Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Εαν δεν γίνει φέτος, θα γίνει του χρόνου, η του Αγίου π....ου.



Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε την ανάπτυξη στρατευμάτων εκτός της χώρας, σε ψήφισμά του, τη Δευτέρα το βράδυ.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το al-Arabiya, τα αιγυπτιακά στρατεύματα, θα έχουν “πράσινο φως” για να επέμβουν στο λιβυκό έδαφος, εφόσον, οι δυνάμεις της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, με έδρα την Τρίπολη, οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι και Υεμενίτες μισθοφόροι και τζιχαντιστές, αλλά και τα τουρκικά drone κινηθούν ενάντια στη Σίρτη.
Το κοινοβούλιο κάνει λόγο για “εγκληματικές πολιτοφυλακές” και “ξένες τρομοκρατικές ομάδες” σε ένα “δυτικό μέτωπο” – σε μια καταφανή αναφορά στη δυτική γείτονα Λιβύη. Όπως τονίζει η απόφαση, τα αιγυπτιακά στρατεύματα θα υπερασπιστούν την εθνική ασφάλεια. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η εντολή έρχεται λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του Σίσι με τους Λιβύους ηγέτες φυλών στο Κάιρο, όπου κάλεσαν τις Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις «να παρέμβουν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου».
Η εντολή του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου δεν σημαίνει πως θα πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον άμεσα, απλά τώρα ο Αιγύπτιος πρόεδρος έχει και την τυπική νομιμοποίηση να παρέμβει και ταυτόχρονα στέλνει ένα μήνυμα στην Τουρκία πως είναι αποφασισμένος να τηρήσει τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει. 
Στη συνάντηση, ο Ελ-Σίσι επανέλαβε ότι η Αίγυπτος «δεν θα μείνει αδρανής ενόψει της παραβίασης του άξονα Σύρτης-Αλ Τζούφρα.
Η Σύρτη και η στρατιωτική βάση της Αλ Τζούφρα ελέγχονται επί του παρόντος από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) με επικεφαλής τον στρατάρχη χαλίφα Χαφτάρ, αφού υποχώρησαν προς ανατολικά μετά από μια σειρά νικών της κυβέρνησης στην Τρίπολη τον περασμένο μήνα.
Η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και η Ρωσία υποστηρίζουν τον Χαφτάρ στην ανατολική Λιβύη, ενώ η Τουρκία και το Κατάρ υποστηρίζουν τη GNA που εδρεύει στην Τρίπολη.

Η απάντηση της Τουρκίας είναι συνάντηση μεταξύ των υπουργών Άμυνας του Κατάρ και της Τουρκίας και του Υπουργού Εσωτερικών του Al-Wefaq στην Κωνσταντινούπολη.. δρομολογούν πιθανότατα την επίθεση…

Ίσως όμως η Τουρκία να αρκεστεί στα κεκτημένα της στη Λιβύη αφού προτείνει δια της διαμεσολαβήτριας αντιπροσωπείας Al-Wefaq που συμμετέχει στην επιτροπή 5 + 5, τη δημιουργία νεκρής ζώνης και πράσινης γραμμής μεταξύ Bougrain (Nότια της Μισράτα) έως την περιοχή Sada μεταξύ Sirte και Misrata.


10.000 Σύριοι μισθοφόροι και ακαθόριστος αριθμός τοπικών μισθοφόρων στους άξονες δυτικά της Σύρτης. Επίσης πάντα 7000 Σύριοι τζιχαντιστές παραμένουν στην πρωτεύουσα Τρίπολη για να τη διασφαλίσουν από παν ενδεχόμενο.Oι δυνάμεις του GNA άρχισαν ν’ αναπτύσσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στον άξονα της Σύρτης από την προηγούμενη εβδομάδα. Το Al-Hadath τώρα αναφέρει επικαλούμενο το SOHR πως περίπου 10.000 ”μαχητές” της ISIS στάλθηκαν από την Τουρκία στη Λιβύη.H ίδια πηγή αναφέρει πως οι τούρκικες υπηρεσίες πληροφοριών μετέφεραν πάνω από 2500 Tυνήσιους μέλη της ISIS στη Λιβύη με διαταγή Recep Tayyip Erdogan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...