Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Στα χέρια του… Ζωγραφάκη, η περιουσία του Καρούζου.



Αφού θέλουν να κάνουν ρεπορτάζ οι κοι των ΝΕΩΝ ,μπορούν να μας πουν, που βρήκε τα λεφτά ο «καταγγέλλων» Ζωγραφάκης και αγόρασε όλη την περιουσία-φιλέτα  του Καρούζου; Και γιατί δεν μιλά κανένας για αυτό; Όλα τα άλλα είναι ….για να γεμίζουν τις σελίδες.

Τη σειρά των αποκαλύψεων για τις αφανείς διαδρομές του χρήματος προς τους φορολογικούς παραδείσους συνεχίζουν «ΤΑ ΝΕΑ» σε συνεργασία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), στο πλαίσιο της έρευνας στην οποία συμμετέχουν μέσα ενημέρωσης από 48 χώρες. Τι κρύβεται πίσω από την οφσόρ με έδρα το Eμιράτο που κινούσε για λογαριασμό του κατασκευαστή δικηγορικό γραφείο στην Κύπρο


Εξαγορές εταιρειών μέσω Ντουμπάι έκανε οφσόρ που συνδέεται με τον κατασκευαστή Γιάννη Καρούζο και ένα εμπορικό κέντρο στα νότια προάστια της Αθήνας, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας στα πλαίσια της παγκόσμιας έρευνας για τις υπεράκτιες εταιρείες.   29 Σεπτεμβρίου 2008. Μέσα σε μία μόνο ημέρα, οφσόρ που έχει μπει στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ για το σκάνδαλο Καρούζος - γκέιτ, αποκτά τις μετοχές τριών άλλων εταιρειών με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τον πλέον δημοφιλή και αδιαφανή φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής. Στην υπόθεση, όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία που αποκτήθηκαν από την ICIJ, βασικό ρόλο παίζει και κυπριακό δικηγορικό γραφείο.

Η ΣΥΛΛΗΨΗ. Ο Γιάννης Καρούζος, ο 57χρονος επιχειρηματίας, συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2012 σε ξενοδοχείο όπου διέμενε στην Γλυφάδα. Εις βάρος του εκκρεμούσαν έξι καταδικαστικές αποφάσεις για τις οποίες η ποινή έφτανε τα 19 χρόνια κάθειρξης, ενώ είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012 έπειτα από δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με καταγγελίες πρώην συνεργατών του για ξέπλυμα χρήματος και για την εμπλοκή των κ.κ. Μεϊμαράκη, Βουλγαράκη και Λιάπη - ισχυρισμοί που δεν έχουν αποδειχθεί από τις έρευνες. Στη δικογραφία της υπόθεσης ο κ. Καρούζος φέρεται να συμμετέχει και σε ύποπτες πράξεις μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω οφσόρ. Τα στοιχεία που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» και η ICIJ καθιστούν σαφές ότι η κυπριακή Zoulian Trustees Limited, μέτοχος της εταιρείας στην οποία ανήκε το εμπορικό κέντρο του εν λόγω επιχειρηματία στην οδό Καλαμακίου στο Καλαμάκι Αττικής, ήταν ιδιαίτερα δραστήρια τον Σεπτέμβριο του 2008 σε εξαγορές μετοχών άλλων οφσόρ, οι διευθυντές των οποίων δηλώνουν τόπο διαμονής στο Ντουμπάι. Τον προηγούμενο χρόνο η Zoulian Trustees είχε αποκτήσει μετοχές της Kalamakiou Cyprus Ltd, στην οποία είχε μεταβιβαστεί το ακίνητο του κ. Καρούζου. Η δηλωμένη διεύθυνση της Zoulian Trustees στην Κύπρο συμπίπτει με αυτήν του δικηγορικού γραφείου Kinanis Law and Consulting,  των Χρήστου και Παναγιώτη Κινάνη.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο 2005-2008 ο κ. Καρούζος συνέστησε πάνω από 25 εταιρείες για την εξαγορά τουλάχιστον 200 ακινήτων σε περισσότερες από 60 περιοχές στην Ελλάδα, ενώ τα δάνεια που έλαβε από τράπεζες φέρεται να έφτασαν τα 350 εκατ. ευρώ.
Από τα στοιχεία που διέρρευσαν από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους φαίνεται πως οι δομές των εταιρειών που συμμετέχουν στις εν λόγω αγοραπωλησίες μετοχών είναι ειδικά φτιαγμένες ώστε να υψώνονται τείχη αδιαφάνειας και να χάνονται τα ίχνη των πραγματικών δικαιούχων πίσω από αχυρανθρώπους και βιτρίνες -εταιρείες. Συγκεκριμένα, στις 29 Σεπτεμβρίου 2008 η Zoulian Trustees αποκτά τις μετοχές της Coakleyworth Limited, με έδρα τον φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής, από τον Μάθιου Τσαρλς Στόουκς, που δηλώνει διεύθυνση στο Ντουμπάι. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ» και η ICIJ, ο εν λόγω βρετανός υπήκοος εμφανίζεται ως διευθυντής σε 279 υπεράκτιες εταιρείες και ως μέτοχος σε 87, το οποίο σημαίνει ότι πρόκειται χωρίς αμφιβολία για επαγγελματία αχυράνθρωπο που βάζει επ' αμοιβή την υπογραφή του κατόπιν εντολών που δέχεται από τους πραγματικούς δικαιούχους των εταιρειών. Ακριβώς την ίδια ημέρα στη Zoulian Trustees μεταβιβάζονταν οι μετοχές της Brimpleworth Limited, με έδρα επίσης τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Τις μετοχές φέρεται να πούλησε η Μπρέντα Πατρίτσια Κόκσεντζ, με διεύθυνση κατοικίας και πάλι το Ντουμπάι, η οποία φέρεται να είναι διευθύντρια σε 132 και μέτοχος σε 57 οφσόρ με έδρα τον εν λόγω φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής, ήτοι και αυτή αποτελεί έναν από τους επαγγελματίες αχυρανθρώπους του αδιαφανούς κόσμου των οφσόρ.
Ταυτόχρονα, μέσα στο ίδιο εικοσιτετράωρο περνούσαν στη Zoulian Trustees και οι μετοχές της Okihonre Alliance Ltd, με έδρα και πάλι τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, από τον προηγούμενο φερόμενο ιδιοκτήτη της εταιρείας Ντέμιαν Τζέιμς Καλντερμπάνκ, με διεύθυνση στο Ντουμπάι, ο οποίος εμφανιζόταν σε 218 υπεράκτιες εταιρείες ως διευθυντής και σε 81 ως μέτοχος.
Η έδρα της κυπριακής Zoulian Trustees εντοπίζεται στην οδό Αιγύπτου 12 στη Λευκωσία. Στην ίδια ακριβώς διεύθυνση βρίσκεται και το δικηγορικό γραφείο του Παναγιώτη Κινάνη, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ» και η ICIJ, υπογράφει για λογαριασμό της Zoulian Trustees τα σχετικά έγγραφα για τις τρεις οφσόρ που αποκτήθηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου 2008. Η δραστηριότητα του κ. Κινάνη δεν περιορίζεται στη συγκεκριμένη υπεράκτια εταιρεία. Οπως φαίνεται από τα δεδομένα που διέρρευσαν, ο κύπριος δικηγόρος φέρεται πως κατείχε διευθυντική θέση σε 13 οφσόρ με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, ενώ ήταν μέτοχος σε μία, την Royalmed Management Limited, στην οποία εμφανίζεται και ως διευθυντής. Με τη σειρά της η Royalmed Management Limited ήταν μέτοχος σε άλλες 14 οφσόρ εγγεγραμμένες στον εν λόγω φορολογικού παραδείσου της Καραϊβικής.

H «BITPINA». Συνδεδεμένες με τον κ. Κινάνη εμφανίζονται άλλες δύο κυπριακές εταιρείες που περιλαμβάνουν στην επωνυμία τους το συνθετικό Zoulian και έχουν την ίδια διεύθυνση με το δικηγορικό του γραφείο: η Zoulian Management Limited, που φέρεται να αποτελεί υπεράκτια βιτρίνα για την απόκτηση μετοχών άλλων εταιρειών για λογαριασμό πραγματικών δικαιούχων, και η Zoulian Limited που τοποθετείται στη θέση του γραμματέα των οφσόρ. Από τα στοιχεία προκύπτει πως η Zoulian Management Limited είναι μέτοχος σε 16 υπεράκτιες με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και η Zoulian Limited γραμματέας επίσης σε 16. Μάλιστα, από στοιχεία ερευνών του ΣΔΟΕ έχει προκύψει ότι η τελευταία τελούσε χρέη γραμματέα και στην κυπριακή Crocapelle Consultants Limited, συμφερόντων Γιάννη Καρούζου. Σε γραπτό σχόλιο των υπαλλήλων της εταιρείας που τηρούσε το μητρώο των οφσόρ - απ' όπου διέρρευσαν και τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η ICIJ - αναφέρεται ότι το κυπριακό δικηγορικό γραφείο αρνείται να συνεργαστεί στην προώθηση των νομικών - οικονομικών ελέγχων των πελατών, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο αδιαφανή τη σχέση των πραγματικών δικαιούχων με τις συγκεκριμένες υπεράκτιες εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...