Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Από πού προκύπτει ρε παλιοαλήτες ο κίνδυνος για την Ευρώπη από χημικά της ΣΥΡΊΑΣ ;



Η Σούδα που είναι αμερικανικό έδαφος κακά τα ψέματα, θα παίξει πρωταρχικό ρόλο και ας λένε ότι μαλακίες θέλουν. Όλες οι νταλίκες με προεξάρχοντα τον..Σατζετάκη είναι σε συναγερμό για την αναμενόμενη κονόμα.

Την ώρα που κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, για το πότε θα γίνει η επέμβαση στη Συρία, ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΔΟΥΛΟΣ γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τονίζει ότι το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ θα έχει ολοκληρωθεί σε τέσσερις ημέρες, δηλώσεις που μπορεί να ερμηνευτούν και ως άτυπο τελεσίγραφο, ότι ο χρόνος της διπλωματίας τελειώνει.

Οι δηλώσεις του Μπαν Κι Μουν γίνονται τη στιγμή που στο εσωτερικό της Συρίας η κατάσταση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα, ενώ στη Νέα Υόρκη συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα), προκειμένου να εξετάσουν το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία.

Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι σήμερα οι αντάρτες έπληξαν με πυραύλους τα περίχωρα της Δαμασκού ως αντίποινα για την επίθεση με τα χημικά, όπως είπαν, ενώ το καθεστώς Ασαντ παραδέχεται ότι έγινε επίθεση με χημικά όπλα, ωστόσο ισχυρίζεται ότι πίσω απ' αυτήν βρίσκονται οι αντικαθεστωτικοί, τους οποίους στηρίζουν οι χώρες της Δύσης. Και προειδοποιεί ότι οι ίδιες τρομοκρατικές οργανώσεις «θα χρησιμοποιήσουν τα χημικά όπλα κατά της Ευρώπης».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ουάελ αλ Χάλκι, προειδοποιεί πως «η Συρία θα γίνει ο τάφος των εισβολέων».

Αφήστε τους επιθεωρητές να κάνουν τη δουλειά τους

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Μπαν Κιν Μουν, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που  πραγματοποιούν από τη Δευτέρα αυτοψία στην περιοχή Μουανταμίγιατ, έξω από τη Δαμασκό, όπου καταγγέλλεται ότι στις 21 Αυγούστου έγινε χρήση χημικών με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο εκατοντάδες άμαχοι, θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις ημέρες ακόμα ώστε να ολοκληρώσουν τις έρευνες και να αναλύσουν τα ευρήματά τους.

Η έκδοση του πορίσματος των επιθεωρητών είναι το απαραίτητο βήμα πριν από τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη λήψη των όποιων αποφάσεων, επισημαίνει με νόημα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, την ώρα που οι αρχηγοί των κρατών της Δύσης φαίνεται πως έχουν ήδη σχεδιάσει λεπτό προς λεπτό την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

«Εργάζονται πάρα πολύ σκληρά, υπό πολύ ιδιαίτερα επικίνδυνες περιστάσεις», σχολίασε ο ο κ. Μπαν αναφερόμενος στους επιθεωρητές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη.

«Αφήστε τους να ολοκληρώσουν το έργο τους για τέσσερις ημέρες (ακόμη) και κατόπιν θα έχουμε χρόνο να αναλύσουμε επιστημονικά (τα στοιχεία που συλλέχθηκαν) με ειδικούς και κατόπιν νομίζω ότι θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε (να αποφασιστούν) οι οιεσδήποτε δράσεις», τόνισε με νόημα.

Νωρίτερα, σύμφωνα με δηλώσεις ακτιβιστών της αντιπολίτευσης, η ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ έφθασε σήμερα σε ανταρτο-κρατούμενη περιοχή έξω από τη Δαμασκό.

«Η Συρία θα γίνει ο τάφος των εισβολέων»

Μήνυμα προς τους ισχυρούς της Δύσης ότι θα το μετανιώσουν εάν προχωρήσουν σε επέμβαση στη Συρία, απηύθυνε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός της χώρας Ουάελ αλ Χάλκι.

