Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Η…. οικονομική ..παρτούζα πήγε σύννεφο.



Στην Επιτροπή θεσμών μίλησαν ωστόσο σήμερα και στελέχη τραπεζών. Αίσθηση προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του τέως προέδρου της τράπεζας Κύπρου, Ανδρέα Αρτέμη και του τέως Πρόεδρος της Λαικής Τράπεζα, Ανδρέας Φιλίππου. Ανέφεραν ότι τα Δ.Σ των δύο τραπεζών δεν υπέγραψαν ώστε να γίνει η μεταπώληση των υποκαταστημάτων στην Τράπεζα Πειραιώς. Ανέφεραν ότι την απόφαση πήρε η Κεντρική Τράπεζα.
Στο μεταξύ, η πώληση των υποκαταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών δημιούργησε κέρδη μαμούθ στην Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με ανακοίνωση της ελληνικής τράπεζας που επαναφέρει ερωτήματα για τους χειρισμούς των κυπριακών αρχών και του Eurogroup.
Η Τρ. Πειραιώς, που με την εξαγορά των κυπριακών τραπεζών έγινε η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, ανακοίνωσε χθες καθαρά κέρδη €3,6 δισ. έναντι ζημιών €0,4 δισ. το 2012.
Τα κέρδη προέκυψαν σχεδόν εξολοκλήρου από την εξαγορά των κυπριακών υποκαταστημάτων, αφού οι εργασίες της Τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν ζημιογόνες.
ο κ. Αρτέμη αποκάλυψε ότι «υπάρχουν τεράστια ποσά τα οποία απαιτεί η Πειραιώς, ειδικά για δάνεια που είναι της Λαϊκής».

Η Εκπρόσωπος Τύπου της ΚΤ Αλίκη Στυλιανού είπε ότι δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να γνωρίζει τις πρόνοιες αυτές και ότι γνωρίζει μόνο τις πρόνοιες που υπάρχουν στην πολιτική απόφαση που λήφθηκε στο Eurogroup.

Ο κ. Αρτέμη είπε ότι οι τράπεζες δεν ενημερώθηκαν για τη διαδικασία πώλησης των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, παρά τη σωρεία επιστολών που έστελλαν στην Κεντρική Τράπεζα και στο Υπουργείο Οικονομικών για ενημέρωση επί των διαπραγματεύσεων με την Τράπεζα Πειραιώς.

«Η πώληση έγινε με όρους οι οποίοι δεν μας έβρισκαν καθόλου σύμφωνους και οδήγησαν την Τράπεζα Κύπρου από σημαντικά κεφάλαια να έχει αρνητικά κεφάλαια», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το ΔΣ της Τράπεζας «αρνήθηκε να υπογράψει την πώληση αυτή και η πώληση υλοποιήθηκε με την υπογραφή της Αρχής Εξυγίανσης αφού εκδόθηκε σχετικό διάταγμα».

Ανέφερε επίσης ότι «η συμφωνία πώλησης άφησε έξω και δεν μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς ενδεχόμενες υποχρεώσεις από εγγυήσεις της Τράπεζας Κύπρου που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον και οι οποίες ενδεχομένως να δημιουργήσουν και άλλες πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ζημιές στο μέλλον».
Ο τέως Πρόεδρος της Λαϊκής Ανδρέας Φιλίππου είπε ότι «και στην περίπτωση της Λαϊκής το ΔΣ αρνήθηκε να προσυπρογράψει την πώληση των παραρτημάτων».

Ο πρώην Πρόεδρος της Λαϊκής Μιχάλης Σαρρής είπε ότι στον ελληνικό χώρο υπήρχε ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ δανείων και καταθέσεων, προσθέτοντας ότι ενώ το χαρτοφυλάκιο ήταν 12 δισ. ευρώ οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα στην Ελλάδα ήταν περίπου 6 δις. ευρώ και «επομένως ο όμιλος αιμοδοτούσε τη δανειοδότηση στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρη Συλλούρη κατά πόσον δόθηκαν «ευνοϊκά δάνεια» στην Κύπρο και στην Ελλάδα και «πάρα πολλά ύποπτα δάνεια ακόμη και μέσω εταιρειών στη Λιβερία με τη χρησιμοποίηση και μοναστηριών», ο κ. Σαρρής, αφού σημείωσε ότι η περίοδος αυτή ήταν πριν την ανάληψη των καθηκόντων του στη Λαϊκή, είπε ότι διέταξε ειδική έρευνα για «εξακρίβωση των περιστάσεων με των οποίων δόθηκαν περίεργα δάνεια που ανέρχονταν στα 4 δισ. ευρώ».

Ο κ. Σαρρής διευκρίνισε ότι με τον όρο περίεργα δάνεια εννοεί ότι τις εξασφαλίσεις και τα επιτόκια που δόθηκαν και σημείωσε ότι υπάρχουν τα αποτελέσματα της έρευνας στη Λαϊκή.
Στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα λεγόμενα "περίεργα" δάνεια της Λαϊκής Τράπεζας, τα οποία δόθηκαν είτε χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις, είτε με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Ο πρώην Πρόεδρος του Ομίλου Μιχάλης Σαρρής, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ότι επί της προεδρίας του είχε διεξαχθεί έρευνα για τα δάνεια.

Σε ερώτηση αν σε αυτά, περιλαμβάνονται και δάνεια που παραχωρήθηκαν σε μοναστήρια μέσω εταιρειών με έδρα την Λιβερία, παρενέβη ο νομικός σύμβουλος της Λαϊκής Ανδρέας Νεοκλέους, καλώντας την Επιτροπή, να μην εξετάσει το συγκεκριμένο θέμα γιατί αποτελεί αντικείμενο νομικών διαδικασιών.

Ο πρώην Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Αρτέμης είπε ότι στη συμφωνία πώλησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα υπάρχει πρόνοια που επιτρέπει στην Τράπεζα Πειραιώς να διενεργήσει εκ των υστέρων έλεγχο και να απαιτήσει αποζημιώσεις για ανεπιθύμητα δάνεια.

Γνωρίζω είπε ο κ. Αρτέμης ότι η Τράπεζα Πειραιώς διεκδικεί τεράστια ποσά.
Ο κ. Περδίκης κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να είναι πιο συγκεκριμένοι και απαιτητικοί σε αυτούς που προσκαλούν και οι οποίοι απέτυχαν και σήμερα να δώσουν εξηγήσεις και απαντήσεις».
 «Φάνηκε καθαρά ότι υπάρχει μια λεόντιος συμφωνία για την παραχώρηση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Τράπεζα Πειραιώς, ότι γνώριζαν για τον ELA και δεν ενημέρωσαν τη Βουλή, ότι υπήρχαν δυνατότητες για να εκφύγουν καταθέσεις από την Κύπρο ακόμη και τις μέρες που ήταν κλειστές οι τράπεζες», κατέληξε.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι «ο κ. Βγενόπουλος μέσω τρίτων τραπεζών, μιας γερμανικής, μιας πορτογαλικής και τριών ελλαδικών τραπεζών διοχέτευαν ρευστότητα στη Μαρφίν Εγνατία όταν ακόμη η τράπεζα ήταν θυγατρική» της Λαϊκής και όχι υποκατάστημα.

Επειδή η ΚΤ είχε κανονισμούς με τους οποίους δεν μπορούσε η Λαϊκή Κύπρου να στέλλει απεριόριστα ποσά στη Μαρφίν Εγνατία, εξήγησε, αναπτύχθηκε ο μηχανισμός μέσω τρίτων τραπεζών, και από τη Λαϊκή Κύπρου γίνονταν καταθέσεις σε αυτές τις τράπεζες και αμέσως μετά γινόταν έμβασμα στη Μαρφίν Εγνατία.

Ανέφερε ότι αυτή η διακίνηση δεν φαινόταν στα βιβλία της ΚΤ και είναι παράνομη βάσει τη Βασιλεία ΙΙ. Το ΑΚΕΛ, είπε, θα ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα να διερευνήσει πιθανά αδικήματα και από τη Λαϊκή να προβεί σε διευκρινίσεις με αυτές τις τρίτες τράπεζες.

Είπε ακόμη ότι μετά τη μετατροπή της Μαρφίν Εγνατίας σε υποκατάστημα της Λαϊκής «παρατηρήθηκε μια κάθετη αύξηση στην παροχή κεφαλαίων στη Μαρφίν Εγνατίας, η οποία τους τέσσερις τελευταίους του 2011 ανήλθε στα 6,7 δισ. ευρώ»

Η κ. Χαραλαμπίδου διερωτήθηκε γιατί η ΚΤ έδωσε την έγκριση για μετατροπή της Μαρφίν Εγνατίας σε υποκατάστημα και γιατί δεν εντόπισε αυτό το μηχανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...