Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Σνιφάρουν μέχρι… υγρά μπαταριών λόγω κρίσης.



Μετά τον Guardian και οι New York Times κάνουν εκτενές αφιέρωμα στη σκοτεινή πλευρά της Αθήνας όπου δεσπόζουν τα ναρκωτικά και οι πόρνες.
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
«Πέντε ευρώ, μόνο πέντε ευρώ» ψιθυρίζει η «Μαρία», μια νεαρή ταλαιπωρημένη, βρώμικη ιερόδουλος μόλις βλέπει κάποιον να περνά από το στέκι της σε ένα σκοτεινό δρομάκι. Ο διαβάτης είναι ο φωτογράφος Αγγελος Τζωρτζίνης. Βλέπει τη «Μαρία» να τον παρακαλά, να ρίχνει την τιμή με την προσδοκία να συγκεντρώσει λίγα χρήματα για φαγητό και για ναρκωτικά. Για το φτηνό, αλλά επικίνδυνο και εσχάτως διάσημο νέο ναρκωτικό, το σίσα.
Με τη χώρα να μπαίνει στον πέμπτο χρόνο της οικονομικής κρίσης και την ανεργία να φτάνει το 60% στους νέους, όλο και περισσότεροι άνδρες και γυναίκες εκδίδονται σχεδόν για το τίποτα προκειμένου να βρουν χρήματα. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών ερευνών ο αριθμός των ανθρώπων που πουλάνε σεξ έχει σημειώσει άνοδο 150% τα τελευταία δύο χρόνια.
Πολλές πόρνες κοστολογούν τις υπηρεσίες τους για 10 έως 15 ευρώ. Κασέ που έχει μειωθεί δραματικά όπως και τα εισοδήματα των πελατών που πλήττονται από την κρίση. Ολο και περισσότερες ιερόδουλες παίρνουν μεγαλύτερα ρίσκα για την υγεία τους κάνοντας σεξ χωρίς προφυλάξεις. Τα θύματα βίας και βιασμών αυξάνονται.
Τώρα, έχει προκύψει και μια νέα απειλή. Ένα είδος κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης που ονομάζεται σίσα που στα τούρκικα σημαίνει ναργιλές. Το σίσα είναι γνωστό ως η κοκαϊνη των φτωχών και φτιάχνεται από βαρβιτουρικά και άλλα συστατικά όπως αλκοόλ, χλώριο, ακόμα και οξύ μπαταρίας.
Μία δόση του σίσα που παρασκευάζεται σε πρόχειρα εργαστήρια στην Αθήνα κοστίζει 3-4 ευρώ. Η δόση έχει μορφή μπάλας που ζυγίζει 0,01 γραμμάρια και αφήνει τους χρήστες ανικανοποίητους να ψάχνουν κι άλλη, κι άλλη δόση για να βγάλουν τη μέρα. Μία από τους χρήστες είναι η «Μαρία» που φωτογράφησε ο Αγγελος Τζωρτζίνης δίπλα από το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας.
Το σίσα συχνά καπνίζεται, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που το λαμβάνουν ενδοφλέβια. Oι καυστικές χημικές ουσίες που περιέχει στέλνουν έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό χρηστών στα επείγοντα περιστατικά. Οι εμπειρογνώμονες υγείας λένε η ενδοφλέβια χρήση είναι μία από τις αιτίες της ανησυχητικής αύξησης (άνω του 50%) των κρουσμάτων AIDS σε όλη την Ελλάδα, αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στα ναρκωτικά.
Με την ταμεία της κυβέρνησης να έχουν ελάχιστα χρήματα και με το πρόγραμμα λιτότητας σε ισχύ μεχρι η Ελλάδα να πληρώσει τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια του πακέτου διάσωσης, τα προγράμματα για την υγειονομική περίθαλψη, την αποθεραπεία και την κοινωνική ενίσχυση έχουν μειωθεί αισθητά.
Αυτό αφήνει τα προβλήματα στα χέρια της αστυνομίας στην Ελλάδα. Στις καθημερινές εφόδους, οι αστυνομικοί των κοντινών στην Ομόνοια τμημάτων συλλαμβάνουν και φυλακίζουν ιερόδουλες για όλη τη διάρκεια της νύχτας. Εκεί, στα κρατητήρια δεν μπορούν να βρουν ναρκωτικά, αλλά είναι αποκομμένες και από κάθε είδους βοήθεια.
Για τον κ. Τζωρτζίνη, ο οποίος μεγάλωσε στην περιοχή, η εικόνα γυναικών να πουλάνε το κορμί τους για πέντε ευρώ υπογραμμίζει το φρίκη της παρατεταμένης κρίσης στην Ελλάδα. «Αυτές οι γυναίκες χρειάζονται βοήθεια», λέει, και συμπληρώνει: «Δεν μπορούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους και κανείς άλλος δεν τους βοηθά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...