Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Χτύπησαν πρεσβεία στην Άγκυρα





Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, για την οποία τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας. Οι δύο νεκροί είναι φύλακες της πρεσβείας. Επίσης, τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν και τρίτο νεκρό, που φέρεται να είναι ο καμικάζι, μέλη του σώματος του οποίου είναι διάσπαρτα στο σημείο, σύμφωνα με ρεπόρτερ της εφημερίδες «Βατάν».
Βαριά τραυματισμένη φέρεται επίσης γυναίκα υπάλληλος της πρεσβείας των Η.Π.Α
Η έκρηξη, που σημειώθηκε στη δεύτερη είσοδο του κτηρίου, προκάλεσε ζημιές και γέμισε συντρίμμια το δρόμο.
Πάντως, δεν έχει προκαλέσει ζημιές στο εσωτερικό της διπλωματικής αποστολής. Πολλά ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονται στον τόπο της έκρηξης, ενώ καπνός υψώνεται από το σημείο.
Οι πρώτες πληροφορίες, που ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι η έκρηξη έγινε τη στιγμή που ο βομβιστής εισερχόταν στο κτήριο της πρεσβείας και περνούσε από το μηχάνημα X-ray.
Η κύρια εγχώρια απειλή προέρχεται από το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK),που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Τουρκία, αλλά το PKK έχει επικεντρώσει την εκστρατεία του σε μεγάλο βαθμό σε εγχώριους στόχους.
Η Τουρκία φιλοξενεί εκατοντάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες και λειτουργούν το πυραυλικό αμυντικό σύστημα Patriot κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία.
Οι πιο σοβαρές επιθέσεις αυτού του είδους στην Τουρκία έγινε το Νοέμβριο του 2003, όταν  αυτοκίνητο βόμβα  διέλυσε δύο συναγωγές, σκοτώνοντας 30 άτομα και τραυματίζοντας 146. Οι αρχές δήλωσαν ότι η επίθεση έφερε τη σφραγίδα της Αλ Κάιντα.
Μέρος της έδρας της τράπεζας HSBC καταστράφηκε, καθώς και το βρετανικό προξενείο έχουν καταστραφεί σε δύο εκρήξεις που σκότωσαν, άλλους 32 ανθρώπους μια εβδομάδα αργότερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...