Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Οι Γερμανοί ….διέφθειραν τους… διεφθαρμένους.



Τους οποίους σαν υπάκουα σκυλάκια, συντηρούν στην εξουσία και οι… μη διεφθαρμένοι απλοί πολίτες; Η διαφθορά ξεκινά από τον ποιο απλό αγρότη που λαδώνει τον γεωπόνο για να του γράψει την καταστροφή που δήθεν έπαθε από τον ..παγετό, και φτάνει μέχρι τον… Βαρδινογιάννη.  

 Στο μικροσκόπιο της γαλλικής εφημερίδας «Libération » μπαίνουν γερμανικές πολυεθνικές εταιρείες που σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας κατηγορούνται ότι συνέβαλαν σημαντικά στη διαφθορά στην Ελλάδα, με συνεπακόλουθο την επαύξηση του ελληνικού χρέους.
 «Siemens, Daimler, Rheinmetall: Αυτά τα στολίδια της βιομηχανίας, που  χάρισαν στη γερμανική οικονομία τη φήμη της, έχουν βυθιστεί σε υποθέσεις διαφθοράς μεγάλου βεληνεκούς στην Ελλάδα, σε μια χώρα που η Γερμανία  καταγγέλλει διαρκώς για αθέμιτες πρακτικές», γράφει η εφημερίδα.
  Όπως τονίζεται η «Γερμανία θέλει να παρουσιάζεται ως ο σοβαρός και ευσυνείδητος μαθητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν διστάζει να δίνει για την Ελλάδα την εικόνα ενός μολυσμένου έθνους, όπου η διαφθορά είναι ένα εθνικό άθλημα». 
 Ωστόσο, ερευνητές της German Foreign Policy τονίζουν πως «η διαφθορά των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι διαβόητη εδώ και πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα,  λίγες είναι οι υποθέσεις που κατέληξαν σε ποινική δίωξη».
 Σύμφωνα με τη «Libération» πολλά μεγάλα ονόματα γερμανικών εξοπλιστικών εταιρειών έχουν στιγματιστεί στην Ελλάδα, καθώς «οι γερμανικές εταιρείες επωφελήθηκαν πολύ από τις κολοσσιαίες αμυντικές δαπάνες της Αθήνας» τονίζει η Sahra Wangenknecht, βουλευτής της γερμανικής αριστεράς, υπενθυμίζοντας πως  «η Ελλάδα έχει εδώ και χρόνια το μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό της Ε.Ε., ο οποίος οδήγησε αναπόφευκτα στην επαύξηση του αβυσσαλέου δημόσιου χρέους της χώρας». 
 «Εκτός από την πασίγνωστη υπόθεση της Siemens της οποίας η διερεύνηση κράτησε 9 χρόνια και η δίκη δεν φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της, στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης βρέθηκε επίσης στις αρχές του 2015 η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, με την κατηγορία για δωροδοκία κατά την σύναψη σύμβασης για την αγορά στρατιωτικών οχημάτων, ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ η γερμανική εταιρεία αμυντικών συστημάτων Rheinmetall  καταδικάστηκε το 2012 να πληρώσει 37 εκατ. πρόστιμο για το γεγονός ότι υπήρξε « γενναιόδωρη » με αξιωματούχους του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με σκοπό την πώληση συστήματος αεράμυνας για το ποσό των 150 εκατ. ευρώ». γράφει η Liberation. 
 Καταλήγει δε πως «επίσης δύο πρώην διευθυντικά στελέχη της εταιρείας Ferrostaal καταδικάστηκαν,  ενώ στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 140 εκατ. ευρώ για δωροδοκία, που είχε στόχο να πετύχει την υπογραφή συμβάσεων για την πώληση υποβρυχίων». 
 Ωστόσο η εφημερίδα τονίζει ότι, κατά την άποψη ερευνητών, τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι δυσανάλογα μικρά σε σχέση με τις μίζες που «παίζουν», και αυτό δεν συμβάλλει στην αποτροπή αυτών των μεθόδων διαφθοράς.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...