Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Πλησιάζει το «μπόλιασμα»

Στα νοσοκομεία όλης της χώρας εστάλη το βράδυ της Δευτέρας η πρώτη εκδοχή του εγχειρίδιου για τον εμβολιασμό ο οποίος θα ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου στην Ελλάδα. Στις 64 σελίδες που παρουσιάζει το Newsbomb.gr περιγράφονται κατά κεφάλαια αρχικά τα συμπτώματα, η διάγνωση και η αντιμετώπιση της covid-19, οι ομάδες που θα πρέπει να εμβολιαστούν, τα διαθέσιμα εμβόλια, η αποθήκευση, η μεταφορά και η διάθεσή τους, το πώς θα πρέπει να λειτουργεί το εμβολιαστικό κέντρο και η διαδικασία εμβολιασμού, οι ανεπιθύμητες ενέργειες και η αντιμετώπιση σφαλμάτων κατά τη χορήγηση των εμβολίων. Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει και παραρτήματα στα οποία μεταξύ άλλων υπάρχει και το ερωτηματολόγιο που θα πρέπει να συμπληρώνεται πριν τον εμβολιασμό, η φόρμα συγκατάθεσης και η αντιμετώπιση τυχόν αναφυλαξίας με την περιγραφή του αλγορίθμου διαχείρισης ενός τέτοιου περιστατικού.

Σημειώνεται επίσης ότι «τη στιγμή της σύνταξης του παρόντος εκπαιδευτικού εγχειριδίου δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να υποστηρίζουν την ανάγκη ή μη εμβολιασμού ατόμων που νόσησαν με covid-19».

Στο κεφάλαιο για το εμβόλιο της Pfizer σημειώνεται ότι «πρέπει να αναβάλλεται σε άτομα που πάσχουν από οξεία σοβαρή εμπύρετη νόσο ή γνωστό ιστορικό σημαντικών αλλεργικών αντιδράσεων».

Όσον αφορά τα παιδιά στο ίδιο κεφάλαιο, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν προς το παρόν επαρκή δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου covid-19 στα παιδιά. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης σοβαρής νόσου covid-19».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

 

Παράταση 15 ακόμα ημερών ζητά η Διεύθυνση Υγείας της Κομισιόν για να απαντήσει στο αίτημα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ να γνωστοποιήσει τα έγγραφα των συμβολαίων που έχει συνάψει η ΕΕ με τους φαρμακευτικούς ομίλους με τους όρους και τις δεσμεύσεις των συμφωνιών. Στην επιστολή της, επικαλείται ότι χρειάζεται «χρόνο για εσωτερικές διαβουλεύσεις και μια διεξοδική ανάλυση του αιτήματος». Μεταθέτει δε την απάντηση της για τις 12 Ιανουαρίου.

Η στάση αυτή της Κομισιόν γεννά σοβαρά ερωτηματικά, διότι η χρονική μετάθεση σημαίνει ότι θα έχουν μεσολαβήσει οι εγκρίσεις των εμβολίων από τα κράτη-μέλη και θα έχει ξεκινήσει κι η χορήγησή του, με βάση τις ως τώρα ανακοινώσεις των κυβερνήσεων της ΕΕ.

 

Μ. ΠΑΓΩΝΗ! «Ούτε Απόκριες, ούτε Πάσχα θα κάνουμε με κανονικές συνθήκες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...