Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Τρίτο και η κακή τους ώρα. Αυτοί έχουν τώρα το πρόβλημα.



Έπειτα από την έκπληξη που προκάλεσαν χθες οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, ο οποίος μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στη χώρα του παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημοσίως... ότι η Ελλάδα χρειάζεται και τρίτο πακέτο διάσωσης, το σκηνικό ξεκαθαρίζει σήμερα, με ένα μπαράζ από διευκρινιστικές δηλώσεις, ακόμα και από την ίδια την Angela Merkel.

Όπως δείχνουν όλα, ουσιαστικά προετοιμάζουν το έδαφος για το τρίτο δάνειο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά δεν θέλουν να ανοίξουν το ζήτημα άμεσα. Το καθυστερούν έως τα μέσα του 2014, ώστε να δείξουν ότι η πρόσθετη βοήθεια έρχεται μόνο αφότου αποδειχθεί πως η Ελλάδα τήρησε τον όρο που είχε θέσει το Eurogroup, για ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα (τα σχετικά στοιχεία θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο του 2014).

Μία μέρα μετά τις δηλώσεις Schaeuble, η Angela Merkel ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα λάβει και νέο πακέτο διάσωσης, αλλά θέλησε να ρίξει τους τόνους και να απομακρύνει χρονικά την εξέλιξη αυτή, καθώς τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών της ήταν βούτυρο στο ψωμί της γερμανικής αντιπολίτευσης.

“Δεν μπορώ να πω το ύψος του ποσού που ενδέχεται να χρειαστεί. Αυτό θα μπορούμε να το πούμε μόνο στα μέσα του επόμενου έτους”, είπε η Merkel στον τηλεοπτικό σταθμό SAT.1. “Δεν μπορώ να δώσω ή να επιβεβαιώσω το όποιο ποσό. Δεν το γνωρίζω, κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο της και θα τη στηρίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε”.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Martin Kotthaus επιχείρησε να πείσει ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση του Βερολίνου απέναντι στην Ελλάδα. “Το ερώτημα που είναι σημαντικό είναι εάν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στην κατάσταση. Και δεν έχει υπάρξει”, τόνισε. Λέγοντας ότι καμία απόφαση για νέα βοήθεια δεν θα ληφθεί πριν από το 2014.

Στις Βρυξέλλες, πάντως, δεν φαίνεται να τοποθετούν την αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος τόσο μακριά. Όπως είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν αλλά και ο ίδιος ο Olli Rehn, η πιθανή νέα βοήθεια θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της επόμενης αξιολόγησης της τρόικας, του Σεπτεμβρίου. Στην Κομισιόν έχουν να σκεφτούν και τις ευρωεκλογές του 2014 και μάλλον θα θελήσουν να μην φτάσουν στο σημείο εκείνο με πολλά εκκρεμή ζητήματα.

Ωστόσο, η Άνοιξη του 2014 φαίνεται να αποτελεί ορόσημο και για την ΕΚΤ, όπως άφησε να φανεί ο Joerg Asmussen, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της κεντρικής τράπεζας, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα. Όπως είπε ο Asmussen, η όποια συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης ή ελάφρυνση του χρέους θα γίνει μετά την Άνοιξη του 2014, και αναλόγως με το εάν έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η παραδοχή εκ μέρους των Ευρωπαίων ότι η Ελλάδα χρειάζεται και τρίτο πακέτο διάσωσης, εντείνει τις ανησυχίες πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν δουλεύει.

Το ελληνικό χρέος, που σύμφωνα με το ΔΝΤ θα κορυφώσει στο 176% του ΑΕΠ φέτος, έχει επιστρέψει στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από το πρώτο κούρεμά του, με το PSI. Η ΕΕ στοχεύει στη μείωσή του στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Η αναθεώρηση του προγράμματος γίνεται πιεστική, καθώς το ΔΝΤ εντοπίζει χρηματοδοτικό κενό 11 δισ. δολαρίων στο ελληνικό πρόγραμμα, έως τα τέλη του 2015.
Όλα αυτά την στιγμή που ο γελοίος Σταϊκούρας με αφορμή τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουρίου – Ιουλίου, επανέλαβε πως το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στα 2,5 δισ. ευρώ!
Παρά τις λογιστικές αλχημείες του ο Προϋπολογισμός έχει πρωτογενές έλλειμμα που φτάνει στο 1,5 δισ. ευρώ.... Για να κρύψει αυτήν τη «μαύρη τρύπα» του Προϋπολογισμού, πήρε κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ από την πρόσφατη δόση του δανείου της τρόικας (τα χρήματα που ήρθαν από τις ευρωπαϊκές τράπεζες) και τα «βάφτισε» φορολογικά έσοδα!

Για να «φτιάξει» αυτήν τη μαγική εικόνα του Προϋπολογισμού (ότι δηλαδή το «ταμείο» έχει πλεόνασμα... εν μέσω κρίσης), 
-Κράτησε χρήματα στα ταμεία «παγώνοντας» επιστροφές φόρων 663.000.000 ευρώ, που δικαιούνται φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

-«Ψαλίδισε» κατά 1,3 δισ. ευρώ το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το μόνο αναπτυξιακό εργαλείο που έχει απομείνει για να γίνουν έργα στη χώρα και να πέσει χρήμα στην αγορά.

Παρά τα κόλπα του όμως η κακή πορεία του Προϋπολογισμού αποτυπώνεται στην είσπραξη των... πραγματικών φορολογικών εσόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

-Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων παρουσίασαν υστέρηση κατά 593.000.000 ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

-Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων παρουσίασαν υστέρηση κατά 585.000.000 ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

-Τα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών (ΦΑΠ 2011) παρουσίασαν υστέρηση κατά 253.000.000 ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

-Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών καταγράφουν υστέρηση 265.000.000 ευρώ.

-Από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά εισπράχθηκαν 352.000.000 ευρώ λιγότερα.
Από τα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού προκύπτει ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν «έγραψε» στις δαπάνες 606.000.000 ευρώ για επιστροφές φόρου παρελθόντων ετών και 3,45 δισ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Με τη δικαιολογία ότι τα ποσά αυτά αφορούν παλαιότερα χρόνια, το υπουργείο Οικονομικών «έκρυψε» τις συγκεκριμένες δαπάνες σε παλαιότερους Προϋπολογισμούς. Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζει ταμειακό πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ, όταν κανονικά ο Προϋπολογισμός την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2013 θα έπρεπε να δείχνει πρωτογενές έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...