Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Αυγενακικοί v/s Κεφαλογιαννικών


Μικρά περιθώρια για περαιτέρω αύξηση της δύναμής της φαίνεται ότι έχει η παράταξη «Δύναμη Πολιτών» του Λαμπρινού ενόψει του β’ γύρου των εκλογών στο Ηράκλειο εκτός εάν επαναληφθεί το σενάριο των προηγούμενων εκλογών, δηλαδή της συσπειρώσεις όλων εναντίον του Κουράκη.
Τα μέλη της «Δύναμης Πολιτών» που εκλέγονται απαρτίζονται, χονδρικά, σε ποσοστά 60-70%, από παραδοσιακούς νεοδημοκράτες του μπλοκ Κεφαλογιάννη. Άλλα δύο μέλη που εισέρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι υποστηριζόμενα από το μπλοκ Ανδρουλάκη του ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ άλλα δύο στελέχη, που ανήκουν στο φιλικό περιβάλλον Λαμπρινού, φαίνεται να τηρεί η μεν μία πιο κεντρώα γραμμή και η δε να τιμά την αριστερά της νιότης της!
Τα «πρόσωπα» του Κεφαλογιαννη που κατόρθωσαν να εκλεγούν δείχνουν και την τάση για την δεξιά παράταξη, η οποία είναι πλέον περιορισμένη, ή κατά την εκλογική αργκό έχει πιάσει «ταβάνι».Ομως ο καθοριστικός παραγοντας πλέον είναι το τι θα κάνουν οι  συνδυασμοί που δεν υπερψηφίστηκαν. Μέχρι στιγμής σχεδόν όλοι κλείνουν προς το Λαμπρινό . Αυτό του δίνει ένα επιπλέον αέρα νίκης.
Συνεπώς η παράταξη Λαμπρινού, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, είναι μια παράταξη που εκφράζει ένα κομμάτι της τοπικής Νέας Δημοκρατίας, εκείνο που σχετίζεται με το γραφείο του Μ. Κεφαλογιάννη. Και το εντυπωσιακό δεν είναι το γεγονός ότι εκλέγονται τα στελέχη του συγκεκριμένου πολιτικού γραφείου, αλλά εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι του συνδυασμού προέρχονταν μόνο από αυτό το μπλοκ. Έτσι η εκλογή της ομάδας Κεφαλογιάννη με την παράταξη Λαμπρινού ουσιαστικά δίνει την τάση των ορίων της «γαλάζιας» δεξαμενής από την οποία μπορούν να αντληθούν περαιτέρω ψήφοι. Και εδώ φαίνεται πλέον καθαρά ότι η δύναμη της γαλάζιας παράταξης περιορίζεται σε μια τάση της Νέας Δημοκρατίας τοπικά, ενώ το υπόλοιπο Αυγενακικό κόμμα σε τοπικό επίπεδο φαίνεται ότι βρίσκεται απέναντι, αξιολογώντας αρνητικά τον Βασίλη Λαμπρινό.  Συνεπώς μια παράταξη που οι 7 από τους 12 συμβούλους της είναι παραδοσιακοί δεξιοί του Ηρακλείου τρέφει αξιώσεις ότι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ή του κέντρου, που έχουν επισήμως ταχθεί όπως το ΚΙΝ.ΑΛ.  υπέρ του Κουράκη, θα επιδοκιμάσουν με την ψήφο τους στον β’ γύρο τον νυν δήμαρχο.

Οι επτά Νεοδημοκράτες: Αυτή είναι η ομάδα Κεφαλογιάννη στη Λότζια.

Οι εν λόγω νεοδημοκράτες είναι:
α) ο Γρηγόρης Πασπάτης, που είδε τις ψήφους του να φυλλορροούν, αφού από 3-3,5 χιλιάδες το 2014 τώρα βρίσκεται κάτω από 2 χιλιάδες. Φαίνεται ότι η πενταετής θητεία του στον Δήμο Ηρακλείου προκάλεσε φθορά στο πολιτικό προφίλ του και στην εκλογική του δύναμη,
β) ο Γιάννης Αναστασάκης, που επιστράτευσε όλα αυτά τα χρόνια επικοινωνιακό επιτελείο για να «χτίσει» την εικόνα αντιδημάρχου,
γ) ο Γιώργος Καραντινός, ο οποίος παραδοσιακά φαίνεται ότι, από την εποχή του Ιατρικού Συλλόγου, κρατούσε σταθερά κάποιες δυνάμεις και διατηρούσε στενές σχέσεις με συγκεκριμένο πολιτικό γραφείο της Ν.Δ.,
δ) ο Νίκος Αγγελάκης, ο οποίος υποστηρίχτηκε ανοιχτά στη Νέα Αλικαρνασσό, τόσο το 2014 όσο και τώρα, από στενό συνεργάτη του Μ. Κεφαλογιάννη,
ε) ο Γιώργος Βουρεξάκης, ο οποίος πολιτικά έχει τις ίδιες αναφορές, όπως και
στ) ο Μαρίνος Παττακός, ο οποίος είναι «σκληρός» δεξιός, συνεπής στο ίδιο πολιτικό γραφείο και έτοιμος να ριχτεί με αυτοθυσία στη μάχη για να σώσει καταστάσεις, και
ζ) ο Γιώργος Βλαχάκης, ο οποίος με λίγη φοβικότητα αντιμετώπισε τις εκλογές και επανεντάχθηκε στη «Δύναμη Πολιτών» υπό την ίδια όμως πολιτική σκέπη.

