Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Πρωτοχρονιά με τον δήμαρχο του θα κάνει ο Ζάεφ.



Στις προσπάθειες επίλυσης της κόντρας Αθήνας -Σκοπίων και το δείπνο που παρέθεσε ο Γιάννης Μπουτάρης στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ αναφέρεται ο Guardian.   Στο άρθρο της που τιτλοφορείται : «Μετά από 2.300 χρόνια, το πνεύμα του ήρωα πολεμιστή πλανάται πάνω από την ειρηνευτική προσπάθεια για τη Μακεδονία», η βρετανική εφημερίδα αναφέρει: «Δεν ήταν συνηθισμένο γεύμα ούτε για τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη ούτε για τον φιλοξενούμενό του, τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
Οι δύο άντρες έστειλαν το μήνυμα ότι οι παλιές εχθρότητες ανήκουν στο παρελθόν, όπως και η εθνικιστική ρητορεία, που έχει φέρει στα μαχαίρα για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα την Ελλάδα με τον βόρειο γείτονά της.»   Στην ανταπόκρισή της Έλενα Σμιθ φιλοξενούνται και δηλώσεις του Γιάννη Μπουτάρη: «Δεν εκφράζω την εθνική διπλωματία ή τη στρατηγική. Αλλά αυτές οι βλακείες πρέπει να σταματήσουν». 

Η απόφαση του Ζάεφ να περάσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη είναι άλλη μια ένδειξη ότι τα αισθήματα αλλάζουν και, όπως λένε αξιωματούχοι του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα, απόδειξη ότι η κόντρα που φέρεται να έφερε κάποτε στο χείλος της σύρραξης τους γείτονες -και μπλοκάρισε το 2008 την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ- θα λυθεί σύντομα», γράφει ο Guardian. Και παραθέτει δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη: «Θέλουν να το λύσουν και πιστεύω ότι θα λυθεί το 2018. Αν όχι τώρα, τότε πότε;».   H βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνησή του είναι έτοιμη να παραιτηθεί από «την ιδιοκτησία του ανθρώπου που κάποτε κυβέρνησε το αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας», όπως αναφέρει. «”Εγκαταλείπω τον ισχυρισμό ότι η Μακεδονία είναι ο μοναδικός κληρονόμος του Αλεξάνδρου. Η ιστορία δεν ανήκει μόνον σ’ εμάς, αλλά και στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες”, είπε. 
Η κόντρα [των δύο χωρών] ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ενσωμάτωση της φτωχής “Μακεδονίας” στη Δύση. Ο ένθερμος φιλοευρωπαίος Ζάεφ έχει καταστήσει προτεραιότητα την εισδοχή στην ΕΕ. Η Ελλάδα, που διέρχεται οικονομική κρίση το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας, θα βγει κερδισμένη αν αποκατασταθεί η σταθερότητα στην περιοχή.   Σε μια κίνηση που εκλήφθηκε ως μεγάλος συμβιβασμός η Αθήνα ανακοίνωσε ότι θα αποδεχθεί ένα σύνθετο όνομα που θα μπορεί να περιέχει τον όρο Μακεδονία. 
Οι προτάσεις τροποποίησης του ονόματος έχουν περιλάβει γεωγραφικούς προσδιορισμούς όπως "Άνω", "Νέα" ή "Βόρεια" Μακεδονία. Ως επί το πλείστον, οι Έλληνες επιμένουν να αποκαλούν Σκόπια την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Fyrom) και Σκοπιανούς τα δύο εκατομμύρια του πληθυσμού της.   Πριν από 25 χρόνια πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης φωνάζοντας “Η Μακεδονία είναι ελληνική!”. Τώρα η πόλη υποδέχεται ως τουρίστες τους Σλάβους γείτονες.
“Τυφλωθήκαμε για πολύ μεγάλο διάστημα από αυτή την εθνικιστική τρέλα και τη λαϊκίστικη προπαγάνδα”, λέει ο δήμαρχος. «Θα πάω τον Ζάεφ στην καλύτερη ψαροταβέρνα και αναμφίβολα ο Μέγας Αλέξανδρος θα είναι κομμάτι της κουβέντας μας, αλλά προτεραιότητά μου θα είναι να διασφαλίσω επίσης ότι θα περάσει καλά ο φιλοξενούμενός μου”».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ας πει καποιος στο Gyardian και σε ολο το διεθνη τυπο οτι αυτοι οι τυχαρπαστοι τυποι δεν μας εκπροσωπουν. ειναι ξενο σωμα για τη χωρα.

Ανώνυμος είπε...

Εχουμε παει σουπερ μαρκετ με τον αδερφο μου και εψαχνα Μοσχοφιλερο κρασακι. Σε μια στιγμη μου λεει "Να ρε εχει και του Μπουταρη" Με ακουσε ολο το σουπερ μαρκετ απο τα μαζεμενα πουστηρληκια που εριξα στον Μπουταρη! Θα παρω κρασι απο το κωλοσογο του! Στο αναθεμα ολοι τους!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...