Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Θα διαλύσει την υποτίθεται κραταιά Βρετανία, η …Σκωτία;



Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα σε αυτούς που θέλουν την ανεξαρτητοποίηση του ιστορικού έθνους των Σκωτσέζων βάζοντας "φωτιά" στην Αγγλια αφού το 90% του παραγόμενου πετρελαίου τη Β.Θάλασσας που δίνει ενεργειακή αυτάρκεια στο Λονδίνο παράγεται στην ΑΟΖ της Σκωτίας.

Προβάδισμα φαίνεται πως αποκτούν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο έναντι των πολιτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής της στη χώρα, κατέγραψε μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε, μόλις 5 ημέρες πριν το δημοψήφισμα, από την εταιρεία ICM και την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Sunday Times.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Telegraph, ωστόσο δημοσιεύτηκε ως πρώτο θέμα στην πρώτη σελίδα της Sunday Times, πριν την επίσημη δημοσίευσή της, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας έχει ανέλθει στο 54%, ενώ το ποσοστό όσων επιθυμούν την παραμονή της στη Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στο 46%.

 Η Σκωτία καταλαμβάνει το 32% της έκτασης της Μεγάλης Βρετανίας, συγκεντρώνει το 8,3% του πληθυσμού και αποδίδει περίπου το 9,1% των φορολογικών εσόδων

Η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 90% του πετρελαίου προέρχεται από περιοχές στη Σκωτία.

Η Βρετανία θα θέλει και αυτή μερίδιο στην παραγωγή και στα αποθέματα, αν τελικά οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης. Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας κάνουν λόγο για 1,5 τρισ. λίρες (1,8 τρισ. ευρώ).

Αν στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου υπερισχύσει το «ναι», επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Τζόουνς, Σκωτσέζος από το Αμπερντίν, που ζει στην Αγγλία και διδάσκει δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Huddersfield στο Yorkshire, «το πλήγμα για τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον θα είναι τεράστιο. Θα έμενε στην ιστορία ως ο ηγέτης που δεν κατάφερε να κρατήσει τη χώρα ενωμένη. Και ίσως θα αναγκαζόταν να παραιτηθεί». 

Αντιθέτως, για τον Σκωτσέζο πρωθυπουργό και αρχηγό του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας, Αλεξ Σάλμοντ, η 18η Σεπτεμβρίου θα είναι η σημαντικότερη μέρα της ζωής του, καθώς θα γίνει ο ηγέτης της, ένας ήρωας στα μάτια των υποστηρικτών της απόσχισης.

Η Σκωτία έχει όλα τα φόντα για να διεκδικήσει την ανεξαρτησία της, γράφει η εφημερίδα “Ιndependent”. Έχει τη δική της γλώσσα, τις δικές της τράπεζες και μια ακμάζουσα οικονομία. Οι Σκωτσέζοι δεν πληρώνουν δίδακτρα -τα καλύπτει το κράτος- σε αντίθεση με τους Άγγλους, τους Ουαλούς και Βορειοϊρλανδούς.

Τα “μερίδια” της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι τα ακόλουθα: η Σκωτία αντιπροσωπεύει το 8,3% του πληθυσμού (5,2 εκατ. κάτοικοι), καταλαμβάνει το 32% της χερσαίας και το 61 % της θαλάσσιας έκτασης. 

Η συνολική έκτασή της είναι 78.772 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Παράγει το 65% του φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας, το 96,5% του αργού πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας κι ελέγχει το 81% των αποθεμάτων ορυκτού άνθρακα.

Όπως γίνεται κατανοητό εάν η Σκωτία αποφασίσει να ακολουθήσει δικό της δρόμο, σαν ξεχωριστό έθνος θα ξεκινήσει με μια πολύ σημαντική "προίκα" συνυπολογίζοντας και τις υποδομές που διαθέτει ευεργετημένη από την μακρόχρονη παρουσία της στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Αντίθετα η οικονομική καταστροφή που θα υποστεί η κυριαρχούσα αγγλική εθνότητα, θα είναι απίστευτου μεγέθους. Ουσιαστικά το εναπομείναν Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία) δεν θα έχει ενεργειακή αυτάρκεια, ούτε σε φυσικό αέριο, ούτε σε πετρέλαιο, ούτε σε ορυκτό άνθρακα. Οι επιπτώσεις στην ισχυρή Στερλίνα θα είναι τεκτονικές.

Εάν πάλι η ΕΕ θελήσει να μποϊκοτάρει το νέο κράτος μη αποδεχόμενη την ένταξή του στις δομές της, όπως έχει απειλήσει για να εκβιάσει την ελεύθερη βούληση των Σκωτσέζων, θα υπάρξουν άλλοι "μνηστήρες" που θα ήθελαν πάρα πολύ να έχουν έναν στρατηγικό σύμμαχο που θα ελέγχει τις θαλάσσιες οδούς στο Βόρειο Ατλαντικό. Σημειώνεται ότι οι Σκωτσέζοι δεν έχουν καμία ιδιαίτερη συμπάθεια στην ΕΕ

Το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, και η αγωνία μεγαλώνει, καθώς κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή η βασίλισσα Ελισσάβετ έκανε ένα μεγάλο  δώρο στους υποστηρικτές της Σκωτικής ανεξαρτησίας με την δήλωση της που καλεί  τους Σκωτσέζους «να σκεφτούν πολύ προσεκτικά το μέλλον τους», τέσσερις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα με ερώτημα την απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δήλωση της κατόχου του βρετανικού βασιλικού θρόνου έγινε μετά τη Θεία Λειτουργία στο Κράθι Κιρκ κοντά στο βασιλικό κτήμα του Μπαλμόραλ στη Σκωτία.

Οι υποστηριχτές της ανεξαρτησίας εκτίμησαν ότι το σχόλιο της βασίλισσας θα βοηθήσει την καμπάνια τους.

Το σχόλιο της Ελισσάβετ ήρθε ως απάντηση στο αστείο ενός εκ των παρισταμένων ότι δεν θα αναφέρουν το δημοψήφισμα. 

Την αποκάλυψη έκανε ο πολιτικός συντάκτης των σκωτσέζικων Times με τους υποστηρικτές της καμπάνιας για τη διατήρηση της ένωσης να θεωρούν ότι ήταν θετική η παρέμβαση αυτή σε ιδιωτικές τους συζητήσεις. 

Πάντως εκπρόσωπος του παλατιού δήλωσε ότι «δεν σχολιάζουμε ποτέ ιδιωτικές συνομιλίες. Απλά τονίζουμε αυτό που λέει πάντα η Βασίλισσα: ότι διατηρεί την συνταγματική ουδετερότητά της. Όπως έχει κατ' επανάληψη πει η Βασίλισσα, αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τον λαό της Σκωτίας».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

καιρος ηταν τοσους λαους διελυσαν τωρα σειρα τους .Ετσι ειναι αδερφαρες

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...