«Η Συρία (...) θα αιφνιδιάσει τους επιτιθέμενους όπως τους αιφνιδίασε κατά τον (αραβοϊσραηλινό) πόλεμο του Οκτωβρίου (του 1973) και θα γίνει ο τάφος των επιτιθέμενων», δήλωσε ο Σύρος πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Και πρόσθεσε πως οι «τρομοκρατικές απειλές δεν θα μας τρομοκρατήσουν λόγω της βούλησης και της αποφασιστικότητας του συριακού λαού, ο οποίος δεν δέχεται να ταπεινωθεί».

Και επανέλαβε τα σενάρια ότι οι δυτικές χώρες χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την επίθεση με τα χημικά προκειμένου να επέμβουν στη χώρα. «Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει (...) ότι οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εφευρίσκουν ψευδή σενάρια και προετοιμάζουν φανταστικά προσχήματα για να επέμβουν στρατιωτικά στην Συρία», τόνισε.

Καθεστώς Ασαντ: Οι αντικαθεστωτικοί πίσω από τη χρήση χημικών

Τη χρήση χημικών όπλων επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Φαισάλ αλ Μεκντάντ, ο οποίος, ωστόσο υποστήριξε πως πίσω από τις επιθέσεις με σαρίν και φώσφορο βρίσκονται οι αντικαθεστωτικοί.

Συμπλήρωσε δε πως ήδη έχει δοθεί στους επιθεωρητές του ΟΗΕ λεπτομερής έκθεση, έπειτα από έρευνα που διεξήχθη από τις συριακές αρχές, η οποία απέδειξε την χρήση χημικών από τους αντικαθεστωτικούς και όχι από την κυβέρνηση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο Four Seasons της Δαμασκού, ο Μεκντάντ επισήμανε πως «οι ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες» χρησιμοποίησαν σαρίν «με τη βοήθεια των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας και αυτό πρέπει να σταματήσει».

Στη συνέχεια, προέβλεψε πως οι ίδιες τρομοκρατικές οργανώσεις «θα χρησιμοποιήσουν τα χημικά όπλα κατά της Ευρώπης».

Τόνισε πως ουδέποτε το καθεστώς Ασαντ έκανε χρήση χημικών, αφήνοντας, μάλιστα, να εννοηθεί πως η κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεσή της τέτοια όπλα και επισημαίνοντας ότι αυτό που αναμένεται να συμβεί στη Συρία είναι ό,τι συνέβη στο Ιράκ με το σενάριο των όπλων μαζικής καταστροφής.

Απειλούν με γενικευμένο πόλεμο

Η απειλή της Συρίας έρχεται δια στόματος Ιράν. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιρανικού πρακτορείου Fars, που επικαλείται συριακές πηγές, «εάν η κυβέρνηση Ομπάμα προχωρήσει σε επίθεση κατά του συριακού καθεστώτος, τότε η Συρία θα χτυπήσει το Ισραήλ.

«Αν η Δαμασκός δεχθεί επίθεση, τότε το Τελ Αβίβ θα μπει στο στόχο και ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας ενάντια στη Συρία θα δώσει την άδεια για να επιτεθούμε στο Ισραήλ», δήλωσε το στέλεχος του συριακού στρατού, που διατηρεί την ανωνυμία του, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα αποτελούν ένα ακόμα πιο επικίνδυνο σενάριο για το Ισραήλ.

Επομένως, τόνισε, ότι η αποδυνάμωση της κεντρικής κυβέρνησης της Δαμασκού μόνο συνεχείς επιθέσεις και ανασφάλεια μπορεί να προκαλέσει.

Την ίδια ώρα, πηγές αναφέρουν πως η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ δεν αναμένεται να εμπλακεί εκτός εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της επιτεθούν στην Συρία. Μάλιστα, σύμφωνα με το περιβάλλον του επικεφαλής της οργάνωσης με έδρα τον Λίβανο, Χασάν Νασράλα, αν στόχος της αμερικανικής κυβέρνηση είναι η ανατροπή του Ασαντ, τότε η έντονη αντίδραση της Χεζμπολάχ θα είναι αναπόφευκτη.

«Μία επίθεση της Δύσης θα πάρει τεράστιες διαστάσεις και θα παρασύρει άμεσα τον Λίβανο σε έναν κολασμένο πόλεμο κατά του Ισραήλ», αναφέρει η πηγή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...