Που είναι ρε γαμώτο οι Κρητικοί του Μητσοτάκη με τις κατσούνες, την ρακή, και τα ξηροκάρπια, να παρέμβουν;
«Λυπητερή» ύψους 3 δισ. ευρώ στέλνει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση για παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις και πρόστιμα, όπως αποκάλυψε ο επίτροπος για τη Γεωργία, Φιλ Χόγκαν. Μάλιστα, το 1,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί.
Όπως είπε, παρουσία του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Αποστόλου, τα μισά από αυτά τα χρήματα αφορούν ποσά αγροτικών ενισχύσεων που έπρεπε να είχε επιστρέψει η Ελλάδα ήδη από το 2012, ωστόσο η Κομισιόν έδειξε κάποια ευελιξία και έδωσε παράταση στην αποπληρωμή, συνεκτιμώντας την κατάσταση κρίσης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία.Η υπόθεση του «πακέτου Χατζηγάκη» αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, καθώς υπάρχει ένας φάκελος με βεβαιωμένα πρόστιμα και καταλογισμούς που αγγίζουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Για υποθέσεις παράνομων κρατικών ενισχύσεων η Ελλάδα υποχρεούται να ανακτήσει ποσά ύψους 1,5 δισ. ευρώ από φυσικά πρόσωπα και συνεταιρισμούς.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα αντιμετωπίσει τη δαμόκλειο σπάθη της Κομισιόν με την επιβολή προστίμων. Πέραν του «πακέτου Χατζηγάκη» υπάρχει το «πακέτο Κοντού» για ανάκτηση 150 εκατ. ευρώ, αλλά και υποθέσεις για παράνομες κρατικές ενισχύσεις σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά η Κομισιόν απαιτεί να τα ανακτήσει η Ελλάδα, ειδάλλως απειλείται με μεγάλα πρόστιμα.
Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καλείται να διαχειρισθεί έναν φάκελο με καταλογισμούς ύψους άνω του 1,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τις λεγόμενες δημοσιονομικές διορθώσεις, ποσά δηλαδή που η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχετίζονται με το ΟΣΔΕ και αφορούν ουσιαστικά καθυστερήσεις στις αιτήσεις των παραγωγών – δικαιούχων για τις επιδοτήσεις. Μάλιστα, υποθέσεις ύψους σχεδόν 600 εκατομμυρίων ευρώ έχουν τελεσιδικήσει.
Χορηγήσεις:
Το λεγόμενο «πακέτο Κοντού» αφορά σε ενισχύσεις που χορηγήθηκαν σε παραγωγούς και ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών στον τομέα των δημητριακών το 2008, καθώς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της σχετικής απόφασης της Κομισιόν που είχε υποβάλει η χώρα μας. Συγκεκριμένα, το 2008, Έλληνες παραγωγοί έσπειραν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δημητριακών περισσότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική υπερπαραγωγή και, κατά συνέπεια, πτώση των τιμών. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τότε να ενισχύσει τους Έλληνες παραγωγούς. Η ενίσχυση είχε τη μορφή άτοκων δανείων ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, που χορηγήθηκαν σε Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) στον τομέα των δημητριακών.
Πάντως, το μεγάλο παζάρι με τις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη το αρχικό πακέτο των παράνομων αποζημιώσεων Χατζηγάκη, που ανέρχονταν σε 424 εκατ. ευρώ και δόθηκαν το 2009 επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή και υπουργίας Σωτήρη Χατζηγάκη, έχει μειωθεί στα 215 εκατ. ευρώ, το οποίο θα κληθούν να επιστρέψουν 95.000 αγρότες.
Συγκεκριμένα, από τους 725.000 που έλαβαν παράνομες επιδοτήσεις, μόνο οι 95.000 που είχαν λάβει ποσά άνω των 1.000 ευρώ θα κληθούν να επιστρέψουν μέρος των ποσών.
1 σχόλιο:
Ιχνος, σε ευχαριστω για το πινακακι που αναρτησες γιατι διαπιστωσα κατι που ειχα ακουσει σε βιντεο με τον Π. Μανικη και αξιζει προσοχης.
"Σε Παγκοσμιο επιπεδο ο αγροτικος κοσμος εχει πεσει στο 3%"
αυτο διαπιστωσα με τον πινακα και οπως συνεχιζε το σχολιασμο του ανεφερε οτι τα παγκοσμια κορακια δεν ενδιαφερονται για καλλιεργησιμες εκτασεις αλλα για εκτασεις που αποφερουν κερδη και ποιες ειναι αυτες; Οι εκτασεις που μπορουν να γινουν νεες εμπορευσιμες συνοικιες, απαξιωνοντας τον αγροτικο κοσμο και αρπαζοντας τις εκτασεις τους για ψιχουλα!
Δημοσίευση σχολίου