Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Έξωση μόνο με είκοσι πέντε ευρώ .



Η οικονομική αδυναμία των πολιτών οδήγησε σε συσσώρευση φεσιών από απλήρωτα ενοίκια. Έτσι έρχεται τώρα  μια σύμπραξη μεσιτικών και ασφαλιστικών γραφείων να δώσει ένα νέο όπλο στα χέρια των ιδιοκτητών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», τα γραφεία αυτά λανσάρουν υπηρεσίες όπως την κίνηση όλης της διαδικασίας εξώσεως και της νομικής διεκδίκησης των απλήρωτων μισθωμάτων. Όλα αυτά αντί χαμηλού ετήσιου κόστους, που κυμαίνεται από 25 έως 50 ευρώ.
Όπως σημειώνει η ίδια πηγή, επικαλούμενη πληροφορίες από τον μεσιτικό χώρο, περίπου 200.000 ενοικιαστές καθυστερούν να πληρώσουν τα ενοίκιά τους από έναν μήνα έως έναν χρόνο, ενώ μόλις 1 στους 5 είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις του.
Είναι ενδεικτικό ότι από τους περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες οι οποίοι δήλωναν εισοδήματα από ενοίκια, σήμερα σχεδόν 300.000 βλέπουν την περιουσία τους να παραμένει ξενοίκιαστη. Από τους υπόλοιπους 700.000, ένα ποσοστό 20%, δηλαδή περί τους 140.000 με 150.000 κατόχους ακινήτων, αναγκάζονται να εκχωρούν τα ενοίκια στην εφορία.
Το κόστος
Εάν ο ιδιοκτήτης επιλέξει τη νομική οδό, μπορεί είτε να ασκήσει αγωγή για την απόδοση του μισθίου και την καταβολή των οφειλομένων μισθωμάτων είτε να υποβάλει αίτηση για την έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου και καταβολής οφειλομένων μισθωμάτων. Στην περίπτωση της διαταγής απόδοσης μισθίου η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί και το κόστος που συνεπάγεται έχει ως εξής:
Αρχικά απαιτείται εκ του νόμου η σύνταξη και αποστολή εξωδίκου, διά του οποίου θα τάσσεται στον μισθωτή προθεσμία τουλάχιστον 15 ημερών προκειμένου να εξοφλήσει. Εάν δεν το κάνει, τότε υποβάλλεται αίτηση για έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου και πληρωμής οφειλομένων μισθωμάτων. Το κόστος ανέρχεται περίπου στα 200 ευρώ.
Για μισθώματα μέχρι του ποσού των 600 ευρώ θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση για την έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου και καταβολής μισθωμάτων εντός 20 ημερών. Το συνολικό κόστος της διαδικασίας ανέρχεται περίπου στα 400 ευρώ.
Εάν το μίσθωμα ξεπερνά τα 600 ευρώ, η αίτηση για την έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου θα πρέπει να υποβληθεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου (συνολικό κόστος 550 ευρώ).
Για μισθώματα μέχρι 600 ευρώ θα πρέπει να ασκηθεί αγωγή ενώπιον του Ειρηνοδικείου (κόστος 400 ευρώ), ενώ για μισθώματα άνω των 600 ευρώ η σχετική αγωγή θα πρέπει να ασκηθεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου (μηνιαίο μίσθωμα, που έχει συμφωνηθεί, από 750 ευρώ μέχρι 1.200 ευρώ).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...