Το κρίσιμο ζήτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει τις έρευνες το Oruc Reis και αν τελικά θα παραβιάσει τα 6-12 ναυτικά μίλια του Καστελόριζου, που είναι η κόκκινη γραμμή για την Αθήνα», δήλωσε ο υποναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού Στέλιος Φενέκος σχολιάζοντας τις εξελίξεις με την έξοδο του ερευνητικού πλοίου στην ανατολική Μεσόγειο.(Έξω από τα δώδεκα μίλια ας κάνει ότι θέλει).
Οι συνομιλίες θα πρέπει να γίνουν υπό όρους ειρήνης, τον Δεκέμβριο θα αναθεωρηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Μητσοτάκης: Ο "καβγάς" και το δίλημμα…
Ο Κούλης θα εκθέσει για μία ακόμη φορά τους κινδύνους που απορρέουν από την τουρκική συμπεριφορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να τους μαλώσουν.
Υπήρξαν «Ειρηνευτικές λύσεις», που αντί να προλάβουν Πολέμους τους… επέσπευσαν! Κι έχουν μείνει στην Ιστορία ως «σελίδες ντροπής»…
Κλασικό παράδειγμα, η Συμφωνία του Μονάχου, το 1938! Έγινε για να αποτραπεί ο «επερχόμενος Πόλεμος»! Έγινε στην προσπάθεια των «μεγάλων» της εποχής εκείνης να «κατευνάσουν» τον Χίτλερ, δίνοντας του ό,τι ζητούσε.
Κι όταν υπογράφηκε η Συμφωνία των Μονάχου (η «επαίσχυντη», όπως την αποκάλεσαν άπαντες εκ των υστέρων), πανηγυρίστηκε τότε απ’ όλες τις διπλωματίες, απ’ όλες τις κυβερνήσεις, από ολόκληρο τον «κατεστημένο» Τύπο της εποχής, ως …«μεγάλη νίκη της Ειρήνης και οριστική ακύρωση ενός νέου Πολέμου!
«Για μια γενιά τουλάχιστον»….
Αποδείχθηκε το ακριβώς αντίθετο:
Αντί να «κατευνάσουν» τον Χίτλερ, τον ενθάρρυναν να εξαπολύσει τα στρατεύματα του και να σαρώσει όλη την Ευρώπη! Μόλις ένα χρόνο αργότερα…
Και τα κατάφερε αρχικά, γιατί βρήκε τους πάντες απροετοίμαστους – αφού είχαν πιστέψει ότι η προοπτική πολέμου είχε πλέον «απομακρυνθεί»…
Ελάχιστοι τότε προειδοποιούσαν ότι στο Μόναχο διευκόλυναν το Χίτλερ θα κάνει το επόμενο βήμα!
Όσους τόλμησαν να αμφισβητήσουν τη μεγάλη εκείνη… διπλωματική «επιτυχία» του Μονάχου, τους έλεγαν «πολεμοκάπηλους» στις πατρίδες τους!
Σας θυμίζει κάτι;
Οι πιο επιτυχημένες και ανθεκτικές Συμφωνίες Ειρήνης αποδείχθηκαν εκείνες που έγιναν μετά από Πολέμους ή προς το τέλος τους.
Συμφωνίες που έγιναν για να «αποτρέψουν» Πολέμους, δεν τα κατάφεραν! Πολύ συχνά τους έφεραν πιο κοντά. Ενίοτε ενεθάρρυναν και τον επιτιθέμενο. Όταν λειτούργησαν ως «Κατευνασμός», υπήρξαν καταστροφικές για την Ειρήνη και ντροπιαστικές για όσους τις υπέγραψαν.
Κι αν κανείς σας ξαναρωτήσει το «αφοπλιστικό» εκείνο «ερώτημα»:
–Δηλαδή, θέλετε Πόλεμο με την Τουρκία;
Η καλύτερη απάντηση είναι ίσως:
–Όχι δεν θέλω Πόλεμο με την Τουρκία, αλλά δεν θέλω και πολλά-πολλά με «παπαγαλάκια» ξένων κυβερνήσεων…
Και πάντως, όποιος αληθινά δεν θέλει Πόλεμο, προετοιμάζεται για να τον κερδίσει αλλιώς δεν θα παίρναμε ούτε θα μας έδιναν νέα οπλικά συστήματα στρατηγικής υπεροχής!
Η απλούστερα:
Δεν θέλω Πόλεμο, αλλά… αι σιχτίρ από δω χάμω και εσείς και οι συμφωνίες σας.!
Τουρκία: Εξαγωγές 1,2 δις δολάρια προς Ελλάδα.
Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία για τις τουρκικές εξαγωγές. Οι συνολικές πωλήσεις στο εξωτερικό, τους πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε 118 δισεκατομμύρια 355 εκατομμύρια δολάρια. Μόνο για την Ελλάδα, το ποσό ξεπέρασε το 1,2 δις δολάρια. Για την ακρίβεια 1 δισεκατομμύριο 241 εκατομμύρια 788 χιλιάδες δολάρια. Πρώτη θέση έχουν οι εξαγωγές χημικών ουσιών και συναφή προϊόντων, ακολουθούν τα δημητριακά, όσπρια, ελαιούχοι σπόροι, έπιπλα, υφάσματα, κλπ.
ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ Ή ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου