθνικών αρμοδιοτήτων και όχι των αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ».
«Τυχόν μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με τη μεταβίβαση στο ελληνικό κράτος ποσών ίσων με τα έσοδα των ΕθνΚΤ δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ΕΚΤ ή των ΕθνΚΤ, αλλά στην αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ», τονίζει ο Ντράγκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...