Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 19 Απριλίου 2009

«ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ» η ΓΚΑΛΟΠ?




Η έλλειψη εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στα κόμματα και στην πολιτική ηγεσία τείνει να λάβει μόνιμο χαρακτήρα. Μόνο το 14,4% δηλώνει ικανοποιημένο από τη διακυβέρνηση της ΝΔ και το 18,4% από το ΠαΣοΚ. Τα ποσοστά δυσαρέσκειας φθάνουν στο 85,6% για την κυβέρνηση και στο 80,9% για την αξιωματική αντιπολίτευση. Οκτώ στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε παρακμή («ναι» και «μάλλον ναι» απαντά το 79,5% των πολιτών και «όχι» το 19,9%). Παράλληλα, το 70,7% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οι ποιοτικοί δείκτες εμφανίζουν το πολιτικό σύστημα στα όριά του, σε σχέση με 10 χρόνια πριν: το 71,8% το θεωρεί περισσότερο διεφθαρμένο, το 67,8% εξαρτημένο από μεγάλα συμφέροντα, Όλο το θεσμικό πλαίσιο διέρχεται κρίση, καθώς η κοινή γνώμη δεν εμπιστεύεται κανένα θεσμό για έξοδο από την κρίση (από την κυβέρνηση, τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη, ως τα συνδικάτα, την Εκκλησία, τα Σώματα Ασφαλείας, τον επιχειρηματικό κόσμο και τα ΜΜΕ) πλην του «πνευματικού κόσμου» και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 29% επιθυμεί την ανατροπή του συστήματος «διότι η κατάσταση δεν πάει άλλο». Υπέρ των μικρών αλλά ουσιαστικών αλλαγών τάσσεται το 23,7%.
Το 60,3% των ερωτωμένων πιστεύει ότι το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα έχει εξαντλήσει τα όριά του και πρέπει να αντικατασταθεί. Για το 49,2% της κοινής γνώμης επιθυμητό πολίτευμα είναι η προεδρική δημοκρατία με περισσότερες εξουσίες στον Πρόεδρο, ο οποίος θα πρέπει να εκλέγεται από τον λαό. Το 41,2% επιλέγει το υπάρχον, την προεδρευομένη δημοκρατία. Για το 31,5% των πολιτών η λύση για να βγει η χώρα από την κρίση είναι μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.

Πως γίνετε την ίδια στιγμή που οι ίδιοι πολίτες λένε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο να δίνουν ταυτόχρονα τόσο μεγάλα ποσοστά στα δυο μεγάλα κόμματα, να ζητούν συγκυβέρνηση των ίδιων λαμογιών, να ζητούν αντικατάσταση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος και όχι για εκλογές. Μας ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ τα παπαγαλάκια. Και το καπάκι της κατσαρόλας; Η μεγάλη «εμπιστοσύνη» που έχουμε για την Ε.Ε και τον «πνευματικό» κόσμο? Ποιον πνευματικό. Του μεγάρου μουσικής;

Κάνε κλικ στις εικόνες για καλύτερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...