Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Ούτε όσα κέρδισαν από τα… τούρκικα σίδερα δεν είναι .




Πρόστιμα 82 εκατ. ευρώ καταλογίστηκαν σε τέσσερις μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, που ελέγχθηκαν μαζί με άλλες μικρότερες, για την εμπλοκή τους στην υπόθεση του καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο.

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που ολοκλήρωσε τη σχετική έρευνα, βρέθηκαν 21 συμβάσεις για μεγάλα δημόσια έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,2 δισ. ευρώ, η κατασκευή των οποίων ξεκίνησε από την εποχή του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, δηλαδή από το 2000 και για ορισμένα φθάνει μέχρι και σήμερα, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία της «Κ», τα πρόστιμα βαρύνουν τους ομίλους «J&P Αβαξ», «Ακτωρ», «Ιντρακάτ» και «Τέρνα», ενώ στις κοινοπραξίες συμμετείχαν και μικρότερες εταιρείες. Στις αμαρτωλές συμβάσεις, που σύμφωνα με την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιβεβαιώθηκε η λειτουργία του καρτέλ, περιλαμβάνονται συμβάσεις «μαμούθ»,
Τα πρόστιμα συμφωνήθηκαν μετά τη διαδικασία διευθέτησης στην οποία συμμετείχαν οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, ενώ εκτός της σχετικής διαδικασίας είναι οι ξένες κατασκευαστικές εταιρείες-μέλη των κοινοπραξιών στις συμβάσεις που ελέγχθησαν. Στην περίπτωση των ξένων κατασκευαστικών, οι οποίες πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχουν συναινέσει στον μηχανισμό διευθέτησης, δηλαδή δεν έχουν συνομολογήσει τυχόν ευθύνη τους, η υπόθεση είναι σε εξέλιξη και η έκβασή της αναμένεται.

Με βάση την εισήγηση της Αρχής, η πρακτική του εκ των προτέρων καθορισμού των εκπτώσεων ήταν συνήθης σε αρκετές από αυτές τις συμβάσεις, ενώ σε άλλες οι υποψήφιοι προ-συμφωνούσαν μεταξύ τους τον ανάδοχο, μοιράζοντας ουσιαστικά την πίτα των δημοσίων έργων. Τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν οριζόντια διόρθωση 5% ή 15% –ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης– και υπολογίστηκαν επί του τζίρου που εμφάνισαν οι εταιρείες κατά τον χρόνο τέλεσης του αδικήματος. Το τελικό ποσό είναι χαμηλότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Η μείωση είναι αποτέλεσμα και του μικρότερου αριθμού των συμβάσεων που κρίθηκαν «ένοχες» και από τις οποίες εξαιρούνται τελικώς οι συμβάσεις παραχώρησης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, η ολοκλήρωση των οποίων είναι συμβατική υποχρέωση και θα πρέπει να γίνει στα τέλη Μαρτίου. Αλλωστε, η Επιτροπή έλαβε υπόψη της και τις οικονομικές αντοχές των εταιρειών, αφού στόχος δεν ήταν η οικονομική εξόντωσή τους, αλλά η τιμωρία προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη του φαινομένου.
πηγη: kathimerini.gr

Δηλαδή από έργα προϋπολογισμού άνω των 4 δις, όπως αναφέρονται, η ζημιά που υπέστη το Δημόσιο από το καρτέλ των εργολάβων είναι μόνο ύψους 82.000.000 ; Γιατί στα πρόστιμα δεν συμπεριλαμβάνονται και ξένες εταιρείες-κολοσσοί που εμπλέκονταν στο καρτέλ (όπως οι Vinci,Siemens,Hochtief κ.α) ; Ποιος θα πληρώσει τα πάνω από 250.000.000 ευρώ που θα κληθεί να επιστρέψει η Ελλάδα στην ΕΕ για το καρτέλ ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...