Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Στην φυλακή η συμμορία του πάντειου πανεπιστήμιου.


Ποινές κάθειρξης έως και 31 χρόνια επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε εννέα κατηγορουμένους για την υπεξαίρεση ύψους 8 εκ. ευρώ την περίοδο 1992-98 από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Το δικαστήριο, κατά πλειοψηφία, έδειξε τον δρόμο της φυλακής στον πρώην πρύτανη του Παντείου Δημήτρη Κώνστα, αλλά και στους πρώην αντιπρυτάνεις Παναγιώτη Γετίμη και Κωνσταντίνο Παπαθανασόπουλο, που καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 14 ετών.
Το δικαστήριο, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως Φανής Κοντοθανάση να απαλλαγούν οι τρεις καθηγητές, τους κήρυξε ενόχους, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατηγορουμένων.
Επίσης, σε ποινές από 10 έως 31 χρόνια καταδικάστηκαν ακόμη έξι διοικητικοί υπάλληλοι του εν λόγω πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Μιχάλη Παπαδοκωστάκη, Χαράλαμπο Μπούτσικο, Ιωάννη Γρατσάνη, Παναγιώτη Ορφανό, Βλάση Βεηκωντή και τον υπεύθυνο λογιστηρίου του Παντείου Αναστάσιο Κουτσοδημητρόπουλο, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε τρεις φορές ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα χρήματα της υπεξαίρεσης από το Πάντειο, τα οποία προορίζονταν για την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ειδών πολυτελείας, μάρμαρα και εξοχικά, ενώ αγοράστηκε και μία Ferrari από τον διοικητικό υπάλληλο, κ. Κουτσοδημητρόπουλο, την οποία το δικαστήριο διέταξε να κατασχεθεί και να δημευθεί.
Στο άκουσμα της απόφασης ο κ. Βεηκωντής κατέρρευσε και χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.
Οι συγγενείς των καταδικασθέντων χαρακτήρισαν πολιτικά υποκινούμενη την δικαστική απόφαση, με την οποία δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους για διήμερη διακοπή, προκειμένου να υποβληθεί αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, έτσι ώστε να μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής τους.
Ο Δημήτρης Κώνστας, απευθυνόμενος στους δικαστές, ζήτησε να του δώσουν αυτή τη δυνατότητα, αφού, όπως είπε, γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να φύγει από τη χώρα, στην οποία ήρθε για να δικαστεί, πιστεύοντας ότι θα κριθεί δίκαια.
Άλλωστε, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, υπάρχουν σοβαροί λόγοι αναίρεσης της απόφασης και θα επακολουθήσει και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...