Την ίδια στιγμή, ο Κώστας Βαρδαβάς και η Μαρία Καναβάκη εκφράζουν το μπλοκ του Νίκου Ανδρουλάκη και όχι του υπόλοιπου ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ η Αριστέα Πλεύρη και η Στέλλα Αρχοντάκη δε θα πρέπει να προσμετρώνται με πολιτικές ή κομματικές πεποιθήσεις, αλλά με την προσωπική φιλία με τον Λαμπρινό. Δηλαδή οι δύο τελευταίες δεν έχουν κοινό να απευθυνθούν για να δουλέψει προσθετικά!

Οι νέες συνιστώσες που θα μπορούσε να απευθύνει κάλεσμα ο Λαμπρινός για τον β’ γύρο είναι εξαιρετικά περιορισμένες και αν υποτεθεί ότι δυνάμεις του 2014 μετακινηθούν προς τη «Δύναμη Πολιτών» φαίνεται ότι δε βγαίνει το άθροισμα! Δηλαδή, αν υποτεθεί ότι μετακινηθούν οι δυνάμεις των παρατάξεων όπως καταγράφτηκαν στον πρώτο γύρο προς Λαμπρινό, τα ποσοστά μπορεί να φτάσουν το 50%. Σκεφτείτε, δηλαδή, μια υποθετική σύμπραξη Λαμπρινού με Σισαμάκη, Κουκιαδάκη και Σχοιναράκη, ακόμη και Βασιλάκη. Το άθροισμα είναι εξαιρετικά δυσάρεστο για τον Κουράκη.
Το γεγονός τώρα ότι δεν εκλέχτηκε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο νεαρότερος συνεπώνυμος του ευρωβουλευτή, έχει να κάνει καθαρά με το εξαιρετικά χαμηλό προφίλ και την τυχαιότητα της στιγμής. Πολλοί σχολίαζαν το γεγονός ότι πήγε αρκετά χαμηλά και δεν εκλέγεται ο γιος τού πρώην βουλευτή Γιώργου Δεικτάκη, Γιάννης, κάτι που επιβεβαιώνει ότι τα ερείσματα της “Δύναμης Πολιτών” στη Νέα Δημοκρατία έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το γραφείο Κεφαλογιάννη και κανενός άλλου!

«ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5»: Με νέο αέρα και διευρυμένες δυνάμεις

Την ίδια στιγμή, τα δεξιά μέλη της παράταξης «Ηράκλειο 3.7.5» του Γιάννη Κουράκη που είτε εισέρχονται είτε δεν εισέρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο δίνουν την εντύπωση ότι υπάρχουν πολλές ακόμη δυνατότητες της διεύρυνσης των δυνάμεων και προς άλλες κατευθύνσεις, ενώ ταυτόχρονα ανανεώνουν πλήρως την παράταξη σε σχέση με τη θητεία 2014-2019. Ο γιατρός Φάνης Ζαμπετάκης η Αθηνά Σπανάκη – Κοχιαδάκη, Βαρουχας, Χαιρετης, Σπανακη ,                    Μπελαδακη, Καρλης, μπορούν να συσπειρώσουν τις δεξιες δυνάμεις του Αυγενάκη  που δεν ακολούθησαν το μπλοκ Κεφαλογιάννη στη «Δύναμη Πολιτών», ενώ μια κεντρώα, μεστή και με πείρα φωνή όπως του Γιάννη Δροσίτη συσπειρώνει τον κόσμο όχι μόνο τον κομματικό, αλλά και του αθλητισμού. Ο Γιώργος Στειακάκης, παρά την πενταετή αποχή του, φάνηκε ότι όχι μόνο δεν έχασε δυνάμεις αλλά μπορεί να ενώσει και άλλες που είχαν διασπαστεί, και οι οποίες πλέον δεν έχουν κάποια προσωπική υποχρέωση να βγάλουν, ενώ μια άλλη δυναμική είσοδος είναι αυτή του Γιώργου Αγριμανάκη. Φαίνεται ότι σιγά-σιγά συσπειρώνονται και άλλες δυνάμεις γύρω από την παράταξη Κουράκη που απευθύνονται στη λεγόμενη ευρύτερη Κεντροαριστερά.


Για την ιστορία στις εκλογές του 2014 στον πρώτο γύρο τα αποτελέσματα ήταν ...
Κουράκης Ιωάννης  40.92 %
Λαμπρινός Βασίλης  28.27 %

Στον δεύτερο γύρο αντιστράφηκαν.

Λαμπρινός Βασίλης  59.24 %
Κουράκης Ιωάννης   40.76 %

Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής είχαμε

Γιάννης Κουράκης 36.71 %
Βασίλης Λαμπρινος 24,12%
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...