Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Αφού μαζεύουν τον χρυσό για λογαριασμό της Γερμανίας….έχουν ασυλία.



"Από τις απαιτήσεις για λιτότητα στην Ελλάδα δεν πλήττονται μόνο οι φτωχοί, αλλά κι όσοι ανήκουν στη μεσαία τάξη. Πηγαίνουν τα κοσμήματα της οικογένειάς τους σε ενεχυροδανειστήρια, αλλά υπό την κάλυψη της νύχτας", γράφει η γερμανική Welt.
 
"Είναι νύχτα στην Αθήνα. Μία 72χρονη συνταξιούχος γλιστρά έξω από μια... μικρή επιχείρηση. Έχει κάνει κάτι για το οποίο ντρέπεται: σκότωσε ένα χοντρό δαχτυλίδι από χρυσό πολλών καρατίων σε ενεχυροδανειστήριο της Αθήνας στην περιοχή της Κυψέλης.

'Προέρχεται από την προγιαγιά μου. Πήρα 140 ευρώ. Έχει τεράστια αξία', λέει η Λίλη Σαρρή. Δεν πιστεύει ότι θα το πάρει ποτέ πίσω. 'Μόνο αν κερδίσω το λαχείο', αναστενάζει. Αλλά τουλάχιστον τώρα θα μπορέσει να πληρώσει το λογαριασμό του ηλεκτρικού και του νερού.

Οι φτωχότεροι Έλληνες γνωρίζουν την ταπείνωση καιρό τώρα. Εκκλησία κι ανθρωπιστικές οργανώσεις παρέχουν φαγητό σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Μετά από τρία χρόνια λιτότητας τώρα επηρεάζεται όλο και περισσότερο η πρώην μεσαία τάξη. Σε όλες τις περιοχές της Αθήνας και σε άλλες μεγάλες πόλεις ευδοκιμεί μια νέα επιχείρηση: τα ενεχυροδανειστήρια.

Περισσότερα από 750 ενεχυροδανειστήρια στην Αθήνα

Μέχρι το 2009 ο ενεχυροδανειστής αποτελούσε για πολλούς Έλληνες ένα άγνωστο επάγγελμα. Μόνο στο κέντρο της πρωτεύουσας, υπήρχαν μερικά καταστήματα. Όποιος ήταν πελάτης εκεί θεωρούνταν κάποιος που δεν μπορούσε να διαχειριστεί τα χρήματά του ή για παράδειγμα, ήταν εξαρτημένος παίκτης. 'Θεωρείται ντροπή το να κάποιος πηγαίνει εκεί - έτσι πίστευα πάντα', είπε η συνταξιούχος Σαρρή. 'Τώρα πρέπει επίσης να επιβιώσω. Ντρέπομαι.'

Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα νέα ενεχυροδανειστήρια. 'Εμείς ποτέ δεν είχαμε τόσους πολλούς πελάτες. Ο παππούς μου, μου είχε πει ότι κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου όταν η Ελλάδα είχε καταληφθεί από τις δυνάμεις του Άξονα, υπήρξε κάτι αντίστοιχο. Οι άνθρωποι 'σκότωναν' ό,τι είχαν για να αγοράσουν λίγο ελαιόλαδο,' λέει ο ιδιοκτήτης ενός από τα πιο γνωστά ενεχυροδανειστήρια στην Αθήνα. Το 2010 υπήρχαν στην πόλη εκατομμυρίων 81 ενεχυροδανειστήρια, σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 750.

Σημαντική αύξηση έχει σημειωθεί και στις κλοπές τα τελευταία χρόνια. Σχεδόν καθημερινά, αναφέρονται στον ελληνικό τύπο διαρρήξεις και ληστείες. Σε ένα ενεχυροδανειστήριο στο κέντρο της Αθήνας, διαπιστώθηκε ότι ο ιδιοκτήτης του έλιωσε 135 κιλά χρυσού και 750 κιλά ασήμι και έστειλε το πολύτιμο μέταλλο στο εξωτερικό."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...