Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Τα νοσοκομεία είναι …φαλιμέντο , αλλά μόνο για τους… Έλληνες.


Πάνω από 2.300 Λίβυοι, τραυματίες και συνοδοί τους, έχουν εισαχθεί του τελευταίους μήνες στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για παροχή ιατρικής φροντίδας σε σοβαρά τραύματα. Οι πολεμικές συγκρούσεις στη Λιβύη από την περασμένη άνοιξη εκτός των νεκρών είχαν ως αποτέλεσμα και χιλιάδες τραυματίες, πολλοί από τους οποίους αναζήτησαν περίθαλψη στην Αθήνα.

Τον τρέχοντα μήνα η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, αφού έφθασαν με πτήσεις τσάρτερ στην Αθήνα περίπου 600 Λίβυοι που ζητούν εσπευσμένη ιατρική επικούρηση, από προσθετική μελών έως πολύπλοκες εγχειρήσεις και ψυχιατρική νοσηλεία.

Οι λίβυοι ασθενείς και συνοδοί, σύμφωνα με την καταγραφή των αστυνομικών αρχών στα αεροδρόμια έχουν καταφύγει: Στην Αθήνα 1.194, στη Θεσσαλονίκη 950, στη Ρόδο 152 και στα Χανιά 11.

Οι διαστάσεις του προβλήματος προκάλεσαν έκτακτη σύσκεψη στελεχών των υπουργείων Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη κατά την οποία αποφασίστηκε:

Να συνεχισθούν οι διευκολύνσεις εισόδου και φιλοξενίας στη χώρα μας σε λίβυους πολίτες που τραυματίσθηκαν ή κακοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων στη χώρα τους, προκειμένου να τους παρέχεται η απαραίτητη, υψηλού επιπέδου και εξειδικεύσεως, νοσοκομειακή υποστήριξη.

Μέχρι τώρα η έλευση λίβυων τραυματιών στη χώρα μας γινόταν με αυτοσχεδιασμούς και τετελεσμένα. Οι πτήσεις στην αρχή γίνονταν μέσω Κατάρ, χωρίς υποβολή αιτήματος και χωρίς έκδοση διπλωματικών εγγράφων. Αρχικά οι τραυματίες ήταν από το κανταφικό στρατόπεδο και αργότερα από αυτό των επαναστατών. Ήδη λέγεται ότι τραυματίες από αντίπαλα στρατόπεδα έχουν συναντηθεί σε νοσοκομεία και έγιναν μεταφορές ασθενών από τον φόβο επεισοδίων .

Εφεξής, όπως αποφασίστηκε, τα σχετικά αιτήματα νοσηλείας πρέπει να απευθύνονται προς την ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη και πρέπει να προέρχονται ή να μεσολαβούν, αποκλειστικά και μόνο, οι αρμόδιες λιβυκές υπηρεσίες οι οποίες έχουν επιφορτισθεί σχετικά από το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...