Εντείνονται τα… Ρίχτερ των αντιδράσεων στην Κρήτη για τις διαδικασίες αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης του Γερμανού καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ, του οποίου το βιβλίο έχει προκαλέσει δήθεν θύελλα διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων στο νησί.
Ο Γερμανός καθηγητής «εν κρυπτώ» και σε στενό κύκλο με απούσα την πανεπιστημιακή κοινότητα, τις πρυτανικές αρχές, τους φορείς αναγορεύθηκε σε επίτιμο Διδάκτορα στο υπό κατάληψη πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο, ένα 24ωρο μετά την διάλυση της προγραμματισμένης επίσημης τελετής στο ωδείο της πόλης όταν μόνο συγγενείς θυμάτων της κατοχής εισέβαλαν στο χώρο διαμαρτυρόμενοι για τις προσβλητικές - όπως ανέφεραν - ανακρίβειες του βιβλίου του Γερμανού καθηγητή για την Μάχη της Κρήτης και του αγώνα των κρητικών.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, για τη συγκεκριμένη «κλειστή» τελετή δεν είχε ενημερωθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα ούτε καν οι καθηγητές του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης παρά μόνο οι παρόντες, η πρόεδρος του τμήματος πολιτικής επιστήμης Ήβη Μαυρομούστακου, ο κοσμήτορας της σχολής Δημήτρης Μυλωνάκης και ο εισηγητής της πρότασης, καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Ανδρέας Στεργίου, που ήταν φοιτητής του κ. Ρίχτερ
Η «εν κρυπτώ» αναγόρευση του ναζιστή προκαλεί νέες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία αλλά και στην Πανεπιστημιακή κοινότητα ενώ ήδη πολλοί καθηγητές έχουν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους και μάλιστα αναφέρουν ότι θα ζητήσουν την άμεση παρέμβαση της Πρυτανείας και την ακύρωση της αναγόρευσης.
Οι ίδιοι κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις με την συμμετοχή του εισηγητή της πρότασης, αγνοώντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας των φορέων του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ που έγκαιρα είχε ενημερώσει με επιστολή του, την Πρυτανεία, το πανεπιστήμιο να επανεξετάσει την απόφαση του για την τελετή αναγόρευσης του Γερμανού ναζι-καθηγητή, επισημαίνοντάς τις ανακρίβειες και αντιδράσεις που προκαλεί το βιβλίο του.
Ωστόσο πολλοί καθηγητές του τμήματος πολιτικής επιστήμης που είχαν συμφωνήσει με την πρόταση του συναδέλφου τους εισηγητή για την αναγόρευση του Γερμανού καθηγητή, αντιδρούν δημοσίως για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και κυρίως για το γεγονός ότι ο εισηγητής τους απέκρυψε την ύπαρξη του συγκεκριμένου βιβλίου και των ιστορικών ανακριβειών του που προκάλεσαν την τοπική κοινωνία και τους συγγενείς των θυμάτων του της Γερμανικής κατοχής.
«Εάν γνωρίζαμε τις θέσεις του κυρίου Ρίχτερ για το βιβλίο τις οποίες μας απέκρυψαν θα λαμβάναμε πιθανότατα διαφορετική απόφαση. Πάντως σίγουρα εγώ θα αντιδρούσα όπως και κάνω» δήλωσε σ ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Δημήτρης Ξενάκης.
Ο καθηγητής και πρώην πρόεδρος του τμήματος πολιτικής επιστήμης, Κώστας Λάβδας, δήλωσε ότι «ενόψει της παρέμβασης του κ. Παραγιουδάκη και της όλης συζήτησης που προκλήθηκε αναφορικά με το συγκεκριμένο βιβλίο που δεν είχε καθόλου απασχολήσει το τμήμα αλλά αφορά άμεσα την Κρήτη, την ιστορία της και τα βιώματα των ανθρώπων της, η αναγόρευση θα έπρεπε να είχε αναβληθεί ώστε το ζήτημα να συζητηθεί πολύ αναλυτικά, διεξοδικά και με νηφαλιότητα».
Για διαδικασίες και μεθοδεύσεις που δεν τιμούν το πανεπιστήμιο και που έρχονται σε αντίθεση με την ιστορία του τόπου, την κοινωνία αλλά και την ελεύθερη έκφραση του πανεπιστημιακού ιδρύματος που τελεί σε κατάληψη κάνει λόγο ο καθηγητής του τμήματος πολιτικής επιστήμης Δημήτρης Κοτρόγιαννος.
Ο κ. Κοτρόγιαννος που κατάγεται από το μαρτυρικό Δίστομο και είναι ευαίσθητος όπως και οι Κρητικοί σε θέματα εθνικής αντίστασης, τονίζει ότι «Ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα στον κύριο Ρίχτερ θα πρέπει μάλλον να ακυρωθεί άμεσα και να διερευνηθούν οι ευθύνες αυτών που ανέλαβαν την πρωτοβουλία». Ο κ. Κοτρόγιαννος αλλά κι άλλοι καθηγητές ζητούν να παρέμβει άμεσα η Πρυτανεία στο όλο θέμα που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με αρνητικά σχόλια στην κοινωνία, στα ΜΜΕ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Για ατυχή επιλογή του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης φωτογραφίζοντας ταυτόχρονα τον εισηγητή της πρότασης Ανδρέα Στεργίου, κάνει με δημόσια παρέμβασή της η αναπληρώτρια Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελένη Παπαδάκη. Η αναπληρώτρια Πρύτανης επισημαίνει ότι «Η συγκεκριμένη επιλογή δημιουργεί μόνο προβλήματα και σίγουρα δεν έχει την ευρύτερη κοινωνική αποδοχή ο συγκεκριμένος επιστήμονας τουλάχιστον για την κοινωνία της Κρήτης καθώς θίγει την ιστορία της. Το πανεπιστήμιο δεν είναι αποκομμένο από την κοινωνία της Κρήτης και την ιστορία της».
Στο όλο ζήτημα που προκαλεί αντιδράσεις παρενέβη με άρθρο του ο έγκριτος καθηγητής της ιστορίας του Α.Π.Θ. Γιώργος Μαργαρίτης. Ο ίδιος που θήτευσε στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης επικρίνει τον κ. Ρίχτερ για τις ιστορικές του ανακρίβειες, την υποτίμηση της Μάχης της Κρήτης ως σταθμού του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και των ηρώων αγωνιστών του νησιού.
Συμπερασματικά -όπως σημειώνει- στο άρθρο του ο κ. Μαργαρίτης «είναι πολύ δύσκολο να είσαι “πολιτικά ουδέτερος” σε υποθέσεις κατάκτησης, λεηλασίας, υποδούλωσης και αιματοκυλίσματος λαών. Ο κ. Ρίχτερ είναι Γερμανός. Δεν είναι κακό αυτό, κάθε άλλο. Αλλά να δικαιώνει τον ναζισμό και τις πρακτικές του επειδή είναι Γερμανός είναι κακό, πολύ κακό».
Οι αντιδράσεις για το βιβλίο του Γερμανού καθηγητή αλλά και την διαδικασία αναγόρευσης του είναι συνεχόμενες στα μέσα ενημέρωσης της Κρήτης κάνοντας λόγο για ατόπημα ορισμένων πανεπιστημιακών αλλά και συγγραφική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί τη γερμανική πλευρά.
«Ο κύριος Ρίχτερ προσβάλλει την αντίσταση και την θυσία του κρητικού λαού. Η κάθαρση από την ανείπωτη τραγωδία της γερμανικής κατοχής δεν μπορεί να επέλθει χωρίς δικαιοσύνη και αποζημίωση…» δήλωσε ο Αριστομένης Συγγελάκης μέλος της συντονιστικής επιτροπής του εθνικού συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
«Επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία οι αναφορές και οι χειρισμοί για τον αγώνα του κρητικού λαού που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι ανεπίτρεπτοι. Είναι προσβολή και πρόκληση στη θυσία ενός λαού με τόσα θύματα» δήλωσε ο Στέλιος Περράκης καθηγητής διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου