Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Εαν όμως προκηρυχθούν εκλογές μετά τις 15 Ιουλίου τι γίνεται;



Με την επιλογή δύο ανώτατων δικαστικών, που κατείχαν θέσεις αντιπροέδρων στο ανώτατο δικαστήριο ως τώρα, η κυβέρνηση προχώρησε στην επιλογή νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για δήθεν αντισυνταγματικές πρακτικές , ενώ η προεκλογική περίοδος δεν έχει ξεκινήσει και δεν έχουν προκηρυχθεί εθνικές εκλογές.
Έτσι με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε για τρεις περίπου ώρες, και μετά από διεργασίες και διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν τελικά επελέγη για τη τη νευραλγική θέση του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη η οποία πρόσφατα υπήρξε πρόεδρος του ποινικού τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα. Για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ειρήνη Καλού.

Κάποιοι επικαλούνται τον νόμο 2190/94 του Αν. Πεπονή που περιλαμβάνει διάταξη η οποία ξεκαθαρίζει με πλήρη σαφήνεια ότι «από την προκήρυξη εκλογών έως την διεξαγωγή τους απαγορεύεται οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή στο Δημόσιο», είτε πρόκειται για τη μετάταξη υπαλλήλων, είτε παραγγελία που αφορά το Δημόσιο, είτε την τοποθέτηση δικαστών Ανώτατων Δικαστηρίων. Κατά συνέπεια από την 1η Ιουλίου έως τις 7 Ιουλίου, οποιοδήποτε προεδρικό διάταγμα που θα όριζε τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου, θα ήταν παράνομο και αντισυνταγματικό. Είναι, επίσης, γνωστό ότι η θητεία της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου λήγει στις 30 Ιουνίου, άρα σε αυτό το διάστημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επίσης δεν μπορεί να υπογράψει προεδρικό διάταγμα. Διότι, αν το υπέγραφε, θα είχαμε δύο ηγεσίες στο Ανώτατο Δικαστήριο. Κατά συνέπεια ο νόμος Πεπονή και το γεγονός ότι η θητεία των ανωτάτων δικαστικών λήγει στις 30 Ιουνίου, καθιστούν αδύνατη την υπογραφή προεδρικού διατάγματος.

Κάποιοι αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος ως τη λήξη της θητείας της σημερινής ηγεσίας της δικαιοσύνης, στις 30 Ιουνίου δεν πρόκειται να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...