
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων η υπόθεση ερευνήθηκε από τον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης ύστερα από σχετική καταγγελία συνταξιούχου εφοριακού.
Συγκεκριμένα, ο καταγγέλλων υποστήριξε ότι ο πρώην υφυπουργός φέρεται να παρενέβη, ώστε να «παγώσει» οικονομικός έλεγχος στην επίμαχη εταιρεία στην οποία είχε καταλογιστεί οφειλή από ΦΠΑ, με σκοπό αυτή να μην εισπραχθεί.
Το χρονικό της υπόθεσης
Η εν λόγω εταιρεία φέρεται να υπέβαλε αίτημα στην εφορία να της επιστραφεί ΦΠΑ, επικαλούμενη ειδικό καθεστώτος που διέπει τέτοιες επιχειρηματικές ενέργειες.
Ο καταγγέλλων ήταν τότε αρμόδιος εφοριακός υπάλληλος στη ΔΟΥ Ανωνύμων Εταιριών και χειρίστηκε την υπόθεση. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις διαπίστωσε πως η εταιρεία δεν δικαιούται να λάβει επιστροφή ΦΠΑ, ενώ, παράλληλα, εντόπισε οφειλή για το έτος 2005, ύψους 5,7 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σε περαιτέρω έρευνα που διενεργήθηκε για τα έτη 2006-10 διαπιστώθηκε επιπλέον οφειλή ύψους 25 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται αρχικά να αποδέχθηκε την οφειλή των 5,7 εκατ. ευρώ αλλά όχι και των υπολοίπων χρημάτων.
Κατά τις καταγγελίες, που ερεύνησε ο εισαγγελέας, ο κ. Κουσελάς, φέρεται να ενεπλάκη, ώστε να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες, καθώς επρόκειτο να ψηφιστεί τροπολογία, η οποία ουσιαστικά θα καταργούσε την υποχρέωση της εν λόγω εταιρείας πετρελαιοειδών.
Ο καταγγέλλων υποστηρίζει ότι η τροπολογία ψηφίστηκε το 2011 και ότι έτσι η εταιρεία έλαβε πίσω τα 5,7 εκατ., που αρχικά κατέβαλε, και ανακλήθηκαν και οι καταλογισμοί των υπολοίπων 25 εκατ. ευρώ.
Η δικογραφία για την υπόθεση διαβιβάζεται στην εισαγγελία του Αρείου με τελικό προορισμό τη Βουλή, η οποία θα κρίνει αν τίθεται θέμα ενδεχόμενου καταλογισμού ευθυνών του κ. Κουσελά.
Η έρευνα του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Θεσσαλονίκης συνεχίζεται όσον αφορά ποινική εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου