Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Το σκάνδαλο στην Κνωσό είναι η κορυφή του παγόβουνου.



Ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα παρουσιάζει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών που τιτλοφορείται "Μόνο επτά ταμειακές για 180 μουσεία!"
Μετά το σκάνδαλο που ήρθε στο φως με φόντο τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού και το πάρτι ... φοροδιαφυγής που γινόταν στο πωλητήριο των αναμνηστικών ο έλεγχος του υπουργείου φαίνεται πως έβγαλε και άλλα λαβράκια.
Το φαινόμενο φαίνεται πως ήταν γενικευμένο καθώς όπως τονίζεται στο δημοσίευμα ο τζίρος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στα πωλητήρια των μουσείων γινόταν με... χειρόγραφες αποδείξεις 
Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων του υπουργείου Πολιτισμού διαθέτει επτά ταμειακές μηχανές δηλωμένες στην Εφορία, οι οποίες τοποθετήθηκαν τους τελευταίους μήνες, και μόλις τρεις υπαλλήλους για ελέγχους στα 180 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που εποπτεύει.
«Όλος ο μηχανισμός πώλησης γίνεται με μπλοκ θεωρημένα από την Εφορία, τα οποία στέλνει η υπηρεσία στα πωλητήρια»,
Όταν ακόμα και οι πάγκοι των λαϊκών αγορών διαθέτουν ταμειακές μηχανές, τα πωλητήρια των μεγαλύτερων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων μας κόβουν αποδείξεις με το χέρι.
Ποιοι τόσα χρόνια είχαν όφελος και δεν ήθελαν το ΤΑΠ να λειτουργεί με διαφάνεια και ταχύτητα; Το περιστατικό στο πωλητήριο του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού έσκασε σαν βόμβα. Πίσω του εντούτοις βρίσκεται η παθογένεια πολλών χρόνων, ο ελλιπής και αδύναμος ελεγκτικός μηχανισμός του ΤΑΠ που λειτουργεί με νόμο του 1977.
.
Ενός οργανισμού που διαχειρίζεται τα έσοδα από τα εισιτήρια των μουσείων και των πωλητηρίων (διαθέτει στους επισκέπτες από εκμαγεία μέχρι πιστά αντίγραφα κοσμημάτων, εκδόσεις και αντικείμενα για όλα τα βαλάντια) με ετήσιο τζίρο τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ. Κι όμως. Δεν διαθέτει λογιστή, ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, ταμειακές μηχανές και εμπορικό διευθυντή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...