Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Οι Τούρκοι καταργούν έμμεσα την συνθήκη της Λωζάνης.



Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν να αναπτύσσονται στο συριακό έδαφος ανατολικά του Ευφράτη, για πρώτη φορά μετά την πτώση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και της συμφωνίας της Λωζάνης το 1923, ενώ τουρκικά μη επανδρωμένα οχήματα πετούν επάνω από την buffer zone ανακοίνωσαν τα τουρκικά υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών σε διαδοχικές ανακοινώσεις τους, δίνοντας στην δημοσιότητα και σχετικές φωτογραφίες.
Σε tweet αργά χθες το βράδυ το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα τουρκικά εναέρια οχήματα πετούν ήδη εντός της buffer zone σε υλοποίηση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ενώ μεταδίδονται εικόνες από αναγνωριστικές δυνάμεις που έχουν εισέλθει σε κουρδικά χωριά με ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα.
Ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου προειδοποίησε την κουρδική ένοπλη οργάνωση YPG να αποσυρθεί βάσει των όσων προβλέπει η συμφωνία και ζήτησε από τις ΗΠΑ να επιβάλλουν στους Κούρδους αυτά που συμφωνήθηκαν.
Η πρώην συριακής κυριαρχίας περιοχή, ξεκινά από την ανατολική όχθη του Ευφράτη και φτάνει μέχρι τα συροϊρακινά σύνορα σε βάθος 40 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα.
Είναι έκτασης χιλιάδων χιλιομέτρων και ελέγχεται από κοινού από τη Τουρκία και τις ΗΠΑ αν και οι δεύτεροι έχουν περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα, αφού δεν υπάρχουν περισσότερο από 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες σε μία έκταση που υπάρχουν 150.000 Τούρκοι στρατιώτες έτοιμοι να εισβάλλουν.
Η εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ιστορική» αφού η Τουρκία επανήλθε μετά από 96 χρόνια επίσημα στην περιοχή, στην οποία κυριαρχούσε μέχρι τον Α'ΠΠ και για οκτώ αιώνες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...