Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Η Ρωσία θα κηρύξει πόλεμο στην αμερικανική ISIS;



Αυτό και αν είναι ειρωνεία. Τη βοήθειά της στη Δύση εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου προσφέρεται να δώσει η Ρωσία. Προχθές Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα τον σχηματισμό ομάδας ειδικών οι οποίοι θα αναλάβουν να εντοπίσουν τους υπευθύνους των πρόσφατων χημικών επιθέσεων στη Συρία. Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, είναι από τις ελάχιστες φορές που ΗΠΑ και Ρωσία παίρνουν κοινή θέση στο ζήτημα της Συρίας.


Τι περιλαμβάνει το «Σχέδιο Πούτιν»;

Μετά τη ρωσική συμβολή στην απόφαση για τον τερματισμό της πολύχρονης συζήτησης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζει το επόμενο βήμα του. Το Κρεμλίνο δεν αποκαλύπτει ακόμη όλες τις λεπτομέρειες. «Είναι ακόμη νωρίς» ανέφερε την Τετάρτη ο Ντιμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

Παρά τη συμφωνία όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει μια ρητή κοινή γραμμή μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για αγώνα ενάντια στον κίνδυνο του Ισλαμικού Χαλιφάτου.
Λιγοστές αποκαλύψεις έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. «Η Μόσχα θέλει να δημιουργήσει ένα πλατύ αντιτρομοκρατικό μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου, στο οποίο πρέπει να συμμετέχουν οι Σύριοι του Ιράκ και οι Κούρδοι» δήλωσε χαρακτηριστικά την Τετάρτη από τη Μαλαισία.

Έχει αλλάξει η ρωσική πολιτική στο θέμα της Συρίας;

Ένα από τα σημεία διαφωνίας πολύ πιθανόν να είναι η μοίρα της συριακής κυβέρνησης. Η Ρωσία από την αρχή του εμφυλίου πολέμου στη Συρία τάχθηκε στο πλευρό του Άσαντ. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ αμφισβητούν τη νομιμότητα του προέδρου της Συρίας και ζητούν την παραίτησή του, διότι είναι εμπόδιο στους αγωγούς τους.  

Κατά τον Ρώσο ειδικό Γκεόργκι Μίρσκι «Αν συνέβαινε αυτό, θα σήμαινε το τέλος του Άσαντ, κάτι το οποίο ο Πούτιν δεν θα μπορούσε να το δεχτεί».

 Αντίθετη άποψη έχει ο Ούβε Χάλμπαχ από το Ίδρυμα για την Επιστήμη και την Πολιτική στο Βερολίνο. «Η θέση της Ρωσίας για το Ισλαμικό Κράτος έχει αλλάξει» και πως γι' αυτό υπάρχει ένα εσωτερικό κίνητρο: η εμφάνιση νέων κυρίως Ρώσων από την περιοχή του Καυκάσου οι οποίοι τάσσονται στο πλευρό του Χαλιφάτου.
Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες η Ρωσία θα ξεδιπλώσει μάλλον τη διπλωματική της τακτική. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη ο Πούτιν θα παρουσιάσει το δικό του σχέδιο...






